Csopaki Művésztelep

/

Tehetséges fiataloknak szóló művészeti tábor várja a rajz, festés, számítógépes grafika, divattervezés, építészet, képregény, fotó- és filmművészet szerelmeseit Csopakon augusztus 1- 10. között. Az inspiráló Balaton-parti környezetben neves szakemberek segítik majd az ifjú művészek kibontakozását. A Művésztelep egyúttal nagyszerű kikapcsolódásnak és a közösségteremtés tökéletes színhelyének ígérkezik, ahol a fiatalok nem csak a szakmai fogásokat és a példakép értékű előadókat, hanem egymást is megismerhetik. A tábort egy művészcsalád vezeti: Rényi Katalin grafikus-festőművész, Baska József festőművész, Baska Balázs grafikusművész, filmrendező, Baska Barbara grafikusművész, filmoperatőr. A meghívott előadók pedig Korniss Péter, Cakó Ferenc és Gáti Oszkár.

A Csopaki Művésztelep szervezői nem egy hétköznapi család, életük generációk óta a művészetek körül forog.

Rényi Katalin grafikus-, festőművész, egyetemi adjunktus, grafikusművészként kezdte pályafutását, ezen a szakon is diplomázott az Iparművészeti Egyetemen, számtalan arculattervet, csomagolást, kiállítási grafikát készített, fő profilja a filmplakát, amelyeket a Graphis évkönyv több éven át publikált is. 15 évig az Iparművészeti Egyetem grafika tanára volt. Festőművészként 1992-ben a Vigadó Galériában mutatkozott be, majd első nagy, önálló bemutatkozása a Műcsarnok Palme Házában az Óriásaquarellek című kiállítása volt, amely az egész szakmát megrázta expresszív felületeivel, bátorságával, anyagkezelésével. Több nagy önálló kiállítása mellett – Vigadó Galéria, Körmendi Galéria, Budapest Galéria (ahol életműalbumát is bemutatták) – számos csoportos kiállításon részt vett. A Szentendrei Régi Művésztelep tagja.

Baska József festőművész, egyetemi tanár 45 évig tanított az Iparművészeti Egyetemen mint docens és rajzi osztályvezető, művészgenerációk sorát nevelve fel, mindenki mesterének vallja. Kezdeti realisztikus megnyilvánulások után érdeklődése a geometrikus absztrakció felé fordult; előbb a figurativitás megőrzésével geometrikusan stilizált, majd egyre elvontabbá vált. Kialakította az igazi Baska biogeometriát. Számos nagy egyéni kiállítását a szakma és az értő közönség számos elismeréssel méltatta, köztük a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével. Gyarmaty Tihamér-díjban részesült festészeti életművéért. A Szentendrei Régi Művésztelep tagja.

Baska Balázs grafikusművész, filmrendező, reklámgrafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott. Arculattervei, weboldalai, filmplakátjai több nemzetközi pályázaton sikert arattak. Film iránti szenvedélyét nagypapájától, Rényi Tamás filmrendezőtől örökölte. A Közép-európai Egyetem forgatókönyv szakát elvégezve több kisjátékfilmet rendezett, amelyek sikerrel szerepeltek a Filmszemléken. Ma párhuzamosan művésztanárként, grafikusművészként és filmrendezőként tevékenykedik.

Baska Barbara grafikusművész, filmoperatőr grafikusművészként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőr szakára is felvették és párhuzamosan végezve a két művészeti egyetemet, diplomázott filmoperatőrként is 2011-ben. Grafikusként minden létező nyomtatott, webes vagy vetített felületen megnyilvánult már, sok külföldi szakmai elismeréssel fűszerezve. Egyik filmjéért Aranyszem Operatőri díjra jelölték, négy éve alkotóként részt vesz a Filmszemléken, saját rendezésű diplomafilmjének premierje decemberben volt az Uránia moziban.

A táborral kapcsolatos kérdéseinkre Baska Barbara válaszolt.

Milyen céllal vágtak bele a tábor szervezésébe?

A tábor létrehozását a művészhallgatóink kérték tőlünk, hiszen év közben a belvárosi Montázs Rajziskolában folyamatosan készülnek a művészeti egyetemek felvételijeire, de a nyáron is alkotni, tervezni vágynak és ez a művésztelep – ahol együtt ébrednek a Balatonnal, figyelik egymás munkáit és reggeltől estig szakmai, művészeti eszmecserét folytatnak a tanárokkal, előadókkal – erre zseniális megoldás. Így visszatekintve az elmúlt 15 év telis tele ihletett pillanatokkal és tehetséges fiatalok megnyilvánulásaival – legjobb döntésünk a Művésztelep megalapítása volt.

