DAL+SZERZŐ, az ország zeneipari lapja

Diákújságíró pályázattal indult az Artisjus Egyesület zenei magazinja

A hazai zeneiparnak és a zenerajongóknak készül a Dal + Szerző, a legújabb országos zenei magazin, amit az Artisjus Egyesület indított útjára. A nyomtatott magazin negyedévente jelenik meg, és nem csak zenészek és alkotók kapják, de a belföldi zeneipar fontos szereplőihez és zeneiskolákhoz is eljut majd. Emellett a zenerajongók az interneten is szabadon elérhetik. A szerkesztőség diákújságíró pályázatot is hirdetett, amelyre még néhány napig lehet jelentkezni, a leadási idő ugyanis május 15.

A lap célja, hogy a hazai zenei és irodalmi alkotók sikereit, életét mutassa be, kérdéseikre válaszoljon. Minden számban nagy szerepet kapnak az interjúk szerzőkkel, zenészekkel – nem csak befutott sztárokkal, de feltörekvő tehetségekkel is. A szerkesztőknek fontos célja az is, hogy a digitális forradalommal együtt alakuló zeneipar fejlődését nyomon kövessék és segítsék az alkotókat illetve a rajongókat eligazodni. Az első számból így részletesen kiderül, mit jelent a hazai alkotók számára a magyar YouTube elindulása, emellett a Dal + Szerző nagyinterjút közöl többek között a Marge és Anez formáció tagjaival, Horváth Attilával, a Compact Discóval és Morcz Fruzsinával is.

„Nem vállalati lapot indítunk, és nem propagandaújságot. Dalokról és szerzőkről fogunk írni. Szeretnénk bemutatni a magyar zenei és irodalmi alkotók sikerét, körüljárni fontos zenei témákat, és olyan zeneipari kitekintést közölni, amely nem csupán tagjaink, hanem a piaci szereplők és a nagyközönség számára is hasznos, érdekes lehet.” – fogalmaz dr. Szinger András, az Artisjus Egyesület főigazgatója a lap szerkesztőségi köszöntőjében.

A Dal + Szerző magazint a Lángoló Gitárok blogot és újságot is jegyző Budapest Rock N Roll (BPRNR) műhely szerkeszti az Artisjus Egyesülettel együtt. A negyedéves magazin főszerkesztője, Bihari Balázs is a BPRNR csapatának tapasztalt tagja.

A jövő tehetségeit keresik

A lap bemutatójával egy időben hirdeti meg a Dal + Szerző diákújságíró pályázatot a szerkesztőség. A pályázat célja, hogy segítsen azoknak, akiket vonz a zenei újságírás: a pályázatra jelentkezők munkáit szakmai zsűri bírálja majd el, ennek vezetője Novák Péter lesz, de a zsűri tagja lesz Vörös András, a BPRNR műhely vezetője, Bihari Balázs főszerkesztő és dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója is.

A pályázat nyertesei a zenei újságírás hogyanjába nyerhetnek betekintést a BPRNR műhely jóvoltából: részt vehetnek a Dal + Szerző magazin szerkesztésében, az egyes számok tervezésétől kezdve, az interjúkészítésen át, a tördelésig. A legszínvonalasabb pályázati anyagok pedig nemcsak a Dal + Szerző online felületein jelenhetnek majd meg, de nyomtatásban is. A különleges, nyomtatott megjelenést is kínáló gyakornoki programba a jelentkezés határideje május 15, a részletek pedig a Dal + Szerző újság weboldalán, a www.dalszerzo.hu -n olvashatók.

Az Artisjusról

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Az alkotók azzal bízták meg, hogy egyes szerzői jogaikat kezelje, s így jövedelemhez jussanak munkájuk után. Ezért jogdíjat szed azoktól, akik a műveket – többek között profitszerzési céllal – nyilvánosan felhasználják, és a beszedett díjat kifizeti az érintett szerzőknek. Az Artisjus küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát mindkét oldal megelégedésére; ezért közvetítő-szerepre törekszik a zenerajongók, könyvbarátok, illetve a szerzők és a jogalkotó között.

Az Artisjus jogelődjét 1907-ben alapították a magyar zeneszerzők, szövegírók és zeneműkiadók. Ma közvetlen megbízással mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, ezen kívül a hasonló külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Fotó: Fazekas István