Dancefair 2012

Hol máshol lehetne tartani az elektronikus zene egyik legnagyobb szakmai kiállítását, mint a műfaj fellegvárának számító Hollandiában? A Dancefair új kezdeményezés azoknak a DJk-nek, producereknek, rádiósoknak, lemezkiadóknak, iskoláknak és minden érdeklődőnek, akik az elektronikus zene világában mozognak.

A háromnapos rendezvényt február elején  tartották Hollandia legnagyobb kiállítótermében, Utrechtben. Képzeljük el, amint a “Jaarbeurs” kiállítócsarnok 2000 négyzetméternyi területe tele van pakolva szintetizátorokkal, DJ-pultokkal, zenei számítógépekkel, hangfalakkal és minden olyan berendezéssel, ami nélkül a modern dance világban manapság már nem lehet létezni.

Ezeket mind ki is lehetett próbálni: csak rakd fel a fülhallgatót és pörgesd a zenét! Játssz a dobgépen, rakj össze két perc alatt egy jó groovot vagy próbáld ki a legújabb Roland controllert! Természetesen mindenki ott volt, aki számít: Pioneer, Roland, Numark, Korg és a sample (Az elektronikus zeneszerkesztés során használt hangminta.) valamint hangszer software specialista Native Instrument – hogy csak a legnagyobbakat említsem.

A Dancefair-en nem csak a hardware és software gyártók voltak jelen, hanem  zenei nagyáruházak, rádiócsatornák, programszervezők és DJ iskolák, hogy megtanítsák az érdeklődőknek a  dance rejtett titkait. Majd a két legfontosabb csoport:  a lemeztársaságok képviselői, akiknek odaadhattad a saját zenédet meghallgatásra. Megszámoltam: 50 (!) kisebb – nagyobb kiadó várta a demókat, hogy felfedezzék az új zenei tehetségeket. És ne feledkezzünk meg a másik csoportról: a sztár DJ-k, csak egy pár név a nagyok közül, akik tiszteletüket tették: Warren Fellow, True Identity, DJ Isis, Vato Gonzalez, Emile Bode, Johan Gielen és még sorolhatnánk.

A kiállítás nem lett volna teljes előadások nélkül: óránként, változó témákban, öt különböző helyen, hogy mindent megtudj a zenei iparágról.

Milyen software-t használj? Less el apró, de hasznos trükköket, amit mindig is tudni akartál a dance világáról! Hogy szervezz egy jó partit?  Hogyan lehet egy profi produkciót összedobni? Milyen szoftware-t  használnak a nagyok? Persze, emellett voltak még száraz, mindennapos témák is: hogyan vezesd az adminisztrációdat, mennyi adót kell egy DJ – nek egyáltalán fizetnie és mik is azok a szerzői jogok?

Egyszóval a Dancefair sok – sok újdonsággal és még több hasznos információval szolgált ebben az évben is. Itthon már csak egy dolog vár rám: egy év alatt olyan jó demókat csinálni, amivel jövőre a lemeztársaságok képviselőit el tudom ámítani…

Szépe Tünde