Gabor Amadeus portré 2-1

„Engem csak a latin zene érdekel” – interjú Gabor Amadeus gitárművésszel

Hazánkban a pop zene a legközkedveltebb, ha kinyitjuk a rádiót, szinte mindenhol ilyen típusú dalokat hallunk. Ebből úgy tűnhet, nálunk más műfajokra nincs igazán igény, de ez csak látszólag van így. A jazz mellett a latin zene is egyre nagyobb teret hódít, napjainkban rendkívül közkedvelt: a közönséget bámulatba ejtik a megpendülő gitárhúrok muzsikája. Gabor Amadeus gitárművésszel beszélgettem, aki lassan, de biztosan mindenkit elcsábít latin zenéjével.

Hogyan kezdődött a zene iránti érdeklődésed?

12 évesen láttam Paco de Lucia tv-riportot, akkor már gitároztam egy zenei iskolában, de ennek hatására döntöttem el, hogy én is a latin zenével szeretnék foglalkozni. Ebben annyi érzés, ritmus van. Egy csoda a latin zene! Szerencsésnek tartom magam, hogy Bolyki Esztertől és Bolyki Györgytől tanulhattam, jó kezekben voltam már akkor is. Középiskolába az Erkel Ferenc gimnáziumba jártam, ez az Operaháznak egy kihelyezett zene intézménye, művészképző. Nem régen találkoztam az egyik volt osztálytársammal véletlenül a városban és nagyon meglepett, amit mondott. A harmincfős osztályból már csak én zenélek, vagyok művészi pályán. Hát ennyire nem egyszerű hivatás ez. Számos mesterkurzuson vettem részt a kezdetektől fogva, amik egyre közelebb vittek a gitárzene valódi lényegéhez az önkifejezéshez. Itt olyan technikákat is megtanulhattam, amit a latin-jazz műfajon belül nagyon egyedi megszólalást, virtuozitást tesznek lehetővé. Ezek a speciális alkotóelemek semmilyen képzésben nem tanulhatóak meg, csak a gitáros szakma mestereitől leshetőek el.   Ezután legfőképp belülről táplálkozik ez a folyamat tovább, ha az ember ismeri a saját hangszerét, van saját zenei hangzása, elképzelése és mondanivalója is.

Mit gondolsz ez mennyire a tehetségednek, és mennyire a kitartásodnak köszönhető?

Én úgy gondolom, hogy a tehetség csak tíz százalék, a többi erő, kitartás, munka és elhivatottság. Voltak, akik a pályám elején mondták, hogy nagyon nehéz zenei világot választottam, amit csak páran képesek megvalósítani a latin gitáros zenei világban, de engem ez csak még inkább megerősített, elszántabbá tett. Mindent megtettem annak érdekében, hogy egyszer úgy játszassak mint Al Di Meola. Ez annyira sikerült, hogy amikor a későbbiek folyamán megismertem őt egy mesterkurzuson, azt mondta nekem, hogy megvan az utódja, aki hitelesen viheti tovább a dalait, technikáit, megszólalását. Ez pedig hatalmas megtiszteltetés volt tőle, ezzel gyerekkori álmom vált valóra. Ő egy igazi gitárlegenda. Néha a szakavatott fülek sem biztosak abban melyikünk játszotta el az adott művet, ha nem látják. Mindig is volt bennem egy belső erő, ami vitt és hajtott a kezdetektől, hogy igenis ezt kell csinálnom. Nem volt kérdés és kétely sosem. Boldog vagyok, hogy elérhettem erre a szintre a hangszeremmel.

Mivel foglakozol még a zenén kívül?

Producer és menedzsment vonalon is otthonosan mozgom már, és van saját zenei stúdióm a belváros szívében, ahol saját felvételeim is születnek. Fontos számomra az is, hogy egységes arculata legyen a produkciómnak, így sok társtudományt meg kellett tanulnom ehhez. Jómagam végzem a plakáttervezéssel, fotózással, dizájnnal kapcsolatos háttérmunkákat is, azaz minden olyan dolgot, ami alapvetően fontos egy egyedi megjelenéshez napjainkban. A komplex tudás az egyik záloga annak, hogy minden az általa elvárt legjobb minőségben és elképzelés szerint láthasson napvilágot. Sok területről szerzett tudás ismerete kell a boldoguláshoz a mai kor művész emberének, hogy boldogulni tudjon, és független tudjon lenni akár kiadói, jogi vagy egyéb üzleti érdekektől.

Hol többet, hol kevesebbet koncertezel, miért van ez így?

Azt vallom, hogy nem kell mindig színpadon lenni feltétlenül, csak akkor, ha az ember érzi, van mondanivalója, létrehozott valamit, ami épp nagyon aktuális és különleges. Amikor nincs közlendő, abból haknizás lesz, azt meg már más műfaj és teljesen más érdekek is mozgatják. A pénz például sosem motivált igazán, a szakmai kihívás annál inkább.

