48. Savaria Nemzetközi Táncverseny – WDSF TÍZTÁNC EURÓPA – BAJNOKSÁG

savaria_1008_VONA Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégebbi, legnevezetesebb rendezvénysorozata. Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.

A verseny közel öt évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette a várost nemzetközi szinten is ismertté. A résztvevő párosok az egész világból érkeznek, és viszik magukkal egy-egy jól sikerült rendezvény hírét. A tüzes ritmusok, a táncosok közötti tökéletes összhang, a gyönyörű táncruhák és kecses mozdulatok nagyszámú rajongótábora miatt mindig teltház előtt zajlik a rendezvény.

A televíziós közvetítésnek köszönhetően nemcsak idehaza, de a világ számos országában több millióan követhetik nyomon az elődöntő, a középdöntő és döntő eseményeit, csodálhatják a fellépő profi és amatőr párosokat, formációs csoportokat.

Az elmúlt évek során, a versenytánc a korábbi társadalmi, kulturális vonatkozásai mellett meghatározó sporteseménnyé is vált. Egy-egy új lépéssornak köszönhetően, folyamatosan megújuló koreográfiák jellemzik a mai versenytáncot, melyben nehéz ritmikai elemek, egyre összetettebb mozgásformák váltják egymást, ahol az ütem és az energia feletti kontroll igazán látványos, hol tüzes, hol pedig lassú, de mindenképpen nagyon érzelmes mozgást eredményez.

A Tíztánc versenyeken a versenyzők rendkívül intenzív módon használják testük minden egyes részét, a zene legplasztikusabb kifejezésére.

A Savaria Táncverseny követői évről évre figyelemmel követhetik ezeket a változásokat. Mindeközben, a minőség és a stílus kulcsa továbbra is a férfi és a nő közötti egyensúlyban, valamint a tökéletes együttműködésben rejlik.

A Tíztánc verseny során, a résztvevő párosok, a standard táncokról latin táncokra, és latinról standard-re váltanak nagyon rövid időn belül, mely nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a férfiak a szmokingot ingre és nadrágra váltják, a nők pedig az estélyit szexi latin ruhákra cserélik.

Óriási kihívást jelent ugyanis, hogy a két teljesen különböző karakterű táncban – a melodikus standard és a multiritmusú latin – érvényesüljön az együttműködés a két fél között és a táncosok egyénileg is alkalmazkodjanak az egyes ritmusokhoz. Ezen kihívásoknak csak a legmagasabban képzett versenyzők tudnak megfelelni.

Az Európa-bajnokság végső szakaszában, a döntőbe jutott versenyzők már a negyedik Tíztánc körükön lesznek túl…savaria_0269_VON

Az ország legrégibb hagyományokkal rendelkező táncversenye idén június 08-án kerül megrendezésre 48. Savaria Nemzetközi Táncverseny – WDSF TÍZTÁNC EURÓPA – BAJNOKSÁG, elnevezéssel.

A helyszín a nagy múltú és – méltán – a társastánc fellegváraként emlegetett AGORA – Művelődési és Sportház, ahol idén Európa legjobb táncosait, s így kiemelkedő, színvonalas versenyt láthat mind a szakmai, mind a táncot kedvelő közönség.

A rendezvény hivatalos díjszállítója és együttműködő partnere a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Program:

Június 8. szombat 13.00

AGORA – Művelődési és Sportház

48. SAVARIA NEMZETKÖZI TÁNCVERSENY

  • WDSF Tíztánc Európa-bajnokság
  • WDSF Ifjúsági Latin Open

13.00 Elődöntők

17:05 Ifjúsági Latin Open párosok EREDMÉNYHIRDETÉS

19.00 Középdöntők, döntők

19.10 Köszöntők

19.10 Középdöntők, döntők

22:30 EREDMÉNYHIRDETÉS – DÍJÁTADÁS

Jegyárak:    elődöntők: I. kategória: 2.700 Ft, II. kategória: 2.200 Ft

középdöntők,döntők: I. kategória: 5.200 Ft, II. kategória: 4.700 Ft

Jegyek elővételben az AGORA– Jegyirodában (Szombathely,9700 Belsikátor 1., tel.: 06 94/ 511-266) illetve a rendezvény előtt a helyszínen vásárolhatók.