30Y, 12 filmetűd

/Herczeg Hajnalka Anikó írása/

Szentimentálisan szentimentális szentimentáléként szentimentálhatja Lévai Balázs 30Y-ról készült Szentimentálom című filmjét minden néző. 12 dal, 12 filmetűd. Mind egy-egy történet, mégis egy egység. Az egységet pedig a 30Y adja.

A filmbemutatóval egyidejűleg, november 29-én adták ki 28 dalból álló Szentimentálé című albumukat. A dalok a 2000-es évek elején, mint egy „árnyékprogram” szövődtek a zenekar életébe. Első ilyen koncertjüket 2003-ban adták, és ettől kezdve minden évben egyet.

.

A számok mennyiségének növekedésével a tagok száma is egyre nőtt. Hirtelen a „kis” zenekar nagy zenekarrá vált. Némi vonakodás után pedig, végül megszületett említett lemezük. Azonban – a zenekar bevallása szerint – ez nemcsak lemez, hanem ideológia is: a „majd történnek a dolgok”, a tisztaság és egyszerűség filozófiája. Tábortüzes dalok, nagy zenekar tolmácsolásával.

Ezt a látásmódot mutatja az általuk „városlepedőknek” nevezett különleges „offline üzenőfal” is. Koncertjeiken a színpad elé helyezett lepedőkre a közönség bármilyen üzenetet felírhatott. Volt köztük olyan, aki a barátnője nevét írta fel, előfordultak rosszmájú megjegyzések is, de más kisebb zenekar neve is felkerült rájuk. A zenekar tagjai örömmel olvasgatták a rajta lévő szösszeneteket. Emellett a lepedők az album bakelitjének borítóján is megjelennek.

A lemez megjelenése után maguk a tagok nyújtották át Lévai Balázs, a Dob és basszus egykori műsorvezetőjének a zenei anyagot, egyetlen dolog megkötésével: „azokat válaszd ki, amiket akarsz; és azt csinálsz, amit akarsz.” A rendező a premier után maga is bevallotta, mivel nagyon szereti a 30Y zenéjét, szívesen vállalta a feladatot. Közös kíváncsiság hajtotta őket, miszerint azokat a hétköznapokat, amelyek a dalban vannak, hogyan lehet mozgóképbe emelni.

.

E cél megvalósításáért utazott a nem éppen nagy stáb Orfűre, mindössze négy napra. A produkció kevés pénzből, kevés emberrel, kevés nap alatt készült el. Azonban ezt nem mondhatjuk el az film egészéről, sem részleteiről. Bebizonyították, hogy nem kell több milliárd, hogy valami nagyot alkossanak. A 12 filmetűdből, klipszerűen felépített 45 perces film laza humorral kínál tálcán magvas gondolatokat szerelemről, életről, papírsárkányokról és más egyebekről. Varázsa nem az akciófilmekben és átlagos művészfilmekben megszokott világmegváltó attrakciókban áll. Itt a finom nüanszok tálalják elénk mindennapi gondolatainkat, életünk darabjait. Művészi megalkotottságuk nem zárja ki a közönség soraiban ülőket.

Ezt erősíti, hogy főszereplői nem színészek, hanem emberek. Valódi emberek. „Elég béna, naiv fickók vagyunk.” – mondta Beck Zoltán, a zenekar frontembere. Ez a filmen sincs másképp, és nem is akarnak mások lenni. Éppen ez teszi hozzánk közelivé a zenét és a filmet is.

Ajánljuk annak, aki szereti a 30Y-t. Annak, aki a jó klipeket. Aki a zenét. A humort. Az életet.

„Mi nagyon szeretjük.” /Lévai Balázs/

Herczeg Hajnalka Anikó

Fotók: PR Garden