Fishing On Orfű 2012

/Mindum Luca programajánlója/

Idén június 21-én kezdetét veszi az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Fishing On Orfű fesztivál. Középiskolásként ez volt életem első fesztiválja, és emiatt örökre megmarad több szempontból is az elsőnek és egyetlennek. A baráti társaságom többsége azóta is minden évben ellátogat Orfűre, és biztosan kijelenthetem, hogy idén sem szándékozunk megtörni ezt a hagyományt. Mi az, ami ennyire fantasztikussá és egyedivé teszi a Fishinget?

/

A fesztivált először 2008-ban rendezték meg többek között azzal a szándékkal, hogy a dél-dunántúli régió is szerezzen magának helyet a magyar fesztiváltérképen, hiszen a környék rengeteg lehetőséget kínál a szórakozásra. Elsősorban a régió korban vagy lélekben fiatal lakói, közülük is főként a pécsiek vesznek részt a fesztiválon – szerencsére eddig minden évben közöttük lehettem én is –, de egyre többen érkeznek az ország más részeiről, hogy megtapasztalják az igazi orfűi életérzést. Az első Fishing annyira más volt, annyira szabad és annyira barátságos, amennyire a nagy fesztiválok már képtelenek lennének az akár százezres látogatószámmal. Orfűn viszont megkaphatjuk a legnépszerűbb és legszínvonalasabb könnyűzenei koncerteket, a kempingtől 5 percre lévő tavat, a gyönyörű környezetet és az utánozhatatlan bulihangulatot.

Idén ott lesz Orfűn a Quimby, a Kiscsillag, a 30Y, a Vad Fruttik, a PASO, Péterfy Bori & Love Band, a Budapest Bár, a Magashegyi Underground, a Pál Utcai Fiúk, a Supernem, az Irie Maffia, valamint még számtalan híres és kedvelt zenekar. A hazai zenei kínálat mellett az évek során egyre több külföldi fellépőt is elhívnak a fesztiválra, idén a Modestep, a Chew Lips, az Inspector Cluzo, a Maybeshewill, valamint Ripoff Raskolnikov koncertjein bulizhatnak a fesztiválozók.

A koncertek mellett rengeteg egyéb programmal is készülnek a szervezők. Az első és talán legfontosabb, hogy az orfűi tónál nemcsak horgászni lehet, hanem a másnaposságot egy fürdőzéssel is kiheverhetjük a strandon. Akinek még több levezetni való energiája van, az kölcsönözhet biciklit, ellátogathat gyalogos- és biciklitúrákra, barlangi kalandtúrákra, a tó körüli fröccs- és sörtúrákra, valamint akár a rekeszépítés kevésbé ismert sportágában is kipróbálhatja magát. Ha már sport – természetesen bajnokságokat is rendeznek, de akiket kevésbé fűt a versenyszellem, azok sportszereket, társas- és kártyajátékokat is bérelhetnek ingyenesen.

Végül pedig hadd foglaljam össze a személyes élményeimet és tanácsaimat. Amennyire lehet, próbálok rövid lenni, hiszen oldalakon át mesélhetnék a vicces, vidám és felhőtlen orfűi fesztiválnapokról.

Mindenképpen fontos megemlíteni azt, hogy ide tényleg bárki nyugodtan eljöhet, garantáltan jól fogja érezni magát. Nincs korhatár, a középiskolásoktól kezdve az egyetemistákon át a kisgyerekes családokig minden korosztály megtalálható a Fishing On Orfűn. A hely biztonságos, barátságos, nincs hatalmas tömeg, nem kell órákig sétálni egyik színpadtól a másikig. A sátrazásról is csak pozitív élményeim vannak, külön ismertségeket lehet kötni, ha reggelente sátorszomszédainkkal is megosztjuk a májkrémes kenyerünket az ő üdítőjükért cserébe, és mivel a helyszín egy kemping, ezért nem jelent problémát a terepen egyenes területet találni – bár mindig akadnak olyanok is, akik a meredek lejtős részen is megkísérlik az alvást, több kevesebb sikerrel. A környéken lehet bérelni szobákat, házakat, sőt Pécsről is könnyen elérhető a fesztivál, külön buszok járnak a Pécs-Orfű vonalon. A szűkebbre szabott diák-költségvetés is megoldható, abszolút korrekt árakkal dolgoznak, a szokásos fesztiválkaják szintén megtalálhatóak, de több kisbolt is van a környéken. Akinek extrább igényei vannak, az végigkóstolhatja a remek villányi borokat, vagy felmelegítheti magát egy jó minőségű pálinkával.

Orfűn tényleg csak az számít, hogy mindenki a lehető legszabadabban és a legjobban érezze magát, az emberek nyitottak és kedvesek, a fishinges Kiscsillag koncertek pedig utánozhatatlanok minden évben. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el a Fishing On Orfűre!

Részletes információk: www.fishingonorfu.hu

Mindum Luca

Képek: Borbás Mátyás