Az utolsó olvasóért

kulturprojekt_logo_02

.

/Bihari Viktória írása a tehetséges írók fejlődésének elősegítéséért létrehozott új weboldalról/

Négy magyartanár összefogásával létrejött „Az utolsó olvasóért” elnevezésű online oldal. A társulat célja a magyar nyelv és irodalom értékének megőrzése, valamint a tehetséges írók felfedezése és azok segítése, fejlesztése.

Az oldal a XXI. század lehetőségeihez mérten, mindent megtesz a tehetséges írók segítéséért. Azoknak, akik kellő affinitást éreznek magukban, lehetőségük van novella-pályázaton, történelmi drámapályázaton, vagy verspályázaton megmérettetni magukat. A pályázat kortalan, „Hiszen a tehetség maga is időtlen és kortalan!” – vallja Tornay Judit, az oldal egyik alapítója. A pályázatok egyetlen megkötése, hogy nem lehet horror, erotikus, politikai, vagy vallási témájú. A trágár szavak használata nincs megtiltva, de Tornay Judit véleménye szerint, csak akkor van helye a trágár szónak a szövegben, ha az életben is lenne, és a trágárkodás a trágárkodásért elfogadhatatlan

Az írók csaknem folyamatosan küldhetik műveiket, amint lejárt egy pályázatcsoport, rögtön hirdetik majd a következőt. A színvonalas alkotások rövid értékelést is kapnak majd, a tanári társulat ezzel is az alkotók szakmai fejlődését kívánja elősegíteni. A legsikeresebb pályázók írásait pedig egy közös kötetben szeretnék megjelentetni évenként. Valamint, a tehetséges írók számára még irodalmi műhelyt is terveznek létrehozni: „Álmom egy irodalmi műhely, ahol egymással kapcsolatot tartva alkothatunk és támogathatjuk egymást.” –tolmácsolta Tornay Judit a maga, és munkatársai gondolatát. A műhely első időkben online működne, aztán majd össze is járnának, felolvasó esteket tartani. Erre azért van szükség, hogy közösen tudjanak ötletelni, és éreztessék a tehetséges írókkal, hogy vannak mások is, akik olyan szárnypróbálgatóak, mint ők, és hogy megmutassák nekik azt is, hogy ott vannak, mint hozzáértők és segítenek nekik fejlődni, kibontakozni.Tornay

A társulat az olvasási kedvet úgy kívánja elősegíteni, hogy olvasmány-ajánló blogot vezetnek az oldalon, hogy az irodalmilag jelentős alkotások eljuthassanak az emberekhez. Tornay Judit és munkatársai úgy gondolják a kötelező irodalom elavulása, és a mostani irodalmi művek silány színvonala okolható azért, hogy egyre kevesebben vesznek a kezükbe könyvet. A tanárnő természetesen hozzátette, ez általánosítás, de egy alapos vizsgálat után is erre a következtetésre jutnának.

A honlapon fórum is működni fog, ahol az internetezők kulturális élményeiket oszthatják meg egymással, beszélgethetnek aktuális könyv-, színház- vagy filmélményeikről.  Az oldal célja a tollforgatók fejlesztésével a magyar nyelv gondozása is. „Amikor valaki megpróbálja igényesen kifejteni a mondanivalóját, önmaga csiszolja a kifejezőképességét, növeli a szókincsét.” – mondta Tornay Judit, aki maga is ír, több Agatha Christie ihlette krimi regénye is megjelent már.

 „Az utolsó olvasóért” oldal tagjai között olyan neves tanárok vannak, mint pl. Szurmai János, aki az S.O.S: alapötletét és forgatókönyvét is jegyzi. A munkatársak címszóra kattintva megismerhetjük még Veress Zsuzsannát is, aki szerint az irodalom nem tantárgy és nem művészeti ág, hanem elsősorban örömforrás. A munkatársak negyedik tagja, Tornay Krisztina aki, a debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégiumot vezeti és kutatási témája a női spiritualitás. A társulat tagjait részben rokoni, részben régi-régi baráti szálak kötik össze.

Tornay Judit elmondta azt is, hogy neki és munkatársai számára az lenne a legnagyobb siker és öröm, ha sok-sok tehetséges ember felfedezésében, befutásában segíthetnének. Úgy vélik a tehetségért érdemes sokat dolgozni, és mindenki akkor lesz boldog, ha abból a tehetségmorzsából, amit kapott, a legtöbbet ki tudja hozni. „Talán lesz néhány Ady Endrénk, de nekem az is borzasztóan nagy sikerélmény lenne, ha néhány ember eljutna addig, hogy magának és a baráti körének tudna értékeset alkotni – ami lehet, hogy sosem fogja megütni a nagy nyilvánosság színvonalát, de neki örömet okoz, és másoknak segít. Ki ne írt volna már vicces köszöntőverset, vagy szerelmi bánatában néhány ritmusos sort? Ezek nem forgatják fel a világot, de ha igényesebbek lesznek egy kicsit a segítségünkkel, akkor már jót tettünk: néhány mosollyal több valakinek az életében remek eredmény.”

Bihari Viktória

További információ: http://www.utolsoolvasoert.eoldal.hu/