Haiku rovat indul a Kultúrprojekten

Magazinunk mindig is törekedett arra, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a különböző művészeti ágaknak. Ezúttal egy állandó rovat keretében szeretnénk megismertetni – és reményeink szerint megszerettetni – egy nagyon különleges műfajt, a haikut. Kevesen tudják, hogy milyen mély tartalom fér néhány szótagba, de a Kultúrprojekt oldalsávjában rendszeresen megjelenő költeményeknek hála talán egyre nő majd ennek a tartalmas költészetnek a rajongótábora. A rovat Pál Kitti gondozásában jelentkezik időről időre új gyöngyszemekkel. Ennek apropóján beszélgettünk az alkotóval.

Kezdjük az alapoknál, egyáltalán mi az a haiku?

A haiku tradicionálisan japán műfaj, egy olyan vers, aminek nincsenek rímei, és a versformát a szótagszám határozza meg, ami öt – hét – öt. Tradicionálisan egy természeti képen keresztül üzen egy filozófiai üzenetet, amin elgondolkodik az ember. Amikor elolvasod azt a pár szótagot, megmozgat benned valamit, tovább gondolod, és elindít benned egy új gondolatmenetet. Nagy előnye a japánoknak, hogy nyelvükben sok a hasonló hangzású, de más jelentésű szó, valamint a kanji írásjelek által sokkal képletesebbek a versek, nagyobb a mondanivalójuk. Az is előny továbbá, hogy ott van egy átfogó mitológiai ismeret az emberek körében, nálunk ez Magyarországon nincs meg. Ezért megszületett az európai típusú haiku, aminek az a célja, hogy egy filozófiai gondolatot adjon át. Amit én írok, az nem jellegzetes japán tradicionális haiku, hanem egy európai típus.

kulturprojekt_logo_02Hogyan találkoztál a műfajjal?

Mindig is érdekelt Japán, mint ország, mint kultúra, mint nyelv. Tetszett, hogy nagyon eltérő a mi kultúránktól, ezért egyre több dolog foglalkoztatott, és megtaláltam a haiku műfajt, ami nagyon tetszett. Imádom, amikor valami kevés szóval sokat mond. Az író így társnak tekinti az olvasót, ami nagyon tetszik, mert nem konkrétumokat ad, csak utal valamire és elindít egy folyamatot.

Hogyan születnek meg a verseid?
Elég sokat szoktam gondolkodni, sokszor elmélázok, és ha van egy olyan gondolatom, ami megtetszik, akkor eszembe jut, hogy megérne egy verset, és igyekszem úgy megírni, hogy egy képpel vagy hasonlattal utalok rá. Aki olvassa, annak is egy új élmény legyen, és egy kép által ő is erre a gondolatra jöjjön rá. Amire magad jössz rá, annak mindig nagyobb ereje van, mint amikor látod leírva.

Van valamilyen visszatérő témád?

Sokat használom azt a szót, hogy apró – nem tudom miért – meg a lélek szót, mert ez nagyon foglalkoztat. A lelkünk, az érzéseink a céljaink. Mit jelent embernek lenni? Nem nagy dolgok, inkább csak apró köveket szedek fel az úton. Szeretem csinálni, örömet okoz, és ameddig ez így van, addig szeretném is. És amíg a többi emberben kivált egy ilyen reakciót, vagy hatást, addig szívesen közzéteszem. Jó lenne, ha minél több ember megismerné ezt a versformát, mert amennyire jó dolog, ahhoz képest kevesen ismerik.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig?

Jókat, mert főleg az ismerőseim olvasták. Már-már hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg jók. (nevet) Ha nagyobb közönséget kapok, biztosan lesznek másmilyen visszajelzések is, és azokból majd tanulhatok, fejlődhetek. Fontosak a visszajelzések, és elfogadom a kritikát, ha pozitív a célja.

Érdemes lesz odafigyelni a Kultúrprojekt oldalsávjára is, hiszen ezentúl rendszeresen frissülő haikukkal kedveskedünk a látogatóknak Pál Kitti tollából.