masikember_5

100 év magány helyett 300 év kettesben Szegeden

Párkapcsolati kérdéseket feszeget a Másikember című darab, Barnák László új rendezése Szegeden a Korzóban. Hogyan viseljük el egymást és milyen kompromisszumokat kell kötnünk, ha együtt élünk valakivel? A szerelem és a vágy teljesen más megvilágításba kerülhet, ha az idő síkját kitágítjuk. Vagy éppen, hogy minden leegyszerűsödik?

Két fiatal albérletet vált. Kicsit vitáznak, nem mindenben értenek egyet, de egy ingyen albérletet fél évre még ők sem utasítanak vissza. A bonyodalmak ezek után kezdődnek: másnap eltűnik az ajtó. Nem tudnak kimenni és egyéb furcsaságok is történnek. Telnek az évek, ők mégsem öregszenek, a hűtő termeli az élelmet, áram, víz van. A legnagyobb gondjuk azonban az, hogy el kell viselniük egymást. A kapcsolatukat kezdetben talán jellemző szerelmet felemésztette a másik utálata. Kompromisszumra képtelenül élik végeláthatatlan éveiket az “elvarázsolt” albérletben, miközben az emberiség is kipusztul. Sokszor hallhatjuk azt a mondatot, hogy “ha ő lenne az utolsó férfi/nő a földön, akkor sem…”. Talán ezt a mondatot is továbbviszi ez a darab.

masikember_2

Csorba Kata, Barnák László (Fotó: Jucifotó)

Érdemes még végiggondolni, hogy mik egy párkapcsolat alappillérei. A darab nagyon jól rámutat arra, hogy milyen torzulásokat okoznak a ma emberében, legyen az férfi vagy nő, a divat- és marketing hullámok. Mindenhonnan az kapjuk, hogy valósítsuk meg önmagunkat, akár bármi áron. A közösségről, még a legkisebbről, ami a párkapcsolat, el vagyunk szoktatva. Szexuális forradalmat élünk, ami nem csak a testiségben nyilvánul meg, hanem az egyes nemek szerepeinek megváltozásában is. Ezen megújult kapcsolati rendszeren belül hol találhatja meg magát egy férfi és hol egy nő? Ki lesz a domináns? Alvin és Dóra, a két főszereplő, férfi és női szerepeket játszanak az életből. Próbálják elhelyezni magukat egy kapcsolati rendszerben, ami lehetetlen, hiszen egyikük sem képes hosszútávú kompromisszumra. Márpedig 300 év hosszú idő. Még a 21. századból jól ismert katasztrófafilmek apokaliptikus rémképei sem tudják őket újra összehozni. Valami végleg elszakad köztük.

masikember_1

Barnák László (Fotó: Jucifotó)

A néző végig azon gondolkozhat, hogy hol rontották el, mi lehetne a megoldás. Furcsa ilyen modernkori pellengéren látni kívülállóként egy megromlott párkapcsolatot. A hollywoodi happy end elmarad, de tanulságként nagyon sok minden leszűrhető. Ez persze függ attól, hogy maga a néző mit is lát bele a darabba a saját életéből, tapasztalataiból. Ezért jó a Másikember. Konkrét élethelyzetet teremt a színpadon (remek színészi játékkal), legyen bármilyen abszurd is, és a néző beleélheti magát az egyes jelenetekbe, klisés vagy éppen jól ismert mondatokba. Együtt nevetünk, miközben a darab után az utcán sétálva mélyen elgondolkozhatunk mindennek a mondanivalóján.

Előadások: május 04. és május 11, 19:30-kor. Helyszín: Korzó Zeneház, Szeged

Erdei Gabriella Eszter

A címlapi fotón Csorba Kata, Barnák László és Báhner Péter látható. (Fotó: Jucifotó)