Új lehetőségek a kultúraközvetítésben

.

Időről időre felmerül a kérdés, hogy a technológiai fejlődés hatására hogyan változnak mind a társadalmi mind a kulturális viszonyok. Egy-egy mérföldkő kapcsán születnek egészen merész elméletek, hatásvizsgálatok és prognózisok, aztán általában a fogyasztók igényeinek függvényében utat találnak maguknak a legfrissebb technológiák. A kérdést most a GamaxMédia, egy hazai cég fejlesztése tette újra aktuálissá. Sajtótájékoztatójukon a Kultúrprojektet is beavatták a figyelemre méltó fejlesztés részleteibe.

Talán már a közeljövőben megtörténhet, hogy valamelyik színház azzal kedveskedik a nézőknek, hogy egy darab főpróbáját közvetíti az interneten, vagy egy koncertszervező megmutatja, mi zajlik a színfalak mögött, esetleg egy ünnepséget vagy kiállítás megnyitót követhetünk akkor is, ha nem lehetünk a helyszínen. Miért ne? A legtöbb háztartásban már található számítógép, hatalmas tempóban hódítanak teret az okostelefonok és tabletek, egyre nagyobb sávszélességet használhatunk, és percről percre több információhoz férhetünk hozzá. A technikai fejlődés szélsebes iramában határozott helye van a kultúrának is, kihasználva a legújabb vívmányokat az értékek közvetítése érdekében.

A GamaxMédia fejlesztése lehetővé teszi, hogy aki el akarja érni a közönséget, annak ne kelljen a költséges saját rendszer kialakításával bajlódnia, hanem igénybe veszi a szolgáltatást akár egy alkalomra, akár folyamatosan. Talán tényleg nem állunk már messze attól, hogy egy modern művészeti galéria azokat is megajándékozzon a megnyitója élményével, akik több száz kilométerre vannak. Vagy akár egy igényes felolvasóest is élvezhető lesz a Balaton partján ücsörögve. A lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok, közvetíteni bármit lehet, és ahogy a sajtótájékoztatón megtudtuk, nem is akármilyen minőségben!

A technikai részletek iránt fogékonyaknak eláruljuk, hogy az új rendszer alkalmazkodik az eszközökhöz és erőforrásokhoz, tehát figyeli, hogy milyen készülékkel szeretnénk követni a közvetítést, milyen az internetkapcsolatunk, és ezek függvényében küldi a lehető legjobb minőségű képet. Ha pedig a közvetítés tulajdonosa a szerzői jogok miatt aggódna, azok megóvására is találtak megoldást. A helymeghatározás segítségével kiszűrhetőek például azok az országok, ahonnan nincs jogosultsága a nézőknek a közvetítés megtekintésére, a beágyazás-tiltás pedig nem engedélyezi a tartalom továbbközvetítését.

Minden adott tehát, hogy a fejlesztés kulturális területen is áttörést jelentsen, és egyre több emberhez juthassanak el olyan élmények és értékek, amelyek korábban elérhetetlenek voltak a számukra. Ez nem csak lehetőség, hanem egyben felelősség.

B. D.