gyermekeink

Gyermekeink – Joachim Lafosse filmje

Joachim Lafosse filmje egy rendkívül finoman hangolt pszichológiai dráma, mely a tavalyi Oscar gálán Belgiumot képviselte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Egy fiatal nő, feleség és családanya súlyos, az emberi értelem határát súroló tragédiája. Tavaly Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban, a rendkívül érzékeny alakításért, Emilie Dequenne kapta a legjobb színésznő díjat.

Murielle és Mounir szenvedélyesen szeretik egymást. Mounir marokkói bevándorló, akit a jómódú doktor Pinget gyerekkorában magához fogadott és akinek a pótapa egy kényelmes, némiképp elkényeztetett életet biztosít. A fiatalok összeházasodnak és gyermekeik születnek, azonban érzelmileg és egzisztenciálisan egyre jobban ki vannak szolgáltatva a magányos doktornak. Pinget visszaél azzal, hogy az ő házában laknak, az életüket a saját szigorú szabályai szerint szervezi, folyamatos pszichikai és anyagi nyomás alatt tartva az ellenszegülő Muriellet. A család egy olyan egészségtelen érzelmi állapotba kerül, mely alattomosan vezet a tragikus kimenetel felé.

A valódi kérdés nem az, hogy mi fog történni: a film meséje, a szerelem, a gyerekek – hanem az, hogy miért, hogyan történhetett ez meg? Ezt a filmet nem lehet másképpen nézni, értelmezni, csak az irodalomban használt szoros és mély olvasatban. De könnyű válaszokat így sem kapunk.

A zene és a dialógusok feszült ütemben váltják egymást, a film vizuális világa és a szereplők alakítása együtt megkérdőjelezhetetlen és egyedi filmes kompozíciót alkot, mely mint víz a hajót mindvégig, magabiztosan tartja a súlyos tartalmat.


Gyermekeink, (A perdre la raison)

színes, feliratos, belga-luxemburgi-francia-svájci filmdráma, 111 perc, 2012

Rendező: Joachim Lafosse

Forgatókönyv:  Joachim Lafosse, Thomas Bidegain, Matthieu Reynaert

Operatőr: Jean-François Hensgens

Vágó:  Sophie Vercruysse

Zene: Adriano Giardina

Producer: Jacques-Henri Bronckart, Olivier Bronckart

Szereplők: Niels Arestrup, Tahar Rahim, Émilie Dequenne, Baya Belal, Nathalie Boutefeu, Armen Godel , Yannick Renier, Claire Bodson

Fesztiválszereplések:

Cannes-i Filmfesztivál, 2012: Un Certain Regard, legjobb színésznő: Emilie Dequenne

Magritte, 2013: Legjobb rendező: Joachim Lafosse, Legjobb operatőr: Jean-François Hensgens

Legjobb vágó: Sophie Vercruysse, Legjobb színésznő: Emilie Dequenne

36 Mostra Internacional De Cinema São Paulo, 2012: A kritikusok díja

Európai Filmdíj, 2012: Legjobb női alakítás, jelölés: Émilie Dequenne