Tokyo Metropolitan Museum of Photography, 2013KICSI

Czigány Ákos – A művészet fényei

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

2014. április 18. – május 18.

A Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjas (2010) alkotó 2007 óta folyamatosan készíti  A művészet fénye című sorozatát, amelyben múzeumok, galériák,  kiállítóterek  mennyezeti világító-rendszereit mutatja meg tárgyilagos egyszerűséggel. A fénynek azt a meghatározó, mégis észrevétlen jelenlétét teszi képei tárgyává, amely a műveknek otthont adó terekben körbeveszi azokat, hozzájárul jelenlétükhöz, kiemeli, módosítja jelentésüket és a befogadás folyamatában is fontos szerepet játszik.

Czigány Ákos felfelé néz ebben a sorozatában is csakúgy, mint az Egek / Hommage á Hiroshi Sugimoto díjnyertes széria esetében is tette budapesti bérházak udvarából. Akkor ott a végtelen eget foglalta keretbe az épületek égre néző formáival.

A mostani tárlat esetében pedig zárt terekben irányítja figyelmét a Fent felé, a fényforrások sugározta fényről és térről készít képeket.

A fény alapvető jelenléte és nélkülözhetetlensége a művészetben egyértelmű. Kiemelve azonban ezt a tényt a tudott ismeretek közül és képekben újragondolva, más összefüggésekre is rávilágít. Felteszi a kérdést a fénynek, a térnek és a hely szellemének viszonyrendszeréről, a fény téralakító erejéről és a világítótestek, a lámpák csöndes ritmusában megjelenő, mindent átitató erejéről.

A 2012-ben Székesfehérváron bemutatott válogatást követően a mostani kiállítás három szempontból is egyedülálló. Egyrészt kiegészül a témára való rátalálás történetével, szövegével, egy művészkönyv formájában, másrészt magának a kiállításnak a terére vonatkozó képeket is tartalmaz, így a valós tér és az arról készült kép viszonyának kérdéskörét is vizsgálata tárgyává teszi.  Harmadrészt pedig a sorozat Japánban készült képei közül is válogattunk és ezek most először láthatóak a közönség számára.

Így ez a mostani tárlat a széria születésének és alakulásának teljes folyamatát mutatja be.

Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora

Címlapi fotó: Tokyo Metropolitan Museum of Photography, 2013plakat