Újra itt a Francia Filmtavasz

3.filmtavasz-cimÁprilis 18-21 között idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Francia Filmtavasz.

Az idei kínálatban premier előtt láthatunk két egyedi hangvételű vígjátékot, (Populaire, Starbuck), egy drámát a Cannesi Filmfesztivál legjobb női alakításával, (Gyermekeink, Emilie Dequenne főszereplésével), két különleges dokumentumfilmet és nem utolsó sorban két olyan alkotást, amelyek – francia filmektől nem feltétlenül szokatlan módon – őszintén beszélnek a szexről, a testiségről. (Egy francia család szexuális krónikája és Q – Érzékek birodalma).

A Fesztiválon értékes francia filmeket mutatnak be, szám szerint kilencet, egyedi premierek keretében, április 18-21 között Budapesten és több vidéki városban. A Fesztivál vendége lesz: Jean-Paul Jaud, a Kísérleti egerek vagyunk? című film rendezője.

A Fesztiválon bemutatásra kerülő filmek:

Populaire, (Populaire) – Rendező: Régis Roinsard

Régis Roinsard filmjében mindent áthat az ötvenes-hatvanas évek nosztalgikus retró stílusa. 1958 tavaszán járunk, Rose Pamphyle mogorva özvegy apjával él, aki egy boltot működtet kis falujukban, Normandiában, lányát pedig a helyi autószerelő fiának szánja feleségül, csendes vidéki háziasszonynak. Rose azonban más életre vágyik. A közeli városba utazik, ahol egy titkárnői állásra jelentkezik. Hamar kiderül, hogy Rose szörnyű titkárnő, de tehetsége van a gépíráshoz. Karizmatikus főnöke, Louis, ráveszi, hogy induljon el a helyi gépíró versenyen. Ő lesz a lány edzője, Rose pedig a világ egyik leggyorsabb gépírónője. A munka, a versengés, és a személyes vonzalom keveredése azonban ezúttal sem mentes a bonyodalmaktól…

Starbuck (Starbuck) – Rendező: Ken Scott

A film karizmatikus főszereplője Starbuck, egy negyvenes, nonkonformista, látszólag kötöttségek és felelősség nélkül élő férfi. Komoly adóssága van, a barátnője pedig gyermeket vár. Ekkor elhatározza, hogy rendbe rakja az életét, felelős ember és apa lesz. De mintha nem volna így is elég nagy a rendetlenség – megtudja, hogy ötszázharminchárom gyerek biológiai apja. Starbuck egyfajta láthatatlan őrangyal lesz, miközben bámulatos módon megtalálja a hangot, a legkülönfélébb személyiségű gyermekével is.

Gyermekeink (Á perdre la raison) – Rendező: Joachim Lafosse

Joachim Lafosse filmje egy rendkívül finoman hangolt pszichológiai dráma, egy fiatal nő, feleség és családanya súlyos, az emberi értelem határát súroló tragédiája. Murielle és Mounir szenvedélyesen szeretik egymást. A férfi gyermekkora óta Pinget doktornál él, aki anyagi jólétet biztosít számára. A fiatalok összeházasodnak és gyermekeik születnek, azonban érzelmileg és egzisztenciálisan egyre jobban ki vannak szolgáltatva a magányos doktornak. A család egy olyan egészségtelen érzelmi állapotba kerül, mely alattomosan vezet a tragikus kimenetel felé.

Casablanca hadművelet, (Opération Casablanca) – Rendező: Laurent Negre

Egy egyszerű, marokkói származású bevándorló akaratlanul sodródik bele egy veszélyekkel teli szituáció-sorozatba, amelyből csak józan paraszti esze és persze némi szerencse segédletével kerülhet ki élve és győztesen. A film főszereplője Saadi, aki rosszkor volt rossz helyen, s az arabokkal szemben élő előítéletek fényében azonnal bűnrészesnek találják az ENSZ-főtitkár elrablásában. Egy közismert terrorista véletlen meggyilkolása után pedig egy terroristasejt beépített vezetőjeként kell megállnia helyét. A filmet elsősorban a szituációs poénok sora, az önfeledt humor és az emberség működteti.

Egy francia család szexuális krónikája, (Chroniques sexuelles d’une famille d’aujourd’hui) – Rendező: Jean-Marc Barr, Pascal Arnold

A szex alapvető emberi igény, öröm és szükséglet – csak csodálkozhatunk azon, hogy mind a társadalom, mind a művészet továbbra is némi zavarral, távolságtartással viszonyul ehhez a tényhez. Nem így azonban Pascal Arnold és Jean-Marc Barr filmje, az Egy francia család szexuális krónikája. A film szociográfiai igényességgel ábrázolja egy mai hagyományos francia család nemi életének generációkon átívelő izgalmas bonyodalmait, olyan kérdéseket feszegetve, mint a nemi érettség, vagy a nemi identitás kérdése, a partnerkeresés és az igényes szex. A filmben szereplő családban a szülők kiegyensúlyozott szerelemben élnek, a nagypapa a felesége halála után örömlányokat látogat, az örökbefogadott lány keresi a számára megfelelő férfit, a nagyobbik fiú biszexuális, a kisebbik fiú pedig most fedezi fel mindezeket a bonyodalmakat…

