Névtelen

European Medical Students Orchestra and Choir 2013 – 20 ország hangja Magyarországon

/Hornyik Anna interjúja Gyimóthi Zoltánnal/

Idén 20. alkalommal rendezik meg az EMSOC-ot (European Medical Students Orchestra and Choir), az Európai Orvostanhallgatók Zenekarát és Kórusát.  A szervezés óriási munkával jár, hiszen több mint 20 európai országból érkeznek majd orvostanhallgatók. Az együttes Magyarországon 3. alkalommal lép fel (korábban Szolnokon és Budapesten volt a tábor, a próbák, programok és koncertek).

A jótékonysági eseménynek Szeged ad otthont, a rendezvény fővédnöke: Dr. Szabó Gábor Rektor Úr, házigazdája pedig a Szegedi Tudományegyetem zenekara – az Universitas Szimfonikus Zenekar. Az együttes közelgő koncertjeinek kapcsán a zenekar képviselőjével, Gyimóthi Zoltánnal beszélgettünk.

Mit mondhat el röviden az EMSOC-ról egy olyan tag, aki már több alkalommal részt vett a táborban, ráadásul idén a főszervezők csapatának tagja?

Az EMSOC rövidítése egy angol zenekarnévnek: European Medical Students Orchestra and Choir – Európai Orvostanhallgatók Zenekara és Kórusa. Minden nyáron összehívják és mindig más-más európai ország ad otthont a tábornak.

gyzoltan.

Hogyan került 2013-ban Szegedhez a rendezés joga?

Ez egy hosszabb történet, Magyarországon már több alkalommal járt az együttes: 2002-ben és 2007-ben. Szegeden is koncerteztek, de az akkori szervezők nem ide tették a rendezvény központját: a fővárosban illetve Szolnokon volt az esemény. Tavaly viszont többen is jártunk kint Horvátországban, Rijekában a szegedi egyetemről, az itteni csapatból – így kérdezték meg tőlünk: lenne-e kedvünk jövőre (tehát 2013-ban) otthont biztosítani az együttesnek. Az orvostanhallgatókkal együtt tanakodtunk, majd rövid gondolkozás után úgy döntöttünk: örömmel vállaljuk és megpróbálunk minden körülményt biztosítani egy ilyen jeles eseménynek.

.

Mivel jár a szervezőmunka?

Nagyjából 150-160 ember itt tartózkodását kell biztosítani a nyár közepén – ide tartozik például a vendégek elszállásolása és az étkeztetés. Ezen felül meg kell szervezni az utaztatást, illetve ennyi ember számára megfelelő próbahelyiségek biztosítását, hiszen a tábor ideje alatt egy intenzív próbafolyamat zajlik, mielőtt színpadra lép az együttes. Ezen felül persze ide tartoznak még a reklám– és médiaköltségek, hiszen célunk az esemény szélesebb körben való terjesztése – a rendezvény számára fontos, hogy minél nagyobb publicitást kapjon – jótékonysági célú vonatkozásáról később mondok néhány szót.

Körülbelül hány európai országból érkeztek a jelentkezők?

Az eseménynek van egy felülete, ahova a jelentkezők regisztrálhattak – ez azt mutatja, hogy jelenleg körülbelül 20 európai országból érkeznek hozzánk orvostanhallgatók. Ez jelentős szám, nagyon örülünk, hogy ennyi helyről jönnek majd jelentkezők.

[meteor_slideshow slideshow=”emsoc”]

Milyen műsort hallhat a nagyérdemű?

Kodály Zoltán – Galántai táncok című műve lesz hallható a műsor első felében. Ez az alkotás csak zenekarra íródott. A kórus a műsor második felében kap szerepet: Carl Orff – Carmina Burana című nagyszabású, monumentális műve énekes szólistákkal, gyerek-kórussal, egy nagy létszámú kórussal és természetesen a zenekar közreműködésével.

Hol és mikor lehet meghallgatni az előadásokat?

Az első előadás július 26-án, pénteken este 7 órakor az Újszegedi Szabadtéri színpadán lesz. Esős időjárás esetére július 27-e az esőnap. A szegedi az első előadás, majd két napra rá július 28-án, vasárnap szintén 19 órai kezdettel Budapesten, az Olasz Intézet színpadán tekinthető meg a műsor. Ez egyúttal a rendezvény zárónapja –és eseménye is.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan kell elképzelni egy ilyen tábort – milyen az EMSOC-os élet?

Már 5. alkalommal veszek részt a rendezvényen nem egyedüli szegediként. Több kiváló szervezésben volt már részünk: a legelső 2007-ben volt a szolnoki eseményen. 2010-ben Angliában, Manchesterben, 2011-ben pedig Németországban vettünk részt, végül 2012-ben Horvátországban. Tehát alkalmunk nyílt a különböző népcsoportok, kultúrkörök által szervezett rendezvényeket összehasonlítani. Ami közös volt mindenhol: van egy nagyon intenzív próbafolyamat, ez a 10 nap nem lazsálással, bulizással fog telni… Persze, ez is lesz és szükséges is, de azért a napi 3 próba – délelőtt, délután és este – között szinte csak az étkezésekre lesz idő. Emellett természetesen az idelátogató fiataloknak lesz lehetősége megismerni Szeged esti, pezsgő életét is.

A próbák pedig a Szent Györgyi Albert Agórában lesznek…

Az eseményhez az Agóra azzal járul hozzá, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Dísztermét. Ez azért fontos, mert erős a rendezvény jótékonysági jellege. Minden évben szokás, hogy a koncertek bevételei jótékonysági célokra kerülnek felajánlásra – most sem lesz másképp. A szegedi koncertnek a bevétele a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének ajánljuk fel. A budapesti koncertbevétel pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem számára lesz felajánlva.

Az Európai Orvostanhallgatók Zenekarának és Kórusának július 26-án és 28-án este 7 órakor tartandó jótékonysági koncertje kihagyhatatlan program minden érdeklődő számára!

Hornyik Anna261670_460379954052443_704592234_n