jbx600

Ha feszül az ideg

Hazánkban egyre népszerűbb időtöltés az íjászat, gyerekektől idősekig egyre többen hódolnak ennek a szenvedélynek. Nem mai sport, hiszen az íjászatra utaló legkorábbi leletek mintegy 50 000 évvel ezelőttről maradtak ránk, a magyarság kultúrájában pedig különösen jelentős meghatározó erővel bír.

fehova_ijaszvasar_2008_21Az íjászatról hitelesen csak úgy lehet írni, ha magunk is kipróbáljuk, ezért a Kultúrprojekt a Csodaszarvas Íjászbarlangba látogatott, ahol Cselőtei Péter mutatta meg a sport alapjait. Az ő története példázza, hogy érdemes, ha a szenvedélyét követi az ember: „Körülbelül 10 évvel ezelőtt egy multinál dolgoztam, és esténként, lazításként íjászkodtunk a fiammal. Egyébként én gyerekkorom óta íjászkodom. Nagyon jó, amikor a család együtt lő, csatlakozott a kislányom is, és hárman együtt jártunk versenyekre. Otthagytam a multit, és úgy döntöttem befektetünk, nyitunk egy ilyen üzletet.”

Az üzletben számtalan íj és kiegészítő között válogathat az érdeklődő, a bolt végében pedig lőpálya van kialakítva, ahol a sporttal ismerkedők és a gyakorlott íjászok egyaránt kellemesen tölthetik az időt. Személyes tapasztalatból írom, hogy az íjászat magával ragadó sport. Egyszerre kíván összpontosítást és intuíciót. A mozdulatsor alapjainak elsajátítása csupán néhány perc, a tökélyre csiszolása pedig… egy élet. Talán ebben is rejlik a szépsége. Teljes jelenlétet kíván, ezért kikapcsolja a hétköznap nyűgjeit, nem enged elkalandozni. Teljesen ott kell lenned.

Az első szárnypróbálgatásaimat követően Cselőtei Péterrel folytattuk a beszélgetést.

Melyik korosztály érdeklődik leginkább az íjászat iránt?

Minden korosztály érdekelt. Van a közelünkben egy óvoda, nemrég egy öt és fél éves gyereket tanítottam íjászkodni, sőt az egyik legeredményesebb kislány az országban – a saját kategóriájában- most 8 éves, mindent megnyert. Őt szintén 5 és fél éves kora óta tanítom. Mindenki jön, tanítottam már hatvan éves bácsit is. A szórás óriási: gimnazista, főiskolás, sokan jönnek a BME-ről, ELTE-ről, 26 és 30 éves kor között nagy a létszám. Főként a gyerekekre koncentrálunk, hogy az utánpótlást növeljük. Van egy jó kis egyesületünk, aminek van egy gyerek tagozata. Nekik hétvégenként tartunk edzést, és 6 évestől 14 éves korig mindenki jöhet, kimondottan övék a pálya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMi lehet a legvonzóbb ebben a sportban?

Azt nem tudom, hogy másnak mi a legvonzóbb, de nekem az, hogy nem a számítógép előtt ülnek a gyerekek. Mindenkit próbálok kimozdítani az asztal mellől, a számítógép mellől, és kivinni a természetbe. Más dolog, hogy itt teremben kell lőni, de az összes versenyünk kint van. Ezek örömíjász versenyek, ahol nem arra megy mindenki, hogy nyerjen, hanem hogy jól érezze magát. Be vagyunk öltözve hagyományőrző ruhákba. Ezt a stílust képviseljük, mert visszacsapó merevszarvú íjakat használunk. Lőnek csigás íjjal meg vadász íjjal is itt a pályán, de ezeken a versenyeken csak ilyen visszacsapó íjakat használunk. Ki van téve 18- 20 cél és megyünk körbe az összes célon. Mindenki jól érzi magát, a végén kapunk egy tál pörköltet és utána este eredményhirdetés.

Beszélgettem a lőtéren két teljesen különböző fiatallal, akik elmondták, hogy nagyon jó társaságot hozott össze a közös szenvedély. Ezek szerint van az íjászatnak egyfajta közösségteremtő ereje.

Óriási közösségteremtő ereje van, ez a társaság, akik a versenyeken megismerik egymást, máshol is összejárnak, részben hagyományőrzés céljából. Próbálunk úgy élni, ahogy a régiek, azokat az ünnepeket is megtartjuk, amiket régen tartottak. A napfordulókat például. Összejövünk, nagy beszélgetések vannak, és nagyon jó a társaság.

Mit tanácsol annak, aki most ismerkedik az íjászattal?

Jöjjön és lőjön! Jól kell magát éreznie, semmi másról nem szól. Kell választania egy íjat, szeretnie kell, ki kell menni és lőnie kell, kikapcsolja az embert.

Az élményért és a cikk elkészültében nyújtott segítségért köszönet a Csodaszarvas Íjászbarlangnak!fejlec