A táboron kívül is foglalkoznak tehetséggondozással?

A Montázs Rajziskola számtalan fiatal tehetséget indított el a pályán, rengeteg hallgatónk felvételt nyert a legkülönbözőbb magyar és külföldi művészeti egyetemekre. Sokak ma már befutott művészek – divattervezők saját szalonokkal, végzett Junior Prima díjas építészek, minden pályázaton nyerő formatervezők, külföldön befutott alkotók, saját márkát alakító designerek. A szakmai sikerek és a fiatalok kiteljesedése az igazi visszajelzés, hogy a művészcsalád által tanított rendszer egy progresszív művészeti tudást ad, ami működik.

Mi alapján választották ki a meghívott előadókat?

Idei előadóink Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulizer-emlékdíjas fotóművész, Cakó Ferenc cannes-i nagydíjas animációs filmrendező és Gáti Oszkár Jászai Mari-díjas színművész. A legnagyobb magyar művészeket ismerniük kell a fiataloknak, és ha ezt nekik személyesen is meg tudjuk adni, az a legcsodásabb. Egy-egy alkotó saját munkáiról beszél az esti előadásokon és személyiségét, életútját áttekintve a fiatalok megvalósult álmokat láthatnak, ez az igazi szakmai inspiráció. Az előadók a kortárs művésztársai az alapító tanároknak.

/

Miért Csopak szolgál a tábor színhelyéül?

A történet a 70-es években kezdődött, amikor Rényi Tamás filmrendező (a nagypapa) egy 1826-ban épült présházat vásárolt Csopakon a hozzá tartozó kerttel. Bár a neves filmrendező – akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Makra, a Legenda a vonaton, a Tilos a szerelem vagy a Sikátor – forgatókönyveket írt itt, de akkor még nem is sejtette, hogy a komfortosított kis ház később a Csopaki Művésztelep fő helyszíne lesz. Ez a présház és a mellé épült nádfedeles műteremház a Művésztelep központja.

Milyen programok várhatóak?

Az alkotómunka  nem csak Csopakon zajlik, hajóval Tihanyba is átmegyünk, ahol festenek a fiatalok az Apátság körül, ennek különleges hangulata van. A domboldalon szétszóródnak témákat keresve a diákok és visszatérnek azzal a “kreatív válasszal” amit csak Ők láthatnak meg. Egy másik napon pedig a Veszprémi Állatkertben készítenek művészi gyorsrajzokat a hallgatók, ez nehéz feladat, mert egy gesztussal kell ilyenkor megfogalmazni egy-egy állatot vagy teret és ezen derül ki hol tart, mennyire lát és összpontosít.

Hány résztvevőre számítanak, kik a célcsoport?

A célcsoport 13-25 év között mozog. Ezt az alkotótábort olyan fiatalok számára szervezzük, akiket a rajz, festés, számítógépes grafika, reklámgrafika, divattervezés, formatervezés, építészet, képregény és fotó-film érdekel, akik amatőrként foglalkoznak e művészeti ágakkal, vagy azoknak, akik főiskolára készülnek és a nyári hónapokban kevés lehetőségük van szakmai irányítás mellett dolgozni.

Hogyan kell elképzelni egy napot a táborban?

Délelőtt, délután szakmai munka zajlik a műteremházakban, alkotás a szabadban, vagy egy-egy napon rajz-festés Tihanyban és Veszprémben. Napközben, ebéd után strandolási idő van, mondhatni szieszta. Este vagy filmet nézünk, vagy előadást tartunk.

A művésztelep egy nívós tárlattal zárul az ott készült munkákból a Galériában a sajtó bevonásával. Ez az első lehetőség, hogy bemutatkozhatnak a művészpalánták.

Tartják a kapcsolatot a korábbi táborozókkal?

Régi diákjaink közül többen sokadszorra térnek vissza. Például Péchy Lóránt, aki 11 évesen volt a táborunkban először, aztán évközben rajzolni tanult a Rajziskolánkban, majd építészként végzett Sopronban, és már évek óta mint tanársegédünk része a tanári csapatnak. Most Londonban egy építésziroda kreatív szakembere. Vannak, akik nem csak a művészet iránt lobbantak lángra, hanem életük párját is itt találták meg és nászútként, évfordulóként térnek vissza.

Érdemes lesz tehát ellátogatni a Csopaki Művésztáborba, amely életre szóló élménynek ígérkezik.

További élmények, fotók és film a weboldalon: http://www.muvesztabor.eu