ARC-kiállítás 2012

/Honti Eszter Viktória írása/

Idén már a 12. ARC-kiállítást tekinthették meg az érdeklődők szeptember 6. és 23. között az Ötvenhatosok terén.

2012-ben a kiállítás jeligéje a „Jó kedvvel, bőséggel” volt. A kiállítóknak ezzel kellett kifejezniük illetve átadniuk saját üzeneteiket. Természetesen idén is rengetegen pályáztak és remek plakátokat nézhettek meg a látogatók. A fő művek mellett a tér közepén oszlopokat állítottak fel, ezeken pedig a HVG-ben megjelent posztereket lehetett megcsodálni.

A kiállítás megtekintésére rá kell szánni minimum 1-2 órát, ha alaposan szeretnénk megfigyelni az elkészült műveket. Sok olyan plakát készült idén is, ami előtt percekig áll az ember, annyira találó, pedig „csak” egy kép. Voltak humorosak, kreatívak, komolyak, szomorúak, egyszerűek és nagyon is összetettek. De mindegyik megérintette az embert, ha igazán megfigyelte a mondanivalójukat.

A legötletesebb és legviccesebb alkotás díját azt hiszem a „Nevezzük át Budapest utcáit!” kaphatná meg. Ez a felhívás a szerkesztőség tagjait is megihlette, úgyhogy már létezik egy Kultúrprojekt Sétány is a fővárosban.

 A másik nagy közönség kedvenc a Parlament AngryBirds változata volt. Ezt az alkalmazást valószínűleg egy fiatalnak sem kell bemutatni, de ha valaki mégsem ismerné, az a játék célja, hogy különböző építményeket romboljunk le, a dühös madárkák segítségével. Micsoda ötlet!

Ironikus megoldások is akadtak szép számmal, például az 5letadó című kép. E szerint Magyarország szürkeállomány nagyhatalom, ezért minden ötlet után adót kellene fizetni.

Persze ezek csak töredékei a kiállított munkáknak, a nézelődök „összefuthattak” egy wellness otthonkát viselő mosolygós nagymamával, vagy éppen az Erzsébet-utalvány megújult arcával, II. Erzsébet királynővel.

A kiállítás minden évben teljesen ingyen megtekinthető, a nap 24 órájában. Ha valaki már sötétedés után érez kedvet a meglátogatására, az is nyugodtan menjen el, este illetve éjszaka ugyanis minden plakát külön-külön ki van világítva.

Már most izgatottan várom a következő ARC-ot!

Honti Eszter Viktória