Hallottál róla

Hua Mulan

Aligha akad, aki ne hallott volna a Walt Disney Pictures 36. egész estés animációs filmjéről, a 90-es években hódító Mulánról. A rajzfilm, mely egy ősi kínai történetet elevenít fel, a legtöbb Disney alkotáshoz hasonlóan hatalmas sikerre tett szert, s világszerte ismertté tette a fiatal harcos lány történetét.

hua_mulan_by_moonchild000-d3cgxngAzt azonban csak kevesen tudják, hogyan is nézett ki valójában Mulán, vagy teljes nevén Hua Mulán valódi története. A Disney-féle feldolgozásokról tudjuk, hogy gyakorta szépítik, finomítják az általuk alapul vett történeteket, hogy azok inkább legyenek gyermekbarátok, mint az eredeti, ám sokszor ez igen erőteljes elferdítésekkel jár. Mulán története a rajzfilmben egészen megőrizte az eredeti vonalat, ám korántsem adja vissza azt a baljós, és nyomasztó hangulatot, melyet a valódi, egy 12 évig tartó háborút elmesélő ballada. Merthogy Hua Mulán – aki valószínűleg az i.sz. 386 – 534-ig hatalmon lévő Északi Wei dinasztia uralkodása alatt élt – történetét először egy kínai költemény regélte el. A mesebeli Disney-hercegnő változatával ellentétben koránt sem volt olyan ügyetlen harcos, nem sokat kellett tanulnia a hadseregben, hiszen már előtte is jó lovas, és kitűnő íjász volt, csupán női mivoltának titokban tartása okozott számára nehézségeket. A valóságban azonban ehhez nem voltak mesebeli segítségei, úgy, mint a varázslatos sárkány, és a lova sem volt emberi intelligenciával megáldva. A mongolok ellen vívott, több mint egy évtizedig tartó háború során Mulán igen magas rangra tett szert, és a harcosok mélyen tisztelték. A harcostársával kialakuló szerelmi szál itt is megjelenik, ám korántsem végződik boldog befejezéssel. A táborban kevesen tudják, hogy a kemény hadvezérük valójában nő, s Mulánnak ezt a titkot mindvégig sikerül is megőriznie.

A ballada alapján később, a késő Ming Dinasztia idején könyv is íródott Hua Mulán megrendítő történetéből, nem csoda, hiszen a vers önmagában igen rövid. A kínai nép rajongott a fiatal lány megpróbáltatásairól szóló regényért, olyannyira, hogy később valódi népmesévé tették. Hogy Hua Mulán egy valós történelmi személy, vagy csupán egy legenda, azt nem lehet tudni. De tény, hogy mindenképp meghatározó alakja a kínai nép történetének.

Nem csoda hát, hogy mind a mai napig előszeretettel foglalkoznak vele. 2009-ben a Dolby Digital által készült el egy 114 perces film formájában egy amerikai-kínