_FA_5265

Meghalni kéne…

/Book of the Dead – Halottaskönyv címmel készített előadást Formanek Csaba, Ilyés Lénárd és Pignitzky Ádám a fizikai színház nemzetközi nyelvén/

A változás mítosza egész életünket átszőné, ha hagynánk. Mégis kapaszkodunk a megszokottba, ragaszkodunk a ránk kövült maszkokhoz, ezredjére is lefutjuk ugyanazokat a köröket. Tiszta pillanatokban talán érezzük, hogy az élet több az éppen aktuálisan játszott szerepünknél. Ezt a szerepet pedig akár tetszik, akár nem, mindenképpen letesszük egyszer. Ennek misztériumát rejti a Tibeti Halottaskönyv, amelyet előadásuk vezérfonalaként választottak az alkotók.

.

Lelkek evolúcióját viszi színpadra Formanek Csaba és Ilyés Lénárd kiváló játéka, akik hitelesen öltik magukra a megjelenő alakokat, nem játsszák, hanem élik a szerepeket. A nagyszerűen beállított színpadkép és látványvilág pedig Pignitzky Ádám munkáját dicséri.

._FA_5260

Mesterien megrajzolt ívben haladunk mélyről magasra, nincs választás, utazik a néző is a lét görcsösségéből az elengedés könnyedsége felé.

Az első élet a legsűrűbb, egy öregasszony és ápolója elevenednek meg a színen. Ők még ragaszkodnak megrögzöttségeikhez, nem eresztik jellemükké szilárdult képzeteiket, mantrázásuk a föld felé húz. Így élni szenvedés, nehéz, meghalni is az.

Könnyebbséget hoz a következő életben egy fiatal anya közelsége. Bomlanak a megszokott formák, oldódik a görcsös ragaszkodás, melyből csak a harmadik élet hoz igazi enyhülést. Főszereplőink szerzetesekként születnek újjá, és itt következnek azok a legötletesebb megoldások, amelyek miatt annyira szeretünk a Malomudvarba járni.

A fények, tárgyak, hangok és mozdulatok zseniális összjátéka a legendás Tolvajnők naplója óta már szinte kötelezően elvárt „tornagyakorlat”. A Halottaskönyv egyik legjobb jelenete pedig egy természeti jelenséget idéz rendkívül eredetien. Nincs semmi fölösleg, immár egyensúly és harmónia árad a nézőtérre is.

Az előadás összetett, felemelő és elgondolkodtató. Érdemes újra és újra megnézni, mint egy jó filmet és elmerülni a mélységeiben. Az alkotók gondoskodtak róla, hogy a számtalan rejtett motívumot megunhatatlanná tegye a felfedezés öröme.

Ne hagyják ki ezt a fantasztikus utazást!

További információ: http://bookofthedead-theatre.blogspot.com

Fotók: Fekete Attila

B. D.

_FA_5043

_FA_5131