Jubilált az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

941552_10200575581865878_1656481240_n/Szabó Diána beszámolója/

Hömpölygő tömeg. Csillogó tekintetek. Standok, kérdőívek, meglepetések, sztárfellépők, és természetesen a közszolgálati és kereskedelmi média legismertebb, legelismertebb arcai.Informálás és szórakoztatás egy helyen.Többek között ez várt azokra a lelkes fiatalokra, akikmúlt hét pénteken kilátogattak az idén immáron 20. alkalommal megrendezett jubileumi DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválra. A média világa iránt érdeklődő fiatalokból, diákújságírókból, díjakból és elismerésekből most sem volt hiány. A budapesti Millenárist közel kétezren vették birtokukba.

.

945795_10200575581825877_863926423_n.

Egy élmény. Egy mozgalmas, programokban bővelkedő nap. Felejthetetlen, és tanulságos, mindenképp olyan, amiről nem elég beszélni, írni is kell. Reggel van. Nyílnak az ajtók és kisvártatva megtelik a Millenáris „D” épülete. Mindenhol lufik, vidám tekintetek, színes karkötők, különböző kitelepülések, egy szóval, minden, mi szem, szájnak ingere. Na, és persze a fülnek, hisz találunk egy rejtett termet is, ahol  a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával elkészült kisfilmekből szemezgethetnek a kilátogatók. A bátrabbak pedig kérdésekkel is bombázhatják a filmek híres alkotóit, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezőt, Csukás István írót, vagy Mátyássy Áron rendezőt. A bombák azonban csak később csapódnak be, ugyanis Pataki Zita, a rendezvény egyik házgazdája (Mádai Vivien mellett) már szólítja is a színpadra a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat díjazottjait. Szűnni nem akaró vastaps, jó látni, hogy vannak még emberek, akik tudnak örülni a másik sikerének.

„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy idén is én vezethetem az Ifjúsági Sajtófesztivált, hisz szívügyem a DUE. Innen indultam, részt vettem a médiatáborban is, az ott szerzett tapasztalatimat pedig később, a munkám során is kamatoztattam. Egy kulcsa vannak annak, hogy az légy, aki lenni akarsz. Kellenek az álmok, hogy megvalósíthasd önmagad.”–segíti tanácsaival az élet előtt álló fiatalokat az RTL-Klub időjárás-jelentője, Pataki Zita.

A díjkiosztó gála ünnepélyes hangvételét kisvártatva táncos, zenés produkciók vezetik át egy másik, könnyedebb, szórakoztatóbb világba. A kerekesszékes táncosok által hangsúlyos szerephez jut az esélyegyenlőség, melyet, Weisz Fanni impulzív jelkommunikációs előadása a későbbiekben csak erősíteni tud.A várva várt közönségtalálkozók sem maradhatnak el, 4 helyszínen párhuzamosan faggathatjuk a televíziós szakma magját.

tvrtkoAz egyik sarokban, puha párnákon elterülve kalandjairól, legemlékezetesebb riportjairól kérdezhetjük a „veszélyes utazó riporterként” elhíresült, Vujity Tvrtkot, aki Fanni mentoráltjaként az esélyegyenlőségről is beszél.

„Weisz Fannival elhitették, hogy mivel nem képes a hangokkal való kommunikációra, ezért nem lehet senki. Ma már megerősödött, és igenis, ő is lehet egy ország példaképe, nem csak a fogyatékkal élőké, hanem egészséges embereké is. Feltehetjük a kérdést, hogy ha ő el tudja ezt érni, akkor mi, akiknek két kezünk, két lábunk van, hallunk és látunk, mi lehet a problémánk? Egy csodálatos nép vagyunk, akár még boldogok is lehetnénk.”

A fenti galéria mellett egy újabb kuckóban találhatjuk magunkat, ahol a híradózás és az egyéb televíziós műfajok rejtelmeibe avat be minket Azurák Csaba (TV2), és D. Tóth András, (RTL-Klub) bizonyítva ezzel, hogy két dudás igenis megférhet egy csárdában.Aki egy kis komolysággal fűszerezett humorra vágyik, az Felméri Péter valódi mivoltába is bepillantást nyerhet, de emellett szócsatázhatunk a szóvivőkkel, úgy, mint Győrfi Pállal (Országos Mentőszolgálat), vagy Hanga Zoltánnal (Fővárosi Állatkert), valamint Till Attilát és D. Tóth Krisztát is el lehet kapni egy-két szóra, ha a televíziózás kulisszatitkai, vagy netalántán utóbbi révén a könyvírás iránt érdeklődünk.

A zenei tehetségkutatók felfedezettjei is előtérbe kerülnek, kattognak a fényképezőgépek, felcsendül Agárdi Szilvi és Pál Dénes szíveket meglágyító duettje, Radics Gigi ritmusai pedig megmozgatják a jelenlévőket. Amerre a szem ellát teszteket töltögető, versenyző, játékos kedvű emberek, és persze a kezekben az elmaradhatatlan, jól megérdemelt nyeremények. Egyszer azonban minden véget ér. A fények kihunynak, a látogatók szétszélednek, mi még azonban maradunk egy kicsit…

… nem tudunk ellenállni a csábításnak. A nap megkoronázásaként egy valódi greenbox előtt még kipróbáljuk, hogy milyen lehet élesben híradót, vagy akár időjárás-jelentést vezetni, de szerencsére most már elmondhatjuk, hogy a szöveg alkotói ezúttal tévedtek. Másnap, eső helyett napsugár fogadott minket, és az élmények, melyekkel itt gazdagodtunk. Jövőre, veletek, ugyanitt.

Szabó Diána

Fotók: Sarkadi Péter