stopsonic-cover

Egy rendhagyó videoklip rendhagyó története – Stopsonic: Lullaby

Az egykori Venus együttesből vált ismertté Varga Zsuzsa énekesnő a 2000-es évek elején. Nem sokra rá már a Dubcity Fanatikz-zel turnézott, és kicsit később szólóban is bemutatkozott. Két saját nagylemeze jelent meg, a Szívadóvevő, illetve a Barkácsklub lányoknak, melyért Viva Comet díjat is nyert a szakmai zsűritől. Szókimondó, szemtelen és zajos zenéjét legutóbb az Apád mindig… című klipben hallhattuk, láthattuk pár éve. De most itt egy új, meglepő, teljesen más produkció.

stopsonic-frank-rizzo-01A Stopsonic a legfrissebb hazai elektro trip-pop formáció, melynek megálmodója Kovács Peti zeneszerző, gitáros, akivel 2007-ben Zsuzsa elkészítette a Barkácsklub lányoknak című lemezt, melyen a közönség egyik nagy kedvence, A lányok másra várnak című dal is hallható. A kölcsönös zenei egymásra találás és számos közös zenei projekt után idén újra hallhatjuk Zsuzsa utánozhatatlan hangját, de ezúttal egy egészen más köntösbe ágyazva: a Kovács Peti által életre hívott projekt finom elektronikával, széteffektezett gitárokkal és női énekekkel játszik. Az együttes harmadik tagja az imanexperiment-ből sokak által ismert Nita, aki mind a hangszerelésben, mind a vokálok kidolgozásában jelentős szerepet játszik. A zenekar bemutatkozó koncertje a 2016-os Rakéta Fesztiválon volt, és a csapat azóta sem állt le, jelenleg első nagylemezük készítésén dolgoznak.

A Stopsonic első EP-je a  Jewel hunter már valamennyi online zenei áruházban meghallgatható. Az EP címadó dalához, valamint annak második trackjéhez, az Insane-hez készült videoklipek után ezúttal Zsuzsa személyes kedvencéhez, a Lullaby című dalhoz készült a zenekar legújabb klipje, mely elkészültének rendhagyó történetéről Varga Zsuzsa, a zenekar énekese mesélt a Kultúrprojekt számára:

„Kedves rajongó írt rám a Facebook oldalunkon, hogy régóta figyelemmel kíséri zenei pályámat, ráadásul az azóta felnőtt fiának, Csongornak is megmutatta kedvencét, és már ketten rajonganak. Majd – egyébként grafikus – fia munkáihoz küldött pár linket. Csongor több animációs kisfilmet is készített, amelyek megtalálhatóak a Youtube-on, és nagyon megtetszettek nekem. Innentől már Csongorral vettem fel a kapcsolatot, gratuláltam neki, és megkérdeztem, van-e kedve klipet készíteni a Stopsonic-nak.  A Lullaby című dalunk nem napsütötte tengerpartról, vagy buliról szól. Kissé szarkasztikus, társadalomkritikus, sötét tónusú, egyszóval a mai valóságot dolgozza fel – őszintén. Csongor kisfilmjeiből is valami ilyesmi áradt felém, tudtam, hogy hagyhatom, nem kell beleszólnom a kreatív animációs történetírásba.

Ami vicces és persze szívet melengető, hogy Ghyczy Csongorral soha nem találkoztam élőben, mégis fél szavakból/sorokból megértettük egymást, és végre elkészült a klip, amiért nagyon hálás vagyok az egész zenekarral együtt. ”

A Stopsonic első nagylemezére már nem kell sokat várni. Az énekesnő azt is elárulta, hogy szóló dalokon is dolgozik, amelyeket a Stopsonic nagylemez elkészülte után mutat majd be a közönségnek.

Címlapi kép: Ghyczy Csongor

Fotó: Frank Rizzo