Q – Érzékek birodalma, (Q, Desire) – Rendező: Laurent Bouhnik

A film olyan alapvető társadalmi sztereotípiákra kérdez rá provokatív módon, mint a monogámia, a hűség és a nemiség társadalmilag elfogadott normái. Rendkívül őszinte, kendőzetlen – hogy ne mondjuk: pucér – történet, a mai nagyvárosok társadalmi és gazdasági válságának díszletei között, az elfojtott erotikus vágyakról, melyek Cecile elbűvölő, ellenállhatatlan alakjában öltenek testet. Cecile, aki a vágyak titokzatos tárgya és célpontja, alapvetően megváltoztatja azok életét akikkel kapcsolatba lép…

Első éjszaka, (Nuit #1) – Rendező: Anne Émond

A film egy egyéjszakás kaland története. Clara és Nikolai egy partin találkoznak és végül a férfi lakásán kötnek ki. Hajnalban, mikor Clara megpróbál köszönés nélkül lelépni, beszélgetni kezdenek – ettől kezdve pedig történetük már nem csupán egyszeri kaland. Két idegen őszinte vallomása egymásnak, aik mindketten átlagon felüli érzelmi intelligenciával rendelkeznek és mégsem találják a helyüket a világban. Az egész cselekmény egyetlen éjszaka néhány óráját öleli fel, és szinte valós időben látjuk a főszereplő páros között lezajló eseménysorozatot. Anne Édmond filmje tavaly a Torontói Nemzetközi Film Fesztiválon debütált.

Kísérleti egerek vagyunk? (Tous cobayes?) – Rendező: Jean-Paul Jaud

Jean-Paul Jaud filmjei mára már meghatározóak a környezettudatos bio-dokumentumfilmek műfajában.  Génmódosított élelmiszerek és nukleáris energia: az ember úgy sajátított ki bizonyos technológiákat, hogy nem végzett előtte mélyebbre hatóbban sem egészségügyi, sem környezeti tanulmányokat, holott ezek élőlények visszafordíthatatlan megbetegedését idézhetik elő. Jogos tehát a kérdés: vajon mindannyian kísérleti egerek vagyunk?

Rajzoljuk körbe a Földet, (Dessine-toi…) – Rendező: Gilles Porte

Egy fekete filctoll keltette visszhang mutatja meg nekünk a gyerekkor varázsát Gilles Porte különleges filmjében. A világ különböző tájain arra kértek meg gyerekeket, hogy rajzolják le magukat. A még írni és olvasni sem tudó kicsik egy áttetsző üvegtáblára rajzoltak, így nem csak a rajzot, de a rajzolás közbeni viselkedésüket is fel tudta venni a rendező. Az eredmény a rajz által felszabadított képzelet, a már gyerekkorban megmutatkozó kulturális és társadalmi személyiségjegyek, és nem utolsósorban a gyerekkor varázslatos világa, amibe beleskelődhetünk e rendkívül kedves filmnek köszönhetően.

Életem szerelme, (La chance de ma vie) – Rendező:  Nicolas Cuche

Nicolas Cuche romantikus vígjátéka könnyed, elegáns és mégis igényes alkotás. A történet a félreértések klasszikus vígjátékát idézi, ahol képzelet és valóság, átok és szerencse, barátság és szerelem elválaszthatatlanul fonódik egybe, folyamatos nevetésre késztetve a nézőt. A történet főszereplője Julien Monnier, a harmincas éveiben járó párterapeuta, aki minden, vele kapcsolatba lépő lányra szerencsétlenséget hoz. Így jár Joannával is, de a lány megérti: a bosszantó kellemetlenségek ellenére, vagy éppen azok hozományaként, megtalálta az igazi szerelmet és a sikerhez vezető utat a karrierjében.

3.filmtavasz.plakátRendezvényhelyszínek:

Budapest / Puskin mozi, Tabán mozi, Vörösmarty mozi,

Palace Mammut, Cinema City Aréna

Balassagyarmat / Madách Filmszínház

Békéscsaba / Center mozi

Cegléd / Uránia mozi

Debrecen / Apolló ART Mozi

Dunaújváros / Dózsa Mozicentrum

Eger / Agria Mozi

Gyöngyös / Bridge Mozi

Győr, Cinema City

Kaposvár / Szivárvány Kultúrpalota

Komárom / Jókai mozi

Miskolc / Művészetek Háza

Nyíregyháza / Krúdy ART Mozi

Pécs, Cinema City

Szeged / Belvárosi Mozi

Szentendre / p’ART Mozi

Székesfehérvár / Barátság Klubmozi

Szigetszentmiklós / Nádasdy filmszínház

Szolnok / Tiszap’ART mozi

Szombathely / Agora Savaria Mozi

Zalaegerszeg / Art mozi

További részletek:

franciafilmtavasz.hu

facebook.com/franciafilmtavasz