A pletykafészek (Gossip Girl)

/Honti Eszter Viktória írása/

New York. Manhattan. Upper East Side.

Itt él a felső tízezer krémje. Életük szinte másból sem áll, mint a csillogóbbnál csillogóbb partikból. Néha levezényelnek egy-két dollármilliós üzletet, de egyébként semmi sem zavarja mindennapjaikat. Illetve egy valami mégis. A bajkeverés.

Az unatkozó milliomosoknak és persze csemetéiknek kedvenc időtöltése az, ha egymásnak tehetnek keresztbe. Olyan összetett és bonyolult terveket találnak ki céljuk elérése érdekében, hogy azt még egy összeesküvés-elméletgyártó is megirigyelhetné. Ami viszont még rosszabb, hogy véghez is viszik őket.

Nem kivétel ezek alól a sorozat négy főszereplője sem. Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Chuck Bass és Nate Archibald a mintapéldái ezeknek az elkényeztetett, dúsgazdag és szemtelen fiataloknak. Az első évad alatt még csak 16 évesek, de a szőke hajú bombázó,Serena már megjárta a lány internátust is, ahonnan 1 év után tér vissza a sorozat első részében. A vasútállomáson találkozunk vele először, és ebben a szituációban rögtön ki is derül, honnan jön a cím. Gossip Girl (Pletykacica) ugyanis egy „láthatatlan” blogger, aki annak szenteli minden szabadidejét, hogy az elithez tartozó fiatalok botrányait közvetíti első kézből. Azt pedig, hogy tényleg igazat ír, minden esetben fényképpel vagy akár videóval támasztja alá. De hogyan lehet ott mindenhol? Természetesen sehogy, viszont a gazdag tinikre felnéző vagy éppen őket lenéző, irigylő iskolatársak tényleg ott vannak mindenhol, és örömmel szolgáltatják a legújabb pletykákat. A mai világban pedig már mi sem egyszerűbb, mint mobillal készíteni egy képet vagy videót. Aztán már mehet is a Gossip Girlre, hogy Spotted: (Elcsípve) XY ezt meg azt csinálta, ezzel meg azzal volt itt meg ott. Persze soha semmi nem marad titokban.

A cselszövés mellett van még egy kedves hobbijuk a főszereplőknek, ez pedig nem más, mint a szerelembe esés. A sorozat eddig 5 évada alatt nem nagyon volt még kombináció, amit nem próbáltak volna ki az írók. Már csak az évek alatt mostohatestvérekké váló Serenát és Chuckot nem hozták össze, az még talán nekik is sok(k) lett volna. Itt jön a képbe az ötödik főszereplő, Dan Humphrey, vagyis a kakukktojás. Ő ugyanis egy szegényebb környékről származik, egyáltalán nem ugyanabban a körökben mozog, mint a többiek. Viszont nagyon okos, úgyhogy bekerül a drága magániskolába, a Constance-be. Ott szembesül a ténnyel, hogy a vasútállomáson (igen, ő is ott volt…) látott gyönyörű lány, vagyis Serena szintén oda jár. Természetesen nem lenne meg a nemes üzenet, ha az egyszerű, szegény fiú nem hódítaná meg a mesés lányt. Így aztán Dan is bekerül a csapatba, ahol, ahogy az várható volt, nem igazán fogadják tárt karokkal.

Sok vicces vagy inkább kínosan vicces jelenet alakul ki ezekből az eltérésekből az epizódok során. Az egyik legjobb karakter a beképzelt, sőt „enyhén” nárcisztikus Chuck Bass. Ő már azzal elmond mindent, ahogy bemutatkozik: I’m Chuck Bass. (Chuck Bass vagyok.) És ezzel tényleg majdnem mindent elér.

A jégkirálynő szerepét hozza Blair Waldorf. Nemcsak személyisége fenséges, hanem viselkedése is. Ezt úgy kell érteni, hogy a sulijuk az ő udvartartása, ahol persze alattvalói is vannak. A lányok, akiket ugráltat mindent megtesznek érte, csak hogy vele barátkozhassanak. Blairnek otthon van egy szobalánya, Dorota, egy lengyel bevándorló, aki szintén tettre készen áll a napi 24 órájában, de egy kis észszerűséget is próbál munkaadójába ültetni.

Nate Archibald a tipikus buta szépfiú. A sorozatban sosem volt a középpontban, illetve sosem volt túl fontos az ő dolga. Ő az a barát, aki ott van, ha valamiért kell, akinek gyakran van más-más barátnője, de igazából ennyi a szerepe.

Serena van der Woodsen a leghíresebb, legmenőbb, legszebb és legnehezebb eset. Nagy bajkeverő volt, ezért küldték bentlakásos suliba. Aztán visszatér, de senki nem tud róla, amíg fel nem kerül a Gossip Girlre. A sorozat légkörét jól jellemzi, hogy csak a család sofőrje várja az állomáson, saját édesanyja éppen egy partin van, ott is találkoznak először miután megérkezett. Serena most már persze jó útra tért és ezt mindenáron be is akarja bizonyítani. Emiatt természetesen sorra követi el az újabb és újabb hibákat.

A kívülálló szerepében van Dan Humphrey, „becenevén” a Lonely Boy (Magányos Fiú). Nem illik bele abba a fényűző környezetbe, amibe belecsöppent, a felszínen el is ítéli a gazdagokat, de azért a szíve mélyén ő is közéjük vágyik. Ő képviselné a józan észt, a megfontoltságot, de ebben a világban ezek a képességek valahogy mindig eltűnnek.

A Gossip Girl egyértelműen a fiatal lányokat, nőket célozza meg, hiszen lélegzetelállító és persze méregdrága ruhák, cipők és táskák között szövődik a történet, de bárkinek érdemes belenéznie, nagyon könnyen beszippantja az embert. Nem kell egy mély mondanivalójú sorozatot várni, ez nyilvánvalóan csak egy kis szórakozást ígér, de azt meg is adja.

Honti Eszter Viktória