292950_466304520

Bécs ősszel

Lassan véget ér az üdülési szezon, a nyaralóhelyek megüresednek, a vízpartok nyári nyüzsgésének emlékét már csak néhány elhagyatott vízi bicikli őrzi, a bikini helyett pedig nemsokára inkább a téli kabát kerül elő. De verőfényes napsütés, vagy a kandallóban lobogó tűz, tulajdonképpen mindegy is, ha az álmok, a zene és a szellemi gazdagság városára, Bécsre gondolunk. Így igaz, Bécs ugyanis ősszel is számtalan programmal várja a művelődni, vagy egyszerűen csak kikapcsolódni vágyó turistákat.

A Kultúrprojekt ezúttal a bécsi Fashion Week szemet gyönyörködtető programjaira látogatott el, erről részletes beszámoló is olvasható a magazin honlapján, ám az itt töltött két nap nem csupán emiatt volt varázslatos számunkra. A város varázsa már akkor magával ragad, ahogy letesszük a lábunkat a Wien Westbahnhof vasútállomás peronjára, s töretlenül folytatódik, ahogy a bécsi taxik, vagy villamosok ülésein zötykölődve igyekszünk a szállásunk felé. Megannyi gyönyörű épület, s a különböző kultúrák keveredésének színes kavalkádja köszön felénk minden megtett lépéssel.

Az Mq Vienna Fashion Week, azaz a bécsi divathét helyszínéül a Museumsplatz szolgált, amely számos múzeum állandó, vagy vendég kiállításainak biztosít helyet az év 365 napján. Így lehetett magazinunk ott az elmúlt évben a MUMOK bizarr, mégis különösen vonzó pop art művészetet bemutató Pop and the Sixties, vagy a hasonlóan egyedi alkotásokkal kecsegtető Reflecting fashion kiállításán, és így lehettünk most ott a szintén ezen a téren megrendezett Fashion Weeken. A Museumsplatz területe egyébként hatalmas, és hihetetlen, mennyi féle érdeklődésű ember számára tud programot kínálni. Csak ez alatt a két nap alatt láthattunk játszóteret gyerekeknek, függőágyakat és modern, egyedi külsejű padokat az olvasni, vagy iszogatni vágyó egyetemistáknak, valamint kiállításokat a művészetek kedvelőinek.  Ahogy mondani szokták, volt ott minden, mint a mesében. Hiszen Bécs maga is egy mese.

Az osztrák főváros „meséje” pedig egy pillanatig sem unalmas, nem tudunk betelni a történelmével, – mely számos művészeti alkotás, így például világhíres musicalek ihletője – egyre többet szeretnénk kreativitásából, és még többet a bécsiek vendégszerető hozzáállásából.

Mi magunk is még többet kívántunk volna látni belőle, ám egy percig nem elégedetlenkedünk, hiszen a bécsi divathét maga a művészet. Világhírű tervezők csodálatos kollekcióit tekinthettük meg, és mindeközben még a rendezvény sajátos hangulatát is átérezhettük. Így hát egy dolog már bizonyossá vált számunkra, mégpedig az, hogy Bécsben még egy villámlátogatás is igen tartalmas tud lenni, legyen az az év bármely szakaszában. És hogy mit néztünk volna még meg, ha időnk engedi? A lista végtelen hosszú lenne, azonban most mégis nyújtanánk pár tippet az arra járó olvasóinknak: A már fent említett Museusplatz kihagyhatatlan, ám ne feledkezzünk meg a Stephansdomról, Hofburgról vagy a Ringstrasseról, mely nem csak a Világörökség része, de Bécs számos patinás épülete is itt sorakozik, így az Operaház, és az 1872-73-ban épült Parlament. Mindenképp látogassunk el továbbá Schönbrunnba, és ha már ott járunk, gondolkozzunk el az itt lévő Marionett Színház előadásán, melynek repertoárjában többek között olyan darabokat láthatunk, mint Mozart híres Varázsfuvolája.

Bécs, az álmok városa tehát télen-nyáron várja álmodozni vágyó vendégeit, s hogy egy híres musical sorait idézzem: „Mégiscsak Bécs, az Bécs.”

Tirpák Barbara