Azok a bizonyos…

darvas

/Ténai Petra írása/

Mielőtt utazásuk elkezdődne egy bizonyos kor kulisszái mögé, engedjék meg, hogy hitelesítsem jegyeiket .A módszer a következő. Felsorolok néhány dolgot,tárgyat,nevet. Abban az esetben ha a felsoroltakat el tudják helyezni korban, várom Önöket Domonkos Sándor színészóriásaival az út folytatására. A felsoroltak: Az ötödik pecsét,Ifjúsági Park, Hakapeszi Maki, LGT, az első nagy magyar indián avagy Cseh Tamás, és Molnár Piroska. Remélem a segítség elég volt,hogy tudják ez bizony: Azok a 70-es évek….

.

Csütörtök este a Kultúrkuriában. Útbaigazítást kérek a bajszos, szemüveges portás-formától. „Az Állj meg pillanat! Kiállítás a folyosó végén balra, az előadás a kiállításról pedig jobbra”. Amikor a folyosó végére értem, és benyitottam az ajtón, azt hiszem elkezdődött az én utazásom is. Valahová, ahol az emberek emlékeket elevenítenek fel, ahol a színészeket megbecsülik, és a személyes kontaktus hiányában is maximális szeretettel beszélnek róluk úgy, mintha a legjobb barátaik lennének.

illes7otodik_3Csupán páran vagyunk de a hangulat csodás. Az összekovácsoló erő az estére Domonkos Sándor képei voltak, olyan emblematikus színészekről, akik még élnek, vagy már nem lehetnek közöttünk. Domonkos Sándor a MAFILM operatőreként kezdte később Fábri Zoltán állandó fotósa lett. Olyan filmekben volt standfotós, mint az Ötödik pecsét vagy a Hangyaboly. Rendszeresen közölte címlapfotóit a Film Színház Muzsika, a Tükör, az Ez a Divat és a Filmvilág. Magyarországi pályafutása alatt – 1967 és 1980 között – kamerájával szinte valamennyi meghatározó színművészünket megörökítette. A fotográfus jelenleg Németországban él. Ő sajnos ezen az eseményen nem tudott megjelenni, de méltó „szóvivője” és segítője volt, Szebényi Ágnes, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet múzeumpedagógusa. Kötetlen beszélgetés volt ez igazából. Ezért én, itt elhangzott apró műhelytitkokat osztanék meg Önökkel, mert ez talán a legjobb módja, hogy mindenki részese legyen színészlegendáink életének, és a 70-es évek miliőjének.

Schütz Ila, tragikus sorsú színésznőnk például egészen elképesztő módon jutott el igazinak vélt szakmájához. A háború okozta vándorlások közepette Budapesten született. Iskolái elvégzését követően a Margit Kórházban dolgozott adminisztrátorként 1962-64 között, majd szabás-varrást tanult. Elhelyezkedett a Népművészeti Ktsz.-nél előbb próbaidős munkásként, később mint meós (átvevő ellenőr). Az az érdekesség ezekben a munkákban azon kívül, hogy nem sok kapcsolatot mutat a színházzal, de ő mégis így fogta fel. Életszemléletében ezek a munkák beépültek későbbi szerepeibe. Tapasztalatoknak vélte ezeket, amik véleménye szerint segítették hitelességét.

Bárdy György, mindenki Jumurdzsákja a való életben imádta a törökmintás nyakkendőket, Mensáros pedig a mendemondák szerint nem volt épp könnyű eset. Bár sejtelmes mosolya ezt tökéletesen leplezte. Bizonyára sokan emlékeznek még többek között Várkonyi Zoltánra is. Amellett, hogy rendkívüli színész, rendező, író volt, sokat köszönhet neki a mai fiatalság is.  Azok akik számára fontos a művészet. Talán nem sokan tudják, hogy ő volt az az ember, aki a televíziós műsorkészítés és a drámatagozattal működő gimnáziumok és egyetemek mellett kardoskodott. Szó volt továbbá az Ifjúsági Parkról, ami jóformán az egyetlen hely volt, ami akkoriban koncerteknek adott otthont. Ám nem volt mindegy hogy hogyan jelent meg a fiatalság az „eseményen”. Vasalt ing hosszú répanadrág a fiúknál, csinos ruhácska a lányoknál. A tánc szolid. Két és fél ezer ember tombolt itt például az LGT koncertjeire amik már akkor elsöprő sikernek örvendtek. Igazából mindenki megérdemelne egy szösszenetet a cikkben élettörténetével. Akár Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Psota Irén, Szerencsi Éva, Sulyok Mária,Darvas Iván. Domonkos Sándor fotóin szereplő összes színész.

A legjobb megoldásnak én mégis azt találom, ha Önök bizonyosodnak meg a színészek tehetségéről filmajánlómmal. Ötödik pecsét, Hangyaboly, Szinbád, Abigél. Jó szórakozást!

Ténai Petra

Fotók: Domonkos Sándor