Éjsötét árnyék

/Szamos Blanka filmajánlója/

Nem is tudom, hol kezdjem. Megrögzött Tim Burton rajongó vagyok, így természetesen késztetést éreztem arra, hogy minél előbb megnézzem az új filmjét. Nem beszélve az évek óta fennálló mesterhármasról: Tim Burton, mint rendező, Johnny Depp, mint főszereplő és jelen esetben producer és Danny Elfman, zeneszerző.

Sajnos a másik rossz szokásommal is éltem, így előre elolvastam egy-két filmkritikát, hogy nagyjából tudjam, mire kell még inkább odafigyelnem a film alatt, amibe a nagyobb nevek belekötöttek már.

Maga a történet röviden: egy liverpool-i család Amerikába költözik az 1700-as években és kialakítják saját vállalkozásukat, amiből jól élnek. A gyermekük, Barnabas éli az életét és kamatyol az egyik szobalánnyal, aki őrületesen beleszeret. Ez az érzés azonban viszonzatlan marad és Barnabas gyengéd érzelmeket táplál egy másik nő iránt. A hölgy viszont szereti őt, készen állnak boldogan leélni az egész életüket együtt. Ámde itt jön a csavar… Mi van akkor, ha a szimpla szerető egy igen erős boszorkány? A válasz egyszerű: bosszút áll.

Így Barnabas szülei egy látszólagos balesetben meghalnak, szíve választottja pedig öngyilkos lesz, amikor leugrik a szikláról. Itt a legtermészetesebb emberi reakció: a lány után veti magát a mélybe. Sajnálattal kell észrevennie, hogy nem képes meghalni, ugyanis a boszorkány vámpírrá változtatta őt, hogy örökké szenvedjen, amiért más nőt választott. A várost ellene szítja és egy leláncolt koporsóba zárják hősünket 200 évre, amikor egy építkezés során kinyitják a koporsót.

Igazából innentől lesz vicces a történet.

Barnabas felébred 1970-ben, Amerikában, a hippy korszak kellős közepén. Rengeteg új dologgal kell megismerkednie, mint a McDonald’s, az aszfalt, a telefon, a kocsik, a lemezek és az új társadalmi szokások, ami nem megy neki a legkönnyebben. Szerencsére a családjának még van élő leszármazottja, akik szíves örömmel segítenek neki megoldani a problémákat. Természetesen ez fordítva is igaz. Ugyanis egy régi módi embernek a legfontosabb dolog az életében: a családja. Kikből is állnak ők? Michelle Pfeiffer játssza a Elizabeth Collins-t, a Collins birtok visszavonultan élő tulajdonosnőjét. Neki van egy kamaszlánya, ezen kívül pedig velük él még Elizabeth unokaöccse az apjával, a gondnok, egy pszichológus és a frissen felvett nevelőnő (aki kísértetiesen hasonlít Depp régi szerelmére). A probléma ott kezdődik, hogy a családi vállalkozás csődbe ment a szomszédban lévő Angyal-öböl társaság miatt, aminek a tulajdonosa nem más, mint a régi ellenség, a szívtelen banya. A végkifejletet titokban hagyom, de annyit elárulok, hogy a végső harcot szerintem kicsit elhúzták.

Ami engem megfogott ebben a filmben – a szokásos Tim Burton színvilág mellett – az, hogy végre megpróbálja kitörni azt az ostoba gondolatot, hogy a vámpírok gyémántként ragyognak a fényben. Nem. Egy vámpír hullasápadt, agyarai vannak, hipnotizál, vért iszik, a falról lefele lógva alszik nappal, hosszú hegyes körmei vannak és karikásak a szemei.

Persze ez a külsőség. Nekem nagyon tetszett ez a film, fantasztikusan parodizálja ki az amerikai 70-es éveket, vannak benne csattanós poénok, mesteri színészek, az egész egy új feldolgozású Addams Family-re emlékeztet és zárásul: ajánlom mindenkinek!

Szamos Blanka