NyU0kFLc65p3nC2-bKKMmYafHKLJlXOpCEfGL4XZEnc,BIexnAWSImQs3zYPAa69QhAMSb38ZcKzzGCv7lAAemo

Fergeteges táncelőadás Balatonkenesén: a Széchenyi parkban mutatkozik be az ExperiDance sikerdarabja

A nyári rendezvénysorozat csúcspontjaként augusztus 8-án a Balaton egyik legszebb fekvésű rendezvényhelyszínén, a kenesei Széchenyi park árnyas ősfái között felállított színpadon pompázatos bál veszi kezdetét: az ExperiDance Tánctársulat nagy sikerű Fergeteges-előadása nemcsak azért különleges darab, mert egy legendás szerelem ihlette, hanem azért is, mert a magával ragadóan tehetséges és profi művészeket felvonultató csapat látványos produkciójához a 100 Tagú Cigányzenekar negyven szólistája húzza a talpalávalót.

A kenesei előadás egyik érdekessége, hogy a nagyszabású produkció táncművészei mellett a színpadra lépő zenészek is jubilálnak 2015-ben: az ExperiDance társulata a tizenötödik születésnapját ünnepli ebben az évben, míg a 2014 márciusától hivatalosan is hungarikumként jegyzett 100 Tagú Cigányzenekar harminc éves lett idén.

– Amikor 2011-ben megnyitottuk a RaM Colosseumot, a „100 Tagú” az elsők között lépett fel a Főváros Első Élményszínházában – idézi fel a kezdeteket Vona Tibor, az ExperiDance alapítója és producere, aki ”másodállásban” az említett intézmény produkciós igazgatója. – A zenekar fergeteges sikert aratott, az első telt házas fellépésüket pedig hamarosan egy második, hasonlóan emlékezetes koncert követte. A rendkívül pozitív tapasztalatok összefogásra sarkallták a két menedzsmentet, olyannyira, hogy jó pár körös pálinkázás közepette megbeszéltük egymással: addig nem nyugszunk, amíg nem találunk egy olyan témát, illetve egy olyan együttműködési formát, amely mentén a „100 Tagú” és az ExperiDance közösen áll színpadra.

 A Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány című darab a Sissiként ismert Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár felesége és (az akkori időkben az ország legszebb férfijának tartott) Gróf Andrássy Gyula titkos vonzalmáról szól. A legendás szerelem ihlette táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait.

 – A darab alapötlete Balatonkenesén született meg 2012 nyarán egy jó hangulatú szalonnasütés alkalmával, ahol az Andrássy család egyik ügyvédjével sokat beszélgettem Sissi szűnni nem akaró népszerűségéről  – meséli Vona Tibor. – Nem sokkal azelőtt jöttem haza Kínából és azt láttam, hogy Sissit a világon mindenhol ismerik, szeretik, és nem utolsósorban Magyarországgal azonosítják. Az ExperiDance most éppen egy olyan periódusát éli, amikor abszolút országimázs építéssel foglalkozik. Ebben a pillanatban, amikor mi most itt beszélgetünk, a csapat a Milánói Expo magyar pavilonjában képviseli hazánkat.

zRiRoWk4Rj63VwNeSAp17SA6bVOEP_Gwf3yb0famJ1E,RsNnnnPnORb3Y0eMAvkvIydTNg8otQ4aCWA452vZk6I

Fotó: ExperiDance Production

– A darab a boldog békeidőket idézi, a magyar történelem utolsó igazán dicsőséges és nagyon emlékezetes időszakát, amiről szívesen beszélnek a nagyvilágban, és ami a mai napig érdekli a határainkon túl élőket. A kiegyezés utáni korszak, a 19. század vége, amikor a magyarnak karaktere volt: a nők nőiesek voltak, a férfiak férfiasak voltak, amikor világkiállítást rendeztünk…. Azok a nevezetességek és látnivalók, amiket ma is büszkén mutogatunk a külföldi turistáknak – a Hősök terét, a kontinens első földalattiját stb. – mind abban az időben épültek, amikor ide járt csodálkozni és szájat tátani egész Európa…. Mi borzasztóan hiszünk ennek a kornak a szellemiségében, az értékeiben, ezért is szeretjük nagyon ezt az előadást – teszi hozzá a producer.

