Európa-nap az Erzsébet téren

Tíz éve az Európai Unióban

30Y és Magashegyi Underground az Európa-napon

Ünnepelje velünk az Európa-napot május 11-én, vasárnap a budapesti Erzsébet téren egész napos, ingyenes utcafesztiválunkon. A gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar, ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók pedig EU-csatlakozásunk tizedik évfordulója alkalmából 10 kilométeres futóversenyen vehetnek részt. A nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc különböző európai országból érkező jazz-zenész.

Az idei Európa-nap egyik fő témája az európai parlamenti választás, amely Magyarországon május 25-én lesz. Megünnepeljük uniós csatlakozásunk tizedik évfordulóját, valamint megemlékezünk a berlini fal leomlásának és vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról is.

Az Erzsébet téren május 11-én reggel 09:30-kor indul a „10 év – 10 km” futóverseny, amelynek útvonala Európa egyik legszebb részén, Budapest belvárosában és a Duna-parton vezet végig. A részvétel ingyenes, előzetes nevezés szükséges: bbu.hu.

A legkisebbeknek szól a Trambulin Színház reggel 10 órákor kezdődő előadása, majd az Eszter-lánc mesezenekar ad interaktív mesekoncertet. Lesz ugróvár, szerencsekerék, kreatív játszóház, a Cókmók Műhelyben ékszert és játékokat készíthetnek a gyerekek, a Bohócszervízben pedig arcfestéssel és bábkészítéssel várjuk őket. A MókaTér zenészei segítségével kidobásra ítélt eszközökből készülnek majd a hangszerek.

Az információs sátrakban az érdeklődők mindent megtudhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, legyen szó akár az európai polgárok jogairól, az EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-es európai parlamenti választásról. A Kézenfogva Alapítvány szakértői és a programhelyszín műsorvezetője, Till Attila számos érzékenyítő játékkal és feladattal várja a látogatókat.

A nagyszínpadon magyar és külföldi előadók váltják egymást. A kora délután a Budapest Nufolk Revolution együttessel indul, majd a Magashegyi Underground lép színpadra.

A tavalyi sikert követően idén is több neves jazz–zenész muzsikál együtt az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezésében. Fellép Kadri Voorand (ének, Észtország)., Christina von Bülow (alt szaxofon, Dánia), Mamelo Gaitanopoulos Orpheus (tenor szaxofon, trombita, Izrael), Elvan Araci (harsona, Törökország), Henryk Gembalski (hegedű, Lengyelország), Marius Mihalache (cimbalom, Románia), Robert Balzar (nagybőgő, Csehország), Anton Mühlhofer – (dob, Ausztria) és Gyárfás István (gitár, Magyarország).

A program a 30Y koncertjével zárul. A koncert vendége lesz Menyhárt Jenő, az Európa kiadó énekese.

A Pódiumszínpadon „100 év, 25 év, 10 év: fordulópontok Európában” címmel fotókiállítás lesz látható André Kertész és Lobenwein Tamás alkotásaival. A vasfüggöny lebontása előtti és utáni időkről beszélgetünk Ef Zámbó Istvánnal, majd az Ef Zámbó Happy Dead Band ad koncertet. A délután folyamán ukrajnai fiatalok osztják meg véleményüket, tapasztalatukat a jelenlegi konfliktusos helyzetről. A Pódiumszínpad záróeseménye az elmúlt években a hazai kultúra megkerülhetetlen részévé vált slam poetry est. A szókimondó Astoria SlamPoetry produkció témája maga Európa lesz.

A nap műsorvezetője McMenemy Márk és Gyárfás Dorka.

Aki pedig nem Budapesten szeretné megünnepelni Magyarország tízéves EU-s tagságát, május 1. és 16. között országszerte további 18 helyszínen vehet részt Európa-napi ünnepségeken, ahol szintén színes programokkal várjuk az érdeklődőket. Bővebb információ: eu.hu.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, a Széchenyi 2020 programot felügyelő Miniszterelnökséggel, a Külügyminisztériummal, valamint az Európai Kulturális Intézetek Egyesületével (EUNIC) együttműködésben.

Részletes program:

NAGYSZÍNPAD:

11:00    Eszter-lánc Mesezenekar koncert

12:00    10 év – 10 km futóverseny eredményhirdetése

12:30    Köszöntők, Megnyitó

13:30    Budapest Nufolk Revolution koncert

15:30    Magashegyi Underground koncert

17:30    EU Jazz Express koncert (EE), (DK), (IL), (TR), (PL), (RO), (CZ), (AT), (HU)

19:30    30Y – vendég: Menyhárt Jenő

 

PÓDIUMSZÍNPAD:

10:00    Nénje bolond meséi– bábelőadás a békéről gyermekeknek a Trambulin Színház előadásában

13:00    100 év, 25 év, 10 év: fordulópontok Európában című fotókiállítás megnyitója

14:30    Európa a Vasfüggönyön innen és túl – beszélgetés Ef Zámbó Istvánnal és az Ef Zámbó Happy DeadBand koncertje

16:45    Beszélgetés az ukrán helyzetről

19:00    Astoria SlamPoetry

A rendezvény programjai ingyenesek, mindenkit várunk szeretettel! Megközelítés akár biciklivel is. Kerékpártárolóink az Andrássy út felőli oldalon találhatók.