Nagyon jol vagyok foto_

10 éves évfordulóját ünnepli a Pataky Klári Társulat

A társulat háromnapos minifesztivállal (filmvetítés, közönségtalálkozó, előadások) ünnepli tízéves fennállását január 30. és február 1. között a Bethlen Téri Színházban. Az esemény kísérőprogramjaként az együttes alkotásaiból ingyenes filmvetítések is várják az érdeklődőket.

A tíz évvel ezelőtt alakult Pataky Klári Társulat névadója és vezetője 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán. Az elmúlt években olyan kiemelkedő előadások születtek, mint a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress!, amelyet 2008-ban a kritikusok és szakírók alkotta zsűri Lábán Rudolf-díjban részesítette.

A 2010-ben, a Közép-Európa Táncszínház számára készített, Valami történ(e)t című darabját nominálta Lábán-díjra a szakmai zsűri, majd ugyanabban az évben a veszprémi Tánc Fesztiválján koreográfusi különdíjban részesült.

Pataky Klári, az izgalmasan sokoldalú, érzékeny koreográfus munkáiban folyamatosan művészi arculata megújítására, illetve egy csak rá jellemző formanyelv kialakítására törekszik. Előadásaiban minden egyes alkalommal új témákat, s ezekhez új formákat keres.

Pillangó ballada foto Szabó Péter
„Pataky Kláriban lehet bízni, nem tartozik az előadásgyárosok közé, mindig kiérlelt és rafinált produkciók születnek a keze alatt. Igen széles skálán mozgó, könnyed, játékos alkotó, bátran váltogatja a stílusokat az ironikus, szellemes Katona történetétől a retrómániás, érzelmi karambolokat felvonultató Hull az elsárgult… című darabon át egészen a minimalista szépségű Boleróig. Vannak egyműves, megszállott koreográfusok, akik minden darabjuknál ugyanannak a lenyűgöző monstrumnak a részeit csiszolgatják, míg mások minden próbafolyamatnál tiszta lappal, kíváncsian és nyitottan ugranak fejest az ismeretlenbe. Pataky Klári egyértelműen az utóbbiak közé tartozik.” (Tóth Ágnes Veronika)

A háromnapos rendezvény első napján a Pillangó ballada és az Én haiku című előadást láthatja a közönség, a következő napon a Mit tudjátok ti mutatkozik be. Február 1-jén, szombaton, a Lábán Rudolf-díjas Nagyon jól vagyok, lszi ne keress című alkotást tűzik műsorra, amely után közönségtalálkozót tartanak az alkotók részvételével.

A táncelőadások előtti filmvetítésekre a belépés díjtalan, a felvételeket a Bethlen Kávézóban tekinthetik meg az érdeklődök.

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/bethlenszinhaz