Egy nap

Az azonos című könyv alapján készült film egy tényleg különleges szerelmi történetet mesél el. Két fiatal a diplomaosztójuk után közel kerül egymáshoz, de végül úgy döntenek, hogy csak barátok lesznek. Ez 1988. július 15-én történik, majd 20 éven át minden július 15-éjükbe bepillantást nyerhetünk.

Emma visszahúzódó, félénk teremtés, akinek az álma, hogy író lehessen. Dexter vele ellentétben nagyhangú, laza, mindent könnyedén felfogó aranyifjú, aki azt is megteheti családja anyagi helyzetéből adódóan, hogy évekig csak utazgasson és „angolt tanítson”. Látszólag nincs bennük semmi közös, mégis legjobb barátokká válnak. Talán pont azért, mert kiegészítik egymást.

Négy évvel a diplomaosztó után együtt mennek el nyaralni és a pihenés közben mindketten bevallják, hogy nem csak barátságot éreznek a másik iránt. Már azt hiszi az egyszeri néző, hogy végre egymásra találtak, mikor Dex bejelenti, hogy ő még nem áll készen semmi komolyra. Igaz ekkor már 26 évesek.

Itt aztán vége is a film pozitívabb részének, 1993-tól Dexter csúszik lefelé a lejtőn. A hangulat megváltozik, problémák sora következik. Ivás, drogozás, betegség. Az egész történet lényege, hogy csak a július 15-éket látjuk, de ez egy idő után kicsit zavaró már. Nem tudjuk az okokat, csak sejteni lehet, mi miért van úgy, ahogy. Dexter édesanyja komoly beteg lesz, majd az, hogy meg is halt, csak évekkel később derül ki, mert ugye semmi másról nem tudunk, ami nem azon az egy napon történt.

Emma egy teljesen működésképtelen kapcsolatban ragad évekre, míg a fiú egymás után gyűjti az újabb trófeáit. A lánynak igazából ez a legnagyobb félelme, hogy ő is csak egy lenne a sok közül Dexter szemében, ha viszont barátok maradnak, akkor ő az egyetlen.

Később aztán egy közös barát esküvőjén Dexter elmondja Emmának, hogy megnősül és apa is lesz nemsokára. Emma látszólag nagyon örül, megölelik egymást, majd csókolóznak. Aztán a következő képkockán már egy csecsemőt tart a fiú a kezében és eltelt egy újabb év. Azonban a nagy boldogság nem következett be, sőt a felesége megcsalja egy régi barátjával.

2003-ra minden teljesen megváltozik. Emma sikeres író és Párizsban él, míg Dexter elvált és eléggé lecsúszott. Most ő az, aki jobban odavan a másikért, de Emmának van valakije. Viszont az is kiderül, hogy közben megtörtént kettejük közt az, ami a diplomaosztó után elmaradt. A néző persze ezt se tudta eddig, úgyhogy kicsit kapkodhatja a fejét, mert az események még jobban felgyorsulnak. Emma meggondolja magát és Dextert választja, egy év múlva pedig már az esküvőjüket tervezik. Végre egymásra találtak, 15 év után.

Akár vége is lehetne a filmnek, a sok viszontagság után boldogok a főszereplők. Azonban ez nem egy vígjáték, hanem egy dráma, és még nem volt elég ez utóbbiból. A film utolsó 20 percében rengeteg minden történik, de hogy pontosan mik is, azt meghagyom a leendő nézőknek.

Ez egy remek történet, a megfilmesítése is remek, ugyanakkor kicsit talán túlzott a drámaisága. Nem igazán kapunk rá magyarázatot, hogy mégis miért maradtak csak barátok 15 éven keresztül, mikor egyértelmű volt, hogy szeretik egymást.

A film megnézése után az ember mély ürességet érez, talán kis értetlenséget is. Aztán ezeket inkább a bosszankodás váltja fel, hogy miért így kellett befejezni.

Honti Eszter Viktória