80nap038_w

80 nap alatt a Föld körül – Amikor minden pillanat örömet okoz

Bihari Viktória írása a Budapest Táncszínház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójáról

.

Már a terem légköre is különleges, rég láttam ennyi kisiskolást rohangálni egy színházban. A színdarab minden korosztályt jól szórakoztat, mégis az ifjabbak vannak többségben. Nyugtalanul fészkelődnek a helyükön, miközben anyukájuktól felvilágosítást kérnek arról, hogy mi is az előadás címe, miről fog szólni, és miért érdemes megnézni a 80 nap alatt a Föld körül című darabot?

Egy színházi alkotás általában akkor kezdődik, amikor megszólal a zene, széthúzzák, vagy felhúzzák a vörös függönyt és meglátjuk a színészeket. Ám, egy táncos előadásnál, a szereplők olykor már korábban is lelepleződhetnek. Egy kisfiú két kezében fogja arcát, így kukucskál be a függöny alatt, miközben a mellette levő kislánynak súgja: „Nézd, hogy nyújtózik!” – négyen-öten is oda sereglenek és figyelik a táncosokat bemelegítés közben. Aztán helyet foglalnak, kialszanak a fények a nézőtéren, és megszólal egy kislány: sötét van.

80nap136_w

A függöny felmegy, és a szereplők táncra perdülnek, még Phileas Fogg fogadást köt két férfival, hogy ő bizony 80 nap alatt körbeutazza a Földet, a fiúk könnyen belemennek az alkuba tudván, győzni fognak, mert ez egy lehetetlen küldetés. Az utazás kezdetét veszi, főhősünkkel utazik még az inasa is, és hű követője a nyomozó, aki úgy hiszi Phileas becstelen és bankot rabolt, ezért keresi, hogy letartóztathassa. Kalandos útjuk során olyan mesés országokba jutnak el, mint: India, Amerika, Anglia, Japán, Franciaország. Megismerkednek a helyek kultúrájával, és új ismeretségekre tesznek szert. Többek között találkoznak: kalózokkal, indiánokkal, Auda indiai hercegnővel, Broadway táncosnőkkel, és még Jessie James hírhedt bandita is feltűnik a színen. Főhősünk és inasának kijut az izgalmakból, és a romantikus pillanatokból is, amiken a nézők jókat derülhetnek.

Az országok jellegzetességeit hűen mutatják be a jelmezek, apró díszlet elemek, és nem utolsó sorban a szereplők mozdulatai. Mindig bőven van, miben gyönyörködni a színpadon. Dinamika, kiforrottság, és lenyűgöző látvány jellemzi a jeleneteket, hangulatos táncokat. Nagyon elmélyülni mégsem tudunk az epizódokban, mert a történet elmesélésének meg van a maga ritmusa. Olyan ez, mint az augusztusi tűzijáték, szeretnénk még csodálni az egyes színes motívumokat az égen, de már rögtön lövik a következőt. Ez nem mondható bánni valónak az előadásban, mert minden jelenet gyönyörűen megkomponált, mind zeneileg mind koreográfiailag. A történéseket olykor megtöri a főhős inasának monológja, ami jó, mert általa jobban érthetjük az eseményeket. A 80 nap alatt a Föld körül című darab kapcsán érdemes kitérni a díszlettervező, és a rendező, Földi Béla zsenialitása, ugyanis minden kellék – kisebb-nagyobb táskákon, csillárketrecen át – csodásan összhangban van a modern tánc és a klasszikus balett keverékének mozdulataival.

Az előadáson a kicsik voltak többségben, de a nagymamáknak kacagott föl a legtöbbször a mandulájuk. A középső korosztály is élvezte az előadást, mert értett mindent, és talán éppen ezért jobban becsülte a darab egyes jeleneteit. Ezúton is köszönet a detektív halas epizódjáért. Valamint, azért is hálásak lehetünk, hogy Földi Béla nem csak a vizuális eszközöket vette igénybe, és nem csupán a szépséges táncokkal kívánta lenyűgözni a közönséget, hanem kiváló humorral is: végig vigyorogtam az előadás alatt. Minden pillanat örömet okozott.

A darabban a Budapest Táncszínház táncművészei és az Elit Képzés táncosai láthatóak.

Koreográfus: Földi Béla

Koreográfus Asszisztens: Sághy Alexandra

Díszlettervező: Molnár Zsuzsa
Jelmeztervező: Varjas Zsófia
Zene: Montázs
Narrátor: Boros Zoltán
Videó: Delbó Balázs

Fotók: Dusa Gábor

Bihari Viktória