Decemberi csillageső a Szegedi Nemzeti Színházban

A decemberi hónap mindig együtt jár az ünnepi hangulattal, a csillogó fényekkel, lágy dallamokkal és Szegeden természetesen a kultúrával. A színház dolgozói sürgő-forgó manókká változnak már december előtt, hogy ünnepi ajándékként csodás darabokkal, koncertekkel lehessünk gazdagabbak.

Az év utolsó hónapjában igazi csillagesővel kápráztatják el a közönséget: Kijev City Balett, Fekete Gizi, Kulka János, Vári Éva, a 100 tagú Cigányzenekar és Bangó Margit, Pindroch Csaba és Verebes Linda, Esztergályos Cecília… és még sorolhatnám. Ezek a művészek valódi ajándékai a léleknek egy-egy fázós téli estén.

Gyüdi Sándor főigazgató büszkén avatta be a sajtó képviselőit a színház decemberi kínálatába, és hozzátette, év végén új irányokba is kalandozhatunk a programok között. Az új színt a zenei produkciók sokasága adja, választékban pedig garantáltan nem lesz hiány. 11-én és 16-án filharmóniai koncert, 22-én pedig Mike Stern, Trilok Gurtu és Tóth-Bagi Csaba Balkán Uniója kalauzolja zenei berkekbe az érdeklődőket. Utóbbi különlegességét az etnikai és hangszerbeli sokszínűség adja: egy csepp indiai zene, egy csepp európai hangzás, dobok széles skálája, és máris kész a sikerrecept.

29-én a Nagyszínház színpada megtelik ízig-vérig zenészekkel: a 100 tagú Cigányzenekar szórakoztatja a közönséget a cigányzene koronázatlan királynőjével, Bangó Margittal. Az ünnepelt művészek a balkáni cigányzenétől repítenek bennünket, Erkelen át egészen Csajkovszkijig.

Ugyanazon a napon a Kisszínház karácsonyi dixie gálára hívja a nagyérdeműt, ahol a Storyville Jazz Band és a Hot Jazz Band kelt életre régi magyar slágereket, közönségsikereket.

Előbbre is érdemes tekinteni, hiszen márciusban a 70-es években alakult együttes, az East készül visszatérésre. A két és fél órás koncert végigível a Szegeden alakult zenekar életművén.

A vendégprodukciók nem csupán muzsikaszóra csalogatnak, hanem humorral is szolgálnak. 13-án a L’art pour l’art triója kap helyet a repertoárban, és nevetőizmainkat a Piroska, a farkassal teszi próbára. Emellett színművek is várnak bennünket: Vári Éva főszereplésével két darab is műsoron van: Az isteni Sarah és a Hat hét, hat tánc. Utóbbiban partnerét Kulka János alakítja, aki a színpadon nem csupán tánctanára, hanem lelki társa is lesz.

Ha csodás párosokról van szó, elengedhetetlen szót ejteni Pindroch Csaba és Verebes Linda közös produkciójáról, a Mr. És Mrs.-ről. Az öt színből álló komédia olyan szórakoztató élethelyzeteket mutat be, melyek így vagy úgy, pár-bajnak ígérkeznek…

Egy harmadik helyszínen, a Korzó Zeneházban négy alkalommal mutatják be hazánkban elsőként a Zerline, a szobalány történetét. A darabot kis titokzatosság lengi körbe, de Gyüdi Sándor annyit elárult: monodráma sztereóban. A Zerlinét már csak azért is érdemes megnézni, mert a főszerepet a bájos és tehetséges Fekete Gizi játssza, mely önmagában sikerrel kecsegtet.

A vendégprodukciókhoz visszatérve egy igazi gyöngyszem is várja a balettkedvelőket. A Kijev City Balett káprázatos tánckara lép színpadra a Diótörővel. Csajkovszkij összetéveszthetetlen zenéje és a csodás táncosok igazi karácsonyi hangulatba hozzák a kultúra szerelmeseit december 27-én.

A 2012-es évet szilveszteri gálával búcsúztatja a Szegedi Nemzeti Színház. Felcsendülnek operettdallamok és sanzonok, valamint kabaré morzsákkal is kiegészül a műsor. Az est sztárvendége Esztergályos Cecília lesz. A szünetben a szervezők pezsgős koccintással kedveskednek azoknak, akik a színházban szeretnének hangolódni az újévre.

A csillageső tehát már december elején elkezdődik, és kitart egészen az év utolsó napjáig. A hangulat, a kínálat és a szórakozás adott, a közönségnek csupán annyi dolga van, hogy válogasson a Szegedi Nemzeti Színház ünnepi ajándékaiból.

Molnár Noémi

Fotó: Szegedi Nemzeti Színház/Veréb Simon

További információk: http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/