Fenntarthatóság és egyensúlyra törekvés a hétvégi Ökonapon

.

Megtelt a Millenáris Park környezettudatosan gondolkodó, a fenntarthatóságra és a környezettel való egyensúlyba kerülésre törekvő látogatókkal a National Geographic idei Ökonapján.

A rendezvény választ keresett arra a kérdésre, vajon fenntartható-e a Föld, és hogyan kerülhetünk egyensúlyba, s élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat.

.

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megnyitó beszédében elmondta, a vízgazdálkodással alkalmazkodni kell az elmúlt évek tendenciáihoz, a hol árvizes – belvizes, hol aszályos időszakokhoz, s a programot úgy kell összeállítani, hogy az a mezőgazdasági fejlődést a leginkább elősegítse. Beszélt a hulladékgazdálkodásban elhanyagolhatatlan állami szerepvállalás fontosságáról, s hogy a felhalmozott hulladékot nem tárolni, vagy elégetni, hanem feldolgozni, s visszaforgatni a cél.

„Általános iskolában kisdiákként megkérdeztük a földrajztanárunkat, mi jellemzi leginkább a magyarokat, miről híres a magyar ember? A tanár úr válasza pedig az volt, hogy tiszta. A magyar ember rendben tartja a házát, környezetét. Bízom benne, hogy ma, 2012-ben is egyre inkább újra érvényes ez a válasz.” – zárta beszédét a vidékfejlesztési miniszter.

„Célunk volt, hogy bemutassuk: az egyes emberek és a családok hogyan járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkentsék a Föld terheit és egyensúlyba kerüljünk” – mondta ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezetőszerkesztője a rendezvény megnyitóján. “Hiába mennek közhelyszámba, ezeket a kérdéseket vesszük elő az Ökonapunkon. Mert amíg baj van, amíg nem találunk jó megoldásokat, addig az a dolgunk, hogy egyfolytában kérdezzünk, tanakodjunk, mert az időnk egyre fogy” – hangoztatta.

Az egész napos programon neves szakértők részvételével konferenciát tartottak olyan témákban, mint „Energiatakarékos falu a főváros közepén” vagy „Nem kell mindent hipermarketben vásárolni”, valamint kerekasztal beszélgetések is zajlottak a Fenntartható hulladékgazdálkodás, szelektív hulladékgyűjtés kérdéskörben. A szakmai konferencia mellett rengeteg színes, szórakoztató és zenés program várta a környezettudatosan gondolkodó érdeklődőket, amelyeken keresztül a rendezők igyekeztek a látogatókhoz eljuttatni az idei év mottóját.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) idén a National Geographic kezdeményezése mellé állt.

„Az Ökonap nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a környezettudatos, a környezetet, a természetet kímélő életmódra, melynek egyik mindennap megtehető megoldása a hulladékok szelektív gyűjtése” – mondta Vámosi Oszkár, az ügynökség ügyvezetője, a rendezvény fő támogatója.

Hozzáfűzte, hogy a szeptember közepén induló és az egész országra kiterjedő, a hulladékgazdálkodás gyakorlatát bemutató rendezvénysorozatuk mérföldkövének tekintik a Millenárison tartott rendezvényt.

Juhász Árpád, a rendezvény szakmai fővédnöke elmondta, hogy ő, mint az ENSZ klímanagykövete, a Föld számos pontján megfigyelhette a gleccserek olvadását, ami a globális felmelegedés egyértelmű és sajnálatos megnyilvánulása, ha úgy tetszik, akkor a Föld hőmérője. A geológus kiemelte a zöld civil szervezetek munkájának fontosságát. Szükségszerűnek nevezte csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, és kívánatosnak nevezte a kérdéskörnek a politika szintjére emelését.

Forrás: Just Creative