A mundérvásárhelyi búcsú

DSC_1111.

/Molnár Noémi írása a Szegedi Nemzeti Színház előadásáról/

Mindig is csodáltam a színészi képességeket, tehetséget. Ahogy részese lehettem a Szegedi Nemzeti Színház novemberi műsorainak, egy-egy újabb darabban feltűntek az ismerős arcok, azok a művészek, akikben megláttam az igazi színészi attitűdöt. Akiken látszik, hogy mindenük a színház, a színészet, és szeretnek adni – igazi élményt a közönségnek!

.

Ezen arcok közé tartozik A mundérvásárhelyi búcsú három főszereplője, Danis Lídia, Borovics Tamás és Pataki Ferenc. Ennek a darabnak a kapcsán is felmerült bennem az a gondolat, hogy színésznek lenni nehéz és fáradságos munka, őket mégis megcsodálhattam a novemberben megtekintett előadások nagy részében.

DSC_1126.

A mundérvásárhelyi búcsúban is megcsillogtatták tudásukat, és összesen húsz szerepet vittek színpadra, csupán ők hárman.

.

Nem az átöltözésekről van szó- azt bárki meg tudja hipp-hopp oldani. A lényeg abban rejlik, hogy képesek voltak egy pillanat alatt más bőrébe bújni, és új emberként a színpadra állni. Mindezt úgy, hogy nehéz, kissé régies szöveget szavaltak, énekeket daloltak, vagy épp nehéz jelmezben szaladgáltak ide-oda.

.

.

DSC_1278A mundérvásárhelyi búcsú alapvetően egy vásári komédia, amelyet a “színpad a színpadon” technika jellemez. A belső színpadon a vásár fellépői láthatók, akik a bibliai Eszter-történetet adják elő. Az elsődleges színpad pedig a vásár látogatóinak helyszíne, Mundérvásárhely lakosaié – és egy mormotáé, aki felettébb aranyosan tud énekelni.

Az előadás egy, másfél órányi felvonásból áll, és természetesen megannyi poénból, mely önfeledt kacajt okoz a hálás közönségnek. Ezek a poénok lehetnek kicsit alantasak, kicsit furcsák, de valahogyan mégis megdolgoztatják nevetőizmainkat. A sok kacagás közben azért azt javaslom, ne feledjenek el kicsit belefeledkezni a színészi játékba, hiszen ebben a darabban az a legcsodásabb.

Molnár Noémi

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház/Veréb Simon

További információk: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/DSC_1532