FergeRoland_EL_nagy3

BKF-esek diplomamunkája a Berlinalén

Ferge Roland „El” című rövidfilmje kapott meghívást a Berlinale Generation programjába. A film operatőrének, Kovács Ákosnak szintén ez az alkotás a diplomamunkája.

Ferge Roland 2013-ban az El című 10 perces rövidfilm rendezésével diplomázott a BKF Mozgókép és médiaismeret szak első végzős évfolyamában. A dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmet a február 6-án kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál a Generation elnevezésű programjába hívta meg, amely ifjúsági és gyerekfilmekből mutat be válogatást. A válogatásba meghívott közel 50 filmalkotás a Kristály Medve díjakért és a Generation zsűri díjaiért is versenyben van.

Az Alföldön forgatott El című rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől. „Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől, valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül? Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében.” – olvasható a film ismertetőjében.

Salamon András, a film konzulense így mesélt a projektről: “Ritkán történik meg egy tanár életében, hogy a hallgatójával kapcsolatos megérzései, majd a reményei rövid idő alatt  valósággá váljanak. Ferge Roland és az én esetemben viszont pontosan ez történt meg. A tanártársaimmal sokszor beszéltünk arról, hogy az ilyen találkozások miatt érdemes tanítani ezt a mesterséget.

Az EL című film konzulenseként, a filmterv fejlesztés során hónapokig együtt dolgoztam Rolanddal, rengeteget beszéltünk az EL filozófiájáról, üzenetéről. A rendező által felvetett és nagyon eredeti formanyelven ábrázolt probléma egy éles társadalmi jelenségre reflektál, hiszen tény, hogy a legutóbbi időben többszázezer fiatal hagyta el az országot egy jobb megélhetés reményében. Ennek a folyamatnak a dinamikája, a tömeges méretei keltették fel Ferge Roland figyelmét. Ezt a megfigyelést azonban sikerült nagyon hatásosan, igazi filmes vízióvá fejlesztenie; ettől válik az EL különleges atmoszférájú, magával ragadó filmmé.”

A film operatőre Kovács Ákos, aki szintén ezzel a filmmel diplomázott a BKF Kameraman képzés első végzős évfolyamában. Az osztály vezető operatőrtanárai Kardos Sándor és Szaladják István, a diploma-konzulens Szabó Gábor (a szak vezetője) voltak. A CineWork Stúdió gyártásában készült  diplomafilm zeneszerzője Kazai Ágnes, a producerei feladatokat Ferge Roland rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András látta el.

Az EL c. film nem csupán témájában, de készítésének körülményeiben is szimbolikus: az alkotók, szüleik, tanáraik és még számos ember szinte heroikus vállalásának eredményeképpen született.