A történet színpadra állítása komoly kihívás volt a társulat számára: összesen négyszer írták át a forgatókönyvet annak érdekében, hogy a tökéletesen harmonizáljon a 100 Tagú Cigányzenekar repertoárjával (amelyben Hacsaturján Kardtánca éppúgy helyett kapott, mint  Strauss művei, Liszt rapszódiái, Monti csárdása és a Pacsirta). Ezt követően a huszonnégy táncosnak két hónapja volt rá, hogy megtanulja a koreográfiát Román Sándor művészeti vezetésével.

PhzpxE72Cv80YhIKWhfwDeVRseTb_Elvezrbl_E_yT0,dyP71tJ-oQESZTD_GV6p2inYt7-8zj5XjLKCyBFFhO4,r71jcNQ5fN-CzKouJE0zIVzZx1Bxi7C3056I_yMrKnk

Fotó: ExperiDance Production

A Fergeteges igazi különlegessége, hogy a zenészek nem a közönség elől elrejtve, hanem a színpadon foglalnak helyet.

– Az ExperiDance alapvetően gépi zenére dolgozik, ezért az élőzenés „felállás” komoly kihívást jelent a táncosok számára, emellett a zenészek részéről is az átlagosnál nagyobb odafigyelést és koncentrációt igényel. A táncművésznek a mankója a zene, tehát az előadás során a zenekarnak mindvégig tartania kell a tempót, ugyanis ha a zenészek elkezdik gyorsabban húzni a talpalávalót, akkor a táncosok nem győzik kapkodni a lábukat, ha pedig lassítanak, akkor a szereplők kiesnek a ritmusból. Tehát rengeteg buktatója lehetne egy ilyen közös produkciónak abban az esetben, ha nem profikkal dolgoznánk együtt – méltatja a méltán világhírű muzsikusokat Vona Tibor.

Fotó: ExperiDance Production

Fotó: ExperiDance Production

A Fergeteges jelmezei alapos tervezői és kivitelezői munka eredményei. Sissi kosztümje a császárné magyar koronázási ruhája mintájára készült, Andrássy gróf jelmeze is hű hasonmása a díszmagyar viseletnek. A kosztümök azonban kifejezetten a tánchoz készültek, így sokkal könnyebbek és rugalmasabbak, mint a valóságban.

– A királyné ruhája láttán a (kis)lányok át fognak szokni a Barbie babáról Sissire, és a jövőben Sissi ruhát fognak keresni – jegyzi meg mosolyogva a producer. – A táncművészünk amúgy is gyönyörű, a csodálatos jelmezében pedig egyenesen lenyűgöző… Az egyedi magyar mentéket azok a mesteremberek készítik, akik Eszterházára varrják a  huszárruhákat – árul el egy újabb kulisszatitkot.

A 2013 októberében bemutatott produkciót a premier óta minden alkalommal telt ház előtt játssza a méltán világhírű tánctársulat. Idén Berlinben, Hamburgban és Dubaiban is vendégszerepeltek/vendégszerepelnek a Fergetegessel, emellett jelenleg Kína több nagyvárosával tárgyalnak az együttműködés lehetőségeiről.

Augusztus 8-án este fél kilenctől Balatonkenesén a Széchenyi parkban magunk is meggyőződhetünk arról, milyen az, amikor a magyar tánc- és a magyar zenekultúra  nagykövetei egy színpadon remekelnek: a látványos produkció és a fergeteges hangulat garantált. Az ExperiDance nagy sikerű előadása a magyar tenger partján, az ősfák ölelésében igazán különleges színházi élményt ígér.

Szűcs Anikó