_FA_5199

Algernon-effektus

/Ilyés Lénárd előadása Daniel Keyes világhírű könyve alapján/

Bátor vállalkozás monodráma formájában színpadra adaptálni Charlie Gordon legkevésbé sem hétköznapi történetét. Pengeélen táncol a színész, ha hiteles akar maradni, hiszen a történet mélységei miatt egy hajszál választja el egymástól azt a két esetet, amikor sok a játék, és amikor kevés. A történet egyértelműen megrajzolható íve minden pillanatban átgondolt színészi munkát kíván. Nem csigázom tovább a kedélyeket, Ilyés Leónak sikerült: kegyetlen profizmussal táncol végig a késélen.

.

_FA_5173Kutya ugat a Művelődési Szint folyosóján, gyanúsak neki a kiszűrődő zajok. Bent Charlie Gordon, egyedül, magányosan, rácsodálkozva a világra, és a legkevésbé sem értve azt. Charlie amennyire együgyű – hiszen egy 6 éves gyermek szintjén van- olyannyira eltökélt, hogy okos legyen. Biztató példa lebeg a szeme előtt, Algernon a kísérleti egér, akinek egy műtét hatására megsokszorozódott az intelligenciája. Charlie nem is érti, mi történik vele, de igyekszik megfelelni minden elvárásnak. A Rorschach teszt számára megléphetetlen akadály, Algernon is folyton legyőzi a versenyekben.

Charlie mégis akar, akar, akar… rendületlenül hiszi, hogy boldogságának kulcsa, ha okos lesz. Eljön a műtét ideje. Itt emelném ki az adaptáció egyik legnagyszerűbb jellegzetességét: azok számára is követhető, sőt magával ragadóan sodró, akik egyáltalán nem ismerik a történetet. Minimális térben, csupán néhány eszközzel adja vissza érzékletesen Ilyés Lénárd a számtalan felbukkanó helyszínt, sőt a regény többi szereplőjét is, azáltal, hogy Charile idéz tőlük.

A műtét jelenetét a darab talán legkényesebb része követi. Charlie türelmetlen, és alig veszi észre, de fokozatosan okosodik, beszéde folyamatossá, gondolkodása összetetté válik, mígnem jóval túlszárnyalja környezetét. Az együgyű, kinevetett fiú csodált zsenivé válik. Egykori tanárnője iránti érzései is viszonzásra találnak, de egyáltalán nem boldog. Nyomasztja a tudás, a világ és korábbi önmaga, aki a legintimebb pillanatokban a mélyből ösztönösen újra és újra visszatér.

A történetet innentől nem mesélem, inkább nézzenek utána, hogy mikor és hol lehetnek részesei Ilyés Lénárd sodró játékának! Érdemes, hiszen ez a monodráma színház a javából!

Fotók: Fekete Attila