A bécsi filmfesztivál

/A Stadt Wien Marketing ügyvezetőjét, Barbara Forsthuber-t Molnár Noémi kérdezte/

Bécsben valahogy minden más- a szó legpozitívabb értelmében. A szórakozás itt kulturális program is egyben, mely melengeti a lelket és ellazítja a testet. Ennek tökéletes példája az egész nyáron át tartó rendezvénysorozat, a filmfesztivál. A Bécs szívében, a Rathausplatz-on zajló program függönye akkor gördül fel, amikor a nap nyugovóra készül térni. A nézők a hatalmas parkban elnyúló téren üldögélve élhetik át a többórás zenei élményt -hol opera szól, hol pedig könnyűzene. Közben a háttér igazi csábításra hívja az embert: megannyi ínyenc falat és finom hűsítő ital kínálja magát. Langyos nyári szellő, fejünk felett a csillagok, a kivetítőn pedig zene szól -egyszerűen tökéletes.

.

Egy ilyen grandiózus esemény azonban profi szervezést is kíván. A filmfesztivál kulisszáiba a Stadt Wien Marketing ügyvezetője, Barbara Forsthuber avatott be.

A filmfesztivál több mint 2 hónapos programmal várja idén a látogatókat. Hogyan szerveznek meg egy ilyen volumenű eseményt?

Idén már 22. alkalommal rendezzük meg a filmfesztivált a bécsi Rathausplatzon. Az egyedülálló művészeti, kulturális és gasztronómiai ínyencségekre júliusban és augusztusban 700.000 hazai és külföldi vendéget várunk. Ez természetesen rengeteg időt és fáradozást, a kezdés előtti hónapokban aprólékos előkészítést, valamint egy összeszokott és elhivatott projektcsapatot követel meg. Ne feledkezzünk meg a szponzoraink hozzájárulásáról se, akik nélkül egy ekkora volumenű rendezvény nem valósulhatna meg.

Hogyan született meg az ötlet? Kinek köszönhető az esemény létrejötte?

Az ötlet az egykori polgármestertől, Dr. Helmut Zilktől és a Mozart-év egykori intendánsától, Prof. Peter Weisertől származik.

Hogyan választják ki a vetítendő műsorokat?

Az értékes programkínálatért, mint az elmúlt években is, a Dr. Franz Patay által vezetett IMZ – Internationales Musikzentrum (Nemzetközi Zenei Központ) a felelős.

.

A vásznon hol operát, hol könnyűzenei koncerteket láthat a közönség. Melyik a népszerűbb?

Vendégeink körében mindkettő hasonlóan népszerű és ebben az a legszebb, hogy a zene össze tud kötni különböző generációkat és legkülönfélébb embereket. Idén először vannak a programnak modern fénypontjai, úgymint Adele, Best of Pavarotti and Friends vagy Anastacia. Ennek visszhangja várakozáson felül pozitív.

A fesztivál forgatagában sokféle nemzetiség képviseli magát. Hogyan vonzzák a turistákat a rendezvényre?

Egy felmérés szerint látogatóink 43%-a bécsi, 12%-a más tartományokból, 45%-a pedig külföldről érkezik. Hazai és külföldi vendégeink egyaránt értékelik a művészet és a gasztronómia összjátékát egy ilyen különleges környezetben – és mindezt ingyen, belépő nélkül. Ami látogatóinkat leginkább vonzza, az a gasztronómiai ajánlatunk minősége és sokszínűsége, a filmprogram, valamint a kulturális igényesség. Ebben a formájában afesztivál egész Európában egyedülálló, erre különösen büszkék vagyunk.

Megközelítőleg mekkora közönséggel bír a filmfesztivál napról napra?

Naponta 16.000 látogató érkezik a Rathausplatzra, ennyien vettek részt az idei megnyitónkon is, a brit popénekesnővel, Adele-lel a programon.

A Rathausplatz igazán gyönyörű. Gondolkodnak mégis több helyszínben a későbbiekben, vagy a látogatók számát kielégíti ez az egy?

A Rathausplatz Bécs szívében található és egyedülálló kulisszát kínál a város közepén. A filmfesztivál számára nem tudok elképzelni jobb és szebb rendezvényhelyszínt.

A filmfesztivál igazi kulturális élmény, melyet kiegészít még a jó társaság és a sok finom étel. Figyelemreméltó az, hogy milyen szabad, mégis pontosan megtervezett esemény. Gratulálok a szervezéshez és további sok sikert kívánok!

Molnár Noémi

Az interjúért köszönet a COMPRESS-nek!