Csak rajtad múlik, hogy rajtunk múljon!

389402_548053128543971_1558028824_n

/Közeleg a 25. Erkel Diákünnepek/

Köztudott, hogy az országban egyre kevesebb olyan kulturális és ifjúsági fesztivál létezik, amely közel 50 éves múltra tekinthet vissza. Istennek/ kiváló szervezőbrigádnak/ városi szintű összefogásoknak/ tehetséges diákoknak és támogató pedagógusoknak hála azonban akad még 1-2 megemlítésre méltó kivétel. Ezek közé tartozik például a békés megyei Gyula városában kétévente megrendezésre kerülő Erkel Diákünnepek (EDÜ), amely 2013 májusában is várja a lelkes jelentkezőket.

.

A négy napig tartó (2013. május 30-június 2.) ifjúsági fesztivál versenykínálata egészen széleskörű, a kategóriák között teljesen különböző versenyszámok jelennek meg. Megmutathatod magad táncos előadásban (ezt akár egyénileg, akár csoportosan is megteheted), színdarabot/filmet készíthetsz, írhatsz/olvashatsz fel irodalmi alkotást, saját „fotókiállítást” nyújthatsz be, zenélhetsz, de ha nem ennyire „klasszikus” témában gondolkodsz, készíthetsz akár graffitit is vagy színpadra állhatsz egy kicsit stand-up komédiázni, mindezt hozzáértő, megbecsült zsűritagok és érdeklődő publikum előtt.

hackzoliAz esemény azonban nem csak vetélkedésre ad lehetőséget, a résztvevők a szereplésük után sem fognak unatkozni. Csősz László, volt ”erkeles diák”, az idei EDÜ egyik szervezője így vall a rendezvényről: „A kategóriák terén számos újítást csináltunk, idén – az évfordulóhoz híven – a 25. EDÜ-re 25 kategóriával készülünk. Egész nap szakmai programok (például a civil szervezetek bemutatására szolgáló Civil utca és a pályaválasztás labirintusában való eligazodást segítő Egyetemek utcája) várják majd a diákokat. Emellettszámos kulturális program (felolvasóest, irodalmi sarok, képzőművészeti és fotókiállítások) és különböző szabadidős tevékenységek (koncertek, vár-disco) járulnak hozzá a folytonos pörgéshez – természetesen mindezt megfelelő biztonsági intézkedések mellett. A hagyományőrző fáklyás felvonulás sem maradhat ki a repertoárból, egyes épületek viszont felújításon esnek át Gyulán, így a helyszínek komoly meglepetéseket okozhatnak majd, pl. esetleges szabadtéri gálán vehetnek részt a látogatók.

Az előző évek tapasztalatai alapján mindenképp megéri jelentkezni az Erkel Diákünnepekre. Bármekkora klisé is, az értékes nyereményeken kívül a legkomolyabb díjat tudhatja magáénak minden egyes résztvevő: az elismerést. Az elmúlt időszakban ugyanis rengeteg tehetséges diákra figyeltek fel az EDÜ-n való szereplése után, ezen kívül több barátság, s ismeretség köttetett az évek alatt. Viszont itt nem merül ki a jelentkezésre sarkalló indokok tára.

A felsorolt élmények és javak eltörpülnek azon barátságok és szerelmek mellett, amelyek az EDÜ-n születtek. Minden győzelmet és „őrületet” felülmúl a feeling, amikor 1000 diák vonul egy emberként a fáklyás felvonuláson az EDÜ-dalt kántálva vagy az öröm, amit a felkészítő tanárok, részt vevő/szervező diákok éreznek megfeszített munkájuk gyümölcsét látván. Külön köszönetet nyilvánítok ezúton is Farkas Máriának, aki hosszú évtizedeken keresztül tartotta kezében és fogta össze az EDÜ szervezésének folyamatát, ezzel merőben hozzájárulva egy hagyomány életben tartásához.” –nyilatkozta Csősz Laci a fesztivál által nyújtott pozitívumokkal kapcsolatban.

Tehát: 2013. május 30-június 2. Gyere el és vegyél részt egy egész gimnázium hajdani, jelenlegi, s jövendő diákjai/tanárai által létrehozott és egy egész város által támogatott eseményen. Ha szeretnéd megmutatni magad szakmailag is elismert zsűri előtt, ha a tiédhez hasonló érdeklődési körű társaságra vágysz vagy épp csak próbára tennéd tehetséged, jelentkezz! Ezt egészen április 19-ig teheted meg a rendezvény hivatalos oldalán, a www.erkeldiakunnepek.hu oldalon. Mindemellett napról-napra ropogósan friss információkat kaphattok az Diákünnepekről vagy éppen 50 évvel ezelőtt készült relikviákat tekinthettek meg az EDÜ Facebook-profilján, a www.facebook.com/erkeldiakunnepek weblapon.  ”Lájkolni” ér!

A részvételi díj minden pénztárca számára kedvezőnek mondható, a szállás reggelivel egybekötve mindössze 2200 Ft, a jelentkezési költségekről bővebb információt a már jelzett weboldalon találhatsz.

EDÜ. Csak rajtad múlik, hogy rajtunk múljon!

Jasik Barbaraerkdü