A túloldal

artb/Zeke Lilla írása az Art Brut-ról/

„A túloldalon mindig mások vannak. A túloldalon mi vagyunk.”

Az emberek többsége annak a biztos tudatában él, hogy olyan dolgok nem, vagy nem a közeljövőben történnek meg, amelyeket nem kalkulált be az életébe. Mindenkinek van egy jól bevált magáról alkotott képe, amelybe bizonyos dolgok beleillenek, mások viszont nem. De be kell látnunk, hogy keskeny mezsgye húzódik az életünk befolyásolható és irányíthatatlan része között, és még kevésbé biztosan eldönthető, hogy ki normális és ki nem? A képzeletbeli határvonal egyik oldalán állnak a hétköznapi emberek, a másik oldalon a pszichiátriai betegséggel küzdők. Vagy legalábbis a kiállítás címe ezt sugallja.


Ami viszont biztos, hogy az emberekben él a közlési, önkifejezési vágy, és ennek a legközvetlenebb, képi formája a képzőművészet. A Budapest Art Brut Galéria 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy csökkentse a pszichiátriai betegséggel élőkkel szemben állított előítéleteket az alkotásaik kiállításán keresztül. 2012. december 12-től 29-ig láthattuk a budapesti Csók István Antikvitásban az Art Brut Galéria festményeit, amelyek a tavalyi Psychart24 művészeti maratonon készültek.

Ez egy 24 órás alkotónap, amelyen részt vehetnek hivatásos és amatőr művészek, pszichiátriai kezelésben részesülők és egészségesek. Ezen a maratonon 184 alkotó vett részt, és 264 festmény született. Ezekből az alkotásokból válogatták össze a Csók István Antikvitásban kiállítottakat, ahol a festőművészet és az Art Brut széles palettáját tekinthették meg az érdeklődők. A tárlatot Prof. Dr. Bitter István, a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, és a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke nyitotta meg. Nyitó szövegében példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, amely lehetőséget biztosít az „insider” és az „outsider” alkotók közös művészi munkájához, együttműködéséhez.

artb2Mit jelent az Art Brut?

„Mi lehet annak az oka, hogy minden olyan ember, aki kimagaslóan teljesít akár a filozófia, vagy a költészet terén, melankóliára hajlamos természetű? Igaz ez Héraklészre, de éppúgy Szókratészre vagy akár Platónra is, és még sok más olyan személyre, aki kiválót alkotott.”
/Arisztotelész/

Elsőként Arisztotelész írásaiban olvashatjuk, hogy a művészi hajlam gyakran együtt jár a pszichés betegségekkel. Az Art Brut egy olyan művészeti ágazat, amely a művészetterápiából alakult ki, jelentése „nyers művészet”.  A kreatív művészetterápia során a terapeuta a beteg (általában skizofrén, kedélybeteg, neurózisban, személyiségzavarban szenvedők) egészséges személyiségrészeit fejleszti a gondolati- cselekvéses alkotómunkán keresztül, így lehetővé téve valamilyen szintű alkotást, ami sokak számára a gyógyulás útját jelenti.

A galériában kiállításra került alkotások mindegyike önmagában esztétikai élmény, és sok közülük mély betekintést enged az alkotó lelkivilágába. Megdöbbentő, hogy milyen erős kifejezőkészséggel bír egy festmény, anélkül, hogy a művész bármit is mondana. Úgy gondolom, hogy ez a kiállítás és az Art Brut irányzat méltán lehetnek az első lépések afelé, hogy ne legyen többé túloldal, hanem mindannyian egy oldalon álljunk, egymást megismerve, segítve, elfogadva.

Zeke Lilla

További információk: http://www.artbrut.hu/

A képek forrása és további alkotások: http://www.artbrut.hu/pics/kepgaleria_psychart24_2012_alkotasok.php