The Clinging Flame

Andrew Fekete kiállítása a Nemzeti Táncszínház Galériájában

Január 16-tól látogatható a Nemzeti Táncszínházban Andrew Fekete expresszionista festőművész kiállítása. Közel 50 kép, valamint naplórészletek kerülnek bemutatásra, amelyek bevezetik a látogatót az alkotások keletkezésének izgalmas történetébe. A művész bravúros technikai tudását különféle technikákkal (szénnel, olajjal, tussal) készült festményein, rajzain érhetjük tetten. A kiállítást ünnepélyes keretek között Oltai Kata művészettörténész nyitja meg január 16-án 18.30-kor.

Fekete és rózsaszín

Fekete és rózsaszín

Andrew Fekete (1954 – 1986) magyar származású, Angliában született absztrakt expresszionista művész, 1986-ban, tragikusan fiatalon 32 éves korában halt meg. Mozgalmas, érzelmi viharokkal teli életét a művészetnek szentelte, nemcsak festőként, hanem költőként és íróként is jelentős műveket hagyva maga után. Pályafutása építészmérnökként indult de pályája a festészetben csúcsosodott ki.

„Munkássága határozott ívet ír le a korai, szigorúan geometrikus kompozícióktól a saját maga által lírai absztrakt expresszionizmusnak nevezett stílusig vezető úton.” – részlet Benkő Zsuzsanna, művészettörténész írásából.

„Andrew Fekete számára az alkotás célja az álomkép „megérzékítése” volt. Művészetében a festői kép a látvány és az azon túlmutató élet két különböző szférájának partvonalán álló érzéki mű, mely természetével komoly ellentmondásba bonyolódva a láthatatlanba enged bepillantást, azaz a benső ember valóságáról közvetít.” – részlet Keserű Luca, művészettörténész írásából.

A most nyíló kiállítás a művész halála után 27 évvel kerül megrendezésre, családja most érezte elérkezettnek az időt arra, hogy Andrew hagyatékát a nagyközönségnek is megmutassa.

.
A Jung-féle alkímiát gyakorló Andrew Fekete transzban festett, álmai és intenzív látomásélményei által vezérelve. Tájképei egy arcokkal és alakzatokkal benépesített belső, lelki tájat jelenítenek meg, mellyel a művész a vallásos értékek magasabb tudatosságának megélését fejezi ki.

/Címlapi kép: A Ragaszkodó láng/