Bóbita Bábszínház

/Mindum Luca interjúja/

Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed adott helyet a hagyományteremtő szándékkal megrendezett Zsolnay Fesztiválnak. A Bóbita Bábszínház amellett, hogy több programmal is készült a látogatóknak, a 2011/12-es évadban ünnepli az 50. születésnapját. Sramó Gábort, a bábszínház igazgatóját kérdeztem tapasztalatairól, élményeiről, a bábszínház mai megítéléséről és jövőbeni terveiről.

/

Ön hogyan élte meg az első Zsolnay Fesztivált? Mik a tapasztalatai a sok bóbitás program után?

Nekem bebizonyosodott az, ami várható volt, hogy a Zsolnay negyed remek helyszíne egy összművészeti fesztiválnak. Nagyon jó volt a látogatottsága a bóbitás programoknak, végig „élt” a bábszínház a 4 nap alatt.

Mennyire sikerült beilleszkednie a Bábszínháznak az új helyszínre? Voltak esetleg nehézségek?

Már több mint egy éve itt vagyunk, úgyhogy elmondhatom, hogy már megszoktuk az új épületünket. Természetesen egy intézmény költözése, belakása nem megy egyik napról a másikra, de a leglényegesebb az, hogy a közönségünk szereti az új bábszínházat, és szívesen jönnek. Nagy lehetőségeket látok abban, hogy egy ilyen különleges kulturális negyednek lehetünk a része.

Kicsit a nosztalgikus hangulathoz kapcsolódóan: milyen volt visszanézni az elmúlt 50 év műsorait?

Sajnálom, hogy a régebbi időszakról, előadásokról nem maradt fenn több filmanyag, ám így is voltak kellemes meglepetések az MTV archívumában. Sikerült begyűjtenünk olyan felvételeket, amelyekről nem is tudtunk. Nagyon érdekes végignézni egy színház történetét, főleg ha ilyen sokszínű, mint a miénk.

Mi a legkedvesebb, a Bóbitához kapcsolódó élménye?

Nekem a legnagyobb öröm, amikor előadások után odajönnek hozzánk a szülők, pedagógusok, gyerekek és boldogan mesélik, hogy milyen jó volt az előadás.

A csecsemőknek és felnőtteknek szóló bábelőadások ma már nem is szokatlanok. Hogyan képes a bábszínház az egészen kicsiktől kezdve a felnőttekig minden generációt elérni és lekötni?

A „csecsemőszínházi projekt” nagy sikerrel megy Magyarországon így Pécsett is. Nem mi voltunk az első magyar bábszínház, amely ezt elkezdte, ezért volt lehetőségünk megnézni, hogy ezt mások hogyan csinálják, s a tapasztalatokat kiértékelni. A felnőtteknek szóló bábelőadásoknak Pécsett különösen nagy hagyományai vannak, ennek ellenére ezt a közönségréteget a legnehezebb bábelőadásra becsábítani. Nehezíti a dolgunkat, hogy a költségvetésünk szűkössége miatt csak ritkán van lehetőségünk ilyen produkciót létrehozni. Most is tologatjuk a tervezett előadás bemutatóját…. A bábszínház kreatív összművészeti jellege miatt minden korosztály számára tartogat élményt, csak nem egyszerű a negatív sztereotípiák falait ledönteni, amely ezt a művészeti ágat körülveszi.

Ön szerint mennyire népszerű ez a műfaj 2012-ben? Kell alkalmazkodni a gyerekeket körülvevő egyre ingergazdagabb környezethez, vagy épp ellenkezőleg, a bábszínháznak a hagyományos módszerekkel kell dolgoznia?

Egyre több művész fordul érdeklőssel a báb felé, s szerintem van jövője a bábművészetnek. természetesen a színház „itt és most” jellegénél fogva folyamatosan reflektálni kell az adott korra, jelenségekre. A gyerekeknél egyre fontosabb a vizualitás és nehezen tűrik a komótos történetmesélést. Természetesen kell és lehet használni a technika adta lehetőségeket, de az is látszik, hogy a jól bevált kipróbált színházi formák – például vásári bábjáték – most is működnek.

Hogyan látja a Bóbita Bábszínház jövőjét? Mik a legfőbb tervei a közeljövőre nézve?

Nonprofit Kft-vé válva, bízom abban, hogy nagyobbak lesznek a lehetőségeink, s valóban ki tudjuk használni az új épület nagyszerű adottságait, s újabb izgalmas 50 év elé néz a Bóbita….

Mindum Luca

www.bobita.hu