Audrey Hepburn, az őzikeszemű szépség

/Czencz Vivien cikksorozatának harmadik része/

A másik nagy filmdíva, akit Marilyn Monroe ellentéteként is szoktak emlegetni, Audrey Hepburn, Oscar-díjas színésznő, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) utazó nagykövete. Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Brüsszelben 1929. május 4-én, angol-holland szülők, Joseph Victor Anthony Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Édesapja később módosította nevét anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra. Szülei válása után édesanyjával és testvéreivel Hollandiába, Arnhembe költöztek. Élete egyik legmeghatározóbb élménye volt, hogy édesapja lemondott családjáról. A hollandiai német megszállás miatt az édesanyja lánya nevét „Edda van Heemstra”-ra változtatta. Audrey életének másik legmeghatározóbb élménye a II. Világháború volt, az éhezés, a félelem és a bizonytalanság rányomta egész életére a bélyeget. 1946-ban ajándékba kapta az egyik barátjától Anna Frank naplóját, amiben a saját érzéseit vélte felfedezni, amit átélt a háború alatt. Audrey 10 éves volt, amikor kitört a háború, kisgyermekként kellett mindezt átélnie.

A háború után 1945-ben Amszterdamba költöztek és balettet kezdett tanulni Sonia Gaskellnél.  1948-ban a család átköltözött Londonba, ahol Audrey folytatta balett-tanulmányait a híres Marie Rambertnél, a Rambert balettiskolában. A család nehezen élt meg Londonban, ezért Audrey is munkát vállalt, színházakban, musicalekben játszott, mint tánckari balerina, valamint modellkedett és kisebb filmszerepekben játszott. Az igazi, átütő siker azonban itt is váratott magára, akárcsak Marilyn esetében. Aztán egy filmforgatáson, a Monte Carlo Babyben, ahol kisebb szerepet játszott, fedezték fel és választották ki Colette Gigi című regényéből készült Broadway-darab főszerepére 1951-ben.

Az első igazi amerikai filmszerepe a Római vakáció volt, Gregory Peckkel játszották a főszerepet. Audrey ezért a női főszerepért kapta az Oscar-díjat. Kifinomult stílusával, egyediségével azonnal belopta magát a nézők szívébe. Innen egyenes út vezetett Audrey számára a következő filmszerepekhez. Filmpartnerei az akkori legnagyobb férfiszínészek, a nők bálványai voltak: Gregory Peck, Humphrey Bogart, Cary Grant és Gary Cooper.

Audrey kifinomult eleganciájával, egyedi stílusával az egész világot megihlette. Mindezt a kifinomult eleganciát, egyedi stílus egy 1953-as találkozásnak köszönheti, Hubert de Givenchy divattervezővel, akivel a Sabrina forgatásán találkoztak és nagyon mély barátság alakult ki közöttük. Audrey Givenchy dívája lett. A divattervező készítette Audrey ruháit a filmvászonra és otthonra egyaránt. Audrey öltözködésével divatikonná vált, kis feketéje az egész világon ismertté tette.

A Sabrina forgatásán ismerkedett meg William Holdennel, akihez hozzá akart menni, ám amikor kiderült, hogy William vaszektómián esett át második fia születése után, nem ment hozzá, mert mindenképpen szeretett volna gyereket. 1954-ben kötött házasságot Mell Ferrer színésszel, akitől több vetélés után, 1960-ban született fia Sean Hepburn Ferrer néven. A házasság mégis véget ért 1968-ban. Ebben az időben nem igazán vállalt filmszerepet, minden idejét kisfiával töltötte, ez volt számára legnagyobb boldogság. 1968-ban ismét megházasodott Andrea Dottival, Olaszországba költöztek, született egy gyermekük, Luca Dotti. Később a férfi megcsalta Audreyt, ezért elváltak. 1980-tól haláláig a holland Robert Woldersszel élt. Utolsó filmjét Steven Spielberg rendezővel forgatta. 1988-tól az UNICEF jószolgálati nagykövete volt, párjával és John Isaac fényképésszel rengeteg fejlődő országban járt. 1993-ban rákban halt meg a Genfi-tó melletti házában.

Audrey Hepburn akárcsak Marilyn Monroe hatalmas egyéniséggé, individummá vált élete során. Megfogó szépségével befolyásolta nem csak a férfiakat, hanem a nőket is, egyben a fogyasztói társadalmat. Akár csak Marilyn a férfiak másik nagy bálványa volt, ezzel befolyásolva a nők öltözködését. A Coco Chanel által megálmodott kisestélyi senki máson nem állt jobban, mint Audrey Hepburnön. Újra népszerűvé tette, ezt az amúgy is csinos kis darabot. Még ma is a nők kedvenc ruhadarabja. Filmjei szintén hatást tettek a fogyasztókra, szépségére, színészi kvalitásaira rengetegen voltak kíváncsiak régen és ma is egyaránt, növelve ezzel a filmipar amúgy sem csekély bevételét. Audreyhoz is nők milliói akartak hasonlítani. Audrey Hepburn és Marilyn Monroe voltak az 50-es, 60-as évek nagy nőideáljai. A külsőre két teljesen más nő, a szende barna és a vad szőke, tökéletesen kielégítette az emberek igényeit. Mindenkinek más volt a kedvence, de van, akit mindkettőjük elragadott és befolyásolt. Szintén olyan kultuszfilmek kötődnek Audrey nevéhez is, mint a Római vakáció, Az álom luxuskivitelben vagy a My Fair Lady. Akár csak Marilyn, ő is alulról küzdötte fel magát és ért el hatalmas sikereket, példát állítva ezzel fiatalok sokaságának. Filmjeiben maradandót alkotott, nincs ember, aki még ne hallotta volna a nevét. Életművével maradandót alkotott, befolyásolta a társadalmat. 1999-ben halála után 6 évvel filmet készítettek az életéről The Audrey Hepburn Story címmel, a főszerepet Jennifer Love Hewitt játszotta. Ma is ajándéktárgyak, képek, bögrék, órák ezreit adják el Marilyn és Audrey arcképével fémjelezve.

Czencz Vivien

Forrás: Meyer-Stabley, Bertrand – Az igazi Audrey Hepburn (2003, Jószöveg Műhely Kiadó)