Elátkozott Ella

/Tirpák Barbara könyvajánlója/

Egy könyv, amire elég egy pillantást vetned, és megbabonáz.  Gail Carson Levine kötete nem más, mint valós érzelmek és őszinte, igazán emberi karakterek története egy csodaszép tündérmese köntösébe bújtatva.

Ella egy 16 éves bárókisasszony, aki szép, bájos és még okos is. Úgy tűnhet, mindene megvan, ám őriz egy titkot, ami az egész életét megnehezíti. Születésekor megajándékozta őt egy tündér. S bár a szépséges teremtmény valóban valami egészen különlegeset szeretett volna adni a csöppnyi gyermeknek, az ajándék sokkal inkább átok, mely megkeseríti főhősnőnk életét. Ez az adomány pedig nem más, mint az örök engedelmesség. Bármit parancsolnak neki, Ellának teljesítenie kell azt, még akkor is, ha az utasítás épen arról szólna, hogy vágja le a tulajdon fejét.

Nem csoda hát, hogy édesanyja, és Mandy, a szeretett szakácsnő féltve őrzik a fiatal lány minden mozzanatát. Egy biztonságos burokban óvják, ahol a lány úgy érzi, soha nem érheti bántódás.

Minden megváltozik azonban, amikor Ella édesanyja hirtelen meghal. A fiatal lánynak szembesülnie kell tulajdon apja érzéketlenségével, és azzal a rengeteg titokkal és fájdalommal, amit nem láthatott, nem érezhetett édesanyja féltő szeretete mellett.

A történet tulajdonképpen egy kicsit olyan, mintha a Hamupipőke előzménye lenne. Mintha megtudnánk mi történt sok-sok évvel a bál, a hintó és a varázslat előtt, hogy hogyan került Hamupipőke szolgasorba, vagy, hogy neki is volt rendes neve, mielőtt ezt a gúnynevet ráaggatták.

A könyv végére érve nem csupán ezt az évszázados tündérmesét kezdjük teljesen más színben látni, de olyasvalamit élhetünk át, amely megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan.

A karakterek embersége megragadó. Bár egy meséről beszélünk, főszereplőink a legkevésbé sem hibátlanok: éppen ez az, amitől szerethetőek.

Ella-pipőke esetében már jóval a báli események előtt ismerik és szeretik egymást Charmonttal (amely név valószínűleg az angol charming szóból születhetett), a herceggel, aki egy végtelenül jóságos, de annál emberibb karakter. Nem kell benne keresnünk az ideális férfit, mely manapság igen népszerű az amerikai regények, illetve filmek esetében. Char nem egy Edward Cullen, akibe bárki bármikor kérdés nélkül beleszeretne, mert annyira tökéletes, hogy ugyan kit érdekel, hogy egyébként egy vámpír? Charmont személyisége egészen más miatt vonzó, és szerethető. Nem tökéletesen jóképű, és mint bármely más ember, ő is hoz rossz döntéseket. Egy fiatal fiúról beszélünk, akinek még nagyon sokat kell tanulnia az életről, vagy arról, hogy mi is tulajdonképpen a szerelem.

Két, ha úgy tetszik, gyermek életútját ismerhetjük meg a történetben, melyek helyenként keresztezik egymást, hogy aztán újra külön utakon sodródjanak. De hogy végül hogyan oldódik fel mégis a feszültség, mely az egész történetet végigkíséri? Azt megtudhatjuk Gail Carson Levine csodálatos könyvéből. Egy könyvből, amivel érdemes együtt felnőni.  Egy regény, ami kortalanul tud bárkit tanítani, és ami megmutatja, hogy igenis szükség van mesékre, nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is. Mert egy mese lehet őszinte, és tanulságos. Mert ez egy csodálatos önismereti eszköz. Ez a könyv akár a tizedik olvasásra is tud újat mutatni, és sohasem fogja az olvasó unalmasnak, vagy elcsépeltnek érezni. Egy örök érvényű történet, mely, ha úgy tekintem tündérmese, de ha úgy tekintem, akkor pedig maga az élet. Mindez pedig egy, a hősnővel szinte egyidős iskolás lány fordításában.

Tirpák Barbara