hn_cmp_event1 (2)

Bécs- ahol otthon van a dizájn

Bécs a múltban és ma is dizájntörténelmet ír

hn_hn-008Az egyszerre modern és hagyományos város fontosnak tartja a partnervárosaival, köztük Budapesttel való együttműködést, valamint kapcsolatainak ápolását, ezért a COMPRESS Budapest – Bécs Város Képviseleti Irodája szervezésében egy nagyszerű fogadáson adtak ízelítőt a bécsi dizájnból.

A fogadáson Bécs Városát Ernst Woller, a bécsi Kulturális és Tudományos Bizottság elnöke és Michaela Moser, a Bécsi Városháza Sajtó- és Információs Szolgálatának külügyi munkatársa képviselte, valamint jelen volt Dr. Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet is.

Bécs városa felismerte a kreatív szektorban rejlő lehetőségeket, és több úton – tanácsadással, pénzügyi támogatással, tudásfejlesztéssel – támogatja a dizájnereket. A gazdasági fejlődés és városfejlesztés egyik motorja a dizájn. A mai Bécsben a dizájn városképdizájnt is jelent, és a jobb életminőség megteremtését szolgálja. Bécsben összesen 14 ezer kreatív cég működik, ezek közül minden hatodik a formatervezés területén tevékenykedik.

Smart City Wien

Hogyan tudja Bécs fenntartani a kimagasló életminőséget? Hogyan fest a jövő mobilitása? Hogyan lehet klímasemlegesen gazdálkodni? A Smart City Wien program ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, olyan kihívásokkal, amelyekhez dizájnerekre van szükség. A kezdeményezés célja, hogy kiépítse, és nemzetközi szintre emelje Bécs erősségeit, mindezt egy még jobb életminőségért.

hn_comp_event2 (1)Európa legnagyobb városfejlesztési projektje: design egy városrésznek

A bécsi design nagy dimenziókban gondolkodik. Így van ez a Seestadt Aspern esetében is, amely Európa legnagyobb városfejlesztési projektje. A régi asperni repülőtér területén egy vadonatúj városrész jön létre, ahol 2030-ra már 20 ezren laknak majd a közel 5 hektáros mesterséges tó partján. Az életminőség központi szerepet játszik a programban, amelyet a „fenntartható, funkcionális, és megfizethető” kulcsszavak jellemeznek.
.

Színvonalas képzés fiatal tehetségeknek

A Hetzendorf Divatiskola Bécs Város saját oktatási intézménye, ahol a diákok öt területre szakosodhatnak: ruhatervezés, kötött- és szövöttanyag tervezés, termékfejlesztés, kalapkészítés és textildizájn.
.

A dizájn- élmény Bécsben szinte minden sarkon ránk talál. A város olyan nagy dizájnerek emlékéből merít, mint Adolf Loos, Josef Hoffmann, Koloman Moser. Ez csak néhány név azok közül, akik hozzájárultak a mai városképhez.

Aki a kortárs dizájnt szereti, nem hagyhatja ki a bécsi Museumsquartiert vagy a MAK-ot, az Iparművészeti Múzeumot sem. Ősszel pedig a Bécsi Dizájn Hét várja a látogatókat.

 .
Fotók: COMPRESS Budapest / Halász Nóra

hn_cmp_event1 (60)