Gabor Amadeus in salsa-band ConcertGitároztál már együttesben?

Igen, voltak felkéréseim, hogy együttesekben játsszak, például énekest kísérjek. Ezt nem éreztem sajátomnak, inkább a szólista pálya, az alkotás vonzott. A saját zenei világomban érzem igazán jól magam, abban vagyok autentikus. Énekesnővel azért dolgoztam már együtt természetesen, még lehet, fogok is. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Milyen a fogadtatás, szeretik a magyarok a latin zenét?

Úgy látom, nagyon nyitottak a zenémre az emberek. Mindenki azt mondja, hogy nem érdekel senkit a művészi igényű szórakoztatás, bátran állíthatom, ez nem így van. Én úgy tapasztalom, a művészi igénnyel létrehozott produkciókra igenis van igény. Ahol eddig koncerteztem mindig feszült figyelem és érdeklődés volt. Érzik az emberek, hogy egy érdekes világba csöppentek, és ez tetszik nekik. Számomra ezek mindig hatalmas visszajelzések. Hangszeresként tényleg nehéz betörni a piacra, de azt tapasztalom, hogy a kitartásnak van eredménye. Sokan nézik az közösségi oldalaimat, évről-évre egyre többen és nem csak magyarok! Rengeteg külföldi is érdeklődik a zeném iránt. Most például egy brazil rádió jelentkezett be, hogy játszaná a dalaimat.

Adtál már koncertet külföldön?

Többek között Németországban és Bécsben is léptem már fel. Vannak időnként visszautasíthatatlan felkérések. Mindig feltölt energiával, és erővel, amikor külföldön játszom, mert teljesen máshogy reagálnak az élő zenére, úgy látom, picit jobban megbecsülik, mint hazánkban. Itthon felléptem már népszerű tv-műsorokban, például reggeli műsorokban is szívesen hívnak a kereskedelmi csatornák, ilyen szinten is van érdeklődés.

Ha választhatnál egy helyet, akkor hol lépnél fel szívesen?

Pár év múlva Amerikába szeretnék kijutni, ehhez nagyfokú globális ismertség is kell, ezen is dolgozok, hogy a sajtó is mellettem legyen nemzetközi téren is, minél többen tudjanak majd arról, amit képviselek. A napokban megismerkedtem egy nemzetközi hírügynökség tagjával, aki mondta, hogy számíthatok rá, angolul és magyarul is terjeszti az anyagaimat, ez hatalmas dolog.

Mi volt az eddigi legkomolyabb megkeresésed?

Fél évvel ezelőtt kaptam egy nagy kiadótól lemezszerződést. Ezzel a lehetőséggel még nem éltem egyelőre, de ami késik, nem múlik, szokták mondani.

Gabor Amadeus poster

Mit jelent számodra a siker?

Úgy gondolom, nem az számít máshoz képest mit értél el, hanem saját magadhoz képest mit tudsz felmutatni öt-tíz év, vagy akár pár hónap alatt. Ez az, ami sikerélményt adhat, ha eljutottam valameddig a kitűzött céljaim között. Szerintem azért is boldogtalan sok ember, mert mindig másokhoz méri magát és saját teljesítményét, miközben elsősorban saját magához kellene, hogy épp holt tart.

Mik a jövőbeli terveid?

Az én fejemben van egy térkép, hogy egy-két, vagy öt év múlva mit szeretnék elérni a pályámon. Szeretnék többek között nemzetközi szinten többet koncertezni, sok jó muzsikussal és legendás alakokkal is együtt állni a színpadon.

Min dolgozol jelenleg?

Egy koncertfelvételre készülünk BackStage Pub-ban, ez lesz az a klip, amiről már meséltem pár kérdéssel ezelőtt. Ez egy nagyon népszerű hely itt Budapesten, sok jó banda játszik ott és népszerű előadók közkedvelt fellépő helyszíne. Egy híres fuvolista is közreműködik a produkcióban, Horgas Eszter.  Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy igent mondott az együttműködésre. A felvételekben művésztársam, Ötvös Csilla gitárművész is szerepel majd. Természetesen lesz benne önálló megszólalás is, saját művek, átiratok formájában. Legközelebb a Gödör klubban (spicc stúdió, I. emelet) találkozhat velünk a közönség, november 15.-én, 20 óra kezdettel.

 

Gabor Amadeus hivatalos honlapja: www.gaboramadeus.com

Aktuális fellépési híreket a facebook oldalán találhattok: Gabor Amadeus Official Fansite

Bihari Viktória

Fotók: Goldvoice Studio&Management