P1040216

Busójárás a Millenáris Parkban

/Szabó Diána beszámolója/

A NUBU tarolt a „Gombold újra!” döntőjén

Egyedi tervezésű, extrém kollekciók, a divat iránt fogékony lelkes nézőközönség, a szakma újdonsült felfedezettjei, ráadásul mindez egy helyen. Kell ennél több? A nagy sikerre való tekintettel, idén immáron harmadszor rendezték meg a „Gombold újra!” elnevezésű kortárs öltözéktervezési pályázat záró eseményét, melyre szombat este a Millenáris Parkban került sor. A NUBU ötletes kollekciójával mindenkit leigázott.

Az idei év pikantériája, hogy nem csak Magyarország képviseltette magát a megmérettetésen, hanem a Design Terminál szervezésében Közép-Európa (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) legtehetségesebb fiatal divattervezőivel is találkozhattunk.A közismert rendezvény egy divatkonferenciával indult útjára, melyen a régió kiemelkedő tervezői, újságírói, gazdasági szereplői avattak be minket a divatban rejlő üzleti lehetőségek világába. A „Divatos túlóra” fáradalmait kipihenve késő délután, folyamatosan kattogó fényképezőgépek kereszttüzében vette kezdetét a három tematikus blokkból álló, látványos „felvonulás”.A kifutón feltűntek a „Gombold újra!” 2011-es, 2012-es pályázatának döntős összeállításai, melyek azóta már meghódították a nemzetközi piacot. Idén 9 tervező bámulatos tavaszi-nyári kollekcióját csodálhatta meg a vendégsereg. A téli hidegre is gondolva, a Visegrádi Fashion Show bemutatóján egymást követték cseh, lengyel, szlovák és magyar divattervezők 2013-2014-es őszi/téli ruhakölteményei. Változatos anyagokból, meghökkentő fazonokból, dizájnos kiegészítőkből ezúttal sem volt hiány.

P1040247A nap megkoronázásaként a Central European Fashion Days keretein belül megrendezett záró divatbemutatónminikollekcióikkal mutatkoztak be a pályázat Newcomer (új tehetség) és Oldhands (akik már próbálgatták szárnyaikat) kategóriájának kiemelt tervezői. A 13 döntős pályamunka esetében is az extravagancia dominált, de emellett letisztultabb, már-már „utcai viseletre szánt”darabokban is gyönyörködhetett a kitartó publikum.

Az est fénypontja azonban még csak ekkor érkezett el, az esemény házigazdái, Bényi Ildikó és Harsányi Levente ugyanis kellőképpen felfokozott hangulatban szólította a színpadra a díjazott divattervezőket. A zsűri táborát olyan nagy nevek erősítették, mint Eilidh MacAskill, a brit InStyle magazin főszerkesztője, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Sebestyén Márta világhírű magyar népdalénekes, de lengyel, cseh és szlovák szakemberek is képviseltették magukat.

Végül 10 különdíjat (9-et újonc, 1-et old hands tervező kapott), és 4 fődíjat (kategóriánként 1-1 pályázót díjaztak) osztottak ki. A kiegészítő kategória 8 döntős szettjét az emeleten kiállított próbabábukon meg is csodálhatta a nagyérdemű, míg a másik oldalon egy design vásár keretében magyar divattervezők kollekcióiból csemegézhettek az érdeklődők. Az esemény ideje alatt az előtérben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést szervezett az árvízkárosultak megsegítése céljából.

És hogy kik nyertek? Nem húzom tovább az olvasók idegeit. A kiegészítő kategória „fiatal” díjazottja Kovács Ágnes lett, aki a látványos darabok mellett a praktikummal hódított. Csík Orsolya ágyneműszerű összeállításával, többek között dunyhából készült kimonóival zsebelte be a jól megérdemelt díjat, öltözék kategóriában. Az „Old handsesek” is nagy fejtörést okoztak a zsűrinek, de végül nagy tanácskozások közepette megszületett a döntés. A két kategóriából Erdei Virág Ildikó, és a NUBU tervezőcsapata(Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett )örülhetett. Előbbi, a kiegészítő-készítő kategória nyertese kifejezetten boldog volt, hogy kiélhette a benne lakozó kreativitást, és elrugaszkodhatott a valóságtól formabontó készletével. A NUBU sem okozott nagy meglepetést, a busójárást idéző kollekciójuk a tőlük már jól megszokott egyediséget tükrözte.

„A ruhák tervezésekor a magyar hagyományok inspiráltak minket, azon belül is a busójárás tradíciója keltette fel az érdeklődésünket. A bunda adta az öltözék fő anyagát, kecske-, juh-, báránybőrt, és szőrt használtunk fel. A busójáráson viselt maszkok mintázata a ruházat formáján köszönt vissza. Hogy mi volt a motivációnk? A fantasztikus díjak.” – mesélte nevetve Hajdu Anett, a NUBU egyik tervezője, aki ekkor már lélekben a 2014-es Párizsi Divathét kísérő rendezvényén érezte magát.

Igen, a fődíj ugyanis a nagyszabású külföldi eseményen való bemutatkozási lehetőség volt, de az új tehetségek sem panaszkodhattak, ők a piacra való elindulásukat segítő csomagokkal gazdagodtak (szakmai gyakorlatok, kisarculat megterveztetés, imázskészítés).P1040185

A közkedvelt rendezvény azonban még itt sem ért véget. Aki a díjátadót követően sem érezte magát fáradtnak az egy afterparty keretében még találkozhatott a legnevesebb divattervezőkkel, bloggerekkel, fotósokkal, és modellekkel. Megérte, ugyanis a résztvevők itt sem maradtak meglepetés nélkül. A BP Shop ugyanis, új kollekciójának, a BP Clothing-nak a bemutatásával kedveskedett a jelenlévőknek.

A hazai viszonylatban már elismert esemény regionális kiterjesztése mindenképp kedvezően hathat Budapest kulturális, turisztikai, társadalmi, és gazdasági életére is. Egy dolgot biztos, hogy sikerült elérni: a nemzetközi trend megvetette lábát a hazai porondon, ezzel inspirálva a magyar tervezőket, hogy bátran merítsenek ihletet a külföldi ötletekből. A rendezvény díszvendégei, a New York-i, Isztambuli, Berlini Divathét főszervezői mindenesetre már most ámulattal figyelték a magyar főváros „nagy durranását”. Budapest „újragombolta”.

Szabó Diána

Fotók: Marosi Barbara