A jövő krónikája

kulturprojekt_logo_02_kicsi_01/Kirs Mónika írása Andrea Weaver könyvéről/

„Életem során elveszítettem már sok mindent…. De a hitet és a Reményt nem veszítettem el soha, mert ahhoz magát az Életet veszítettem volna el.”

Hogyan ismerkedtem meg a magyar írónő műveivel? Valahogy egymásra találtunk az információs szupersztrádán. Az Angyalom című könyve után már szándékosan nyomoztam, keresgéltem, hogy mit találok még Andrea Weaver-től. Örömmel láttam, hogy több történet különleges világa is vár rám. Gyors egymásutánban elolvastam mind a négy regényt, hogy aztán kiéhezve várjam a következőt. És végre eljött a nap!

B1034909Ahogy az előzőek esetében, A jövő krónikája is az Enzír Kiadó gondozásában jelent meg. Az egyszerűen szép, puhafedelű könyvet pár napig csak dédelgettem, nem nyitottam ki. Jólesett a tudat, hogy hamarosan belekezdhetek, de még tartogatom egy kicsit, mert tudom: utána nem lesz erőm letenni. Andrea Weaver- akiről még Szepes Mária is elismerően nyilatkozott- mostani könyvében a jövőbe repít el bennünket.

Persze nem ő az első, aki időfolyosókról, vagy a jövő megváltoztathatóságáról ír, de regénye lebilincselő és elgondolkodtató. Itt most nem egy hajó utasainak megmentéséért folyik a harc, mint például a Deja Vu című filmben, hanem az egész emberiség sorsáról van szó.

Árnyalt és sajnos túlságosan is reálisnak tűnő jövő képe tárul elénk. A regény azért különös, mert teljesen igazzá válhat egyszer minden egyes leírt szó. Sajnos semmi nem hangzik túl utópisztikusnak. Ijesztő a gondolat, hogy már Verne is megálmodta és papírra vetette az általa elképzelt holnapot, mely aztán sok esetben valósággá is vált.

A regény egyszerűen JÓ. A cselekmény három idősíkja (2009, 2012 és 2042) közti ugrások követhetőek és érthetőek. Sok mai regénnyel ellentétben nem szimplán a szórakoztatás, hanem a tanító szándék is vezérelte az írót. Ezt folyamatosan éreztem, de ettől az olvasás élménye nem csökkent.

A két főszereplő: Moira és Adam különös találkozása indítja a történetet, de ez nem „csak” egy szerelmi szál, annál sokkal több. Két olyan ember találkozása, akik tudnak és akarnak is javítani az emberiség jövőjén.

Moira jellemrajza egy különleges (s emiatt sokáig magányos) nőt vetít elénk, akitől csak tanulni lehet. Azzal, hogy megmenti az ellenségnek hitt férfit- arra figyelmeztet bennünket olvasókat, hogy nem szabad félni a változástól, és hogy minden esetben segíteni kell annak, aki bajba jutott. Adam pedig egy olyan szereplő, aki képes a változásra. Másokért akár feláldozni is hajlandó önmagát. Nyomon követhető az ő folyamatos lelki fejlődése.

A helyszínek közül kettő is nagyon fontos: s ezeket részletesen ábrázolja is az írónő. A már 100 éve nem működő víztorony (amely Moira otthona) egyszerre nőies és erős. A másik helyszín egy barlang, melynek mélye egy új világ előszobája. Megvéd, elrejt, ringat, segít, és tanít ez a rejtekhely.

Andrea Weaver legújabb könyve fanyar humorával szórakoztatott, őszinte mondataival elgondolkodtatott és a tiszta szerelem reményével kecsegtetett. Michael Arkangyal megjelenése pedig a korona a történet eseményein. Felfénylik a könyv tőle! Gratulálok Andrea és köszönöm!

Kirs Mónika

További információk: http://www.andreaweaver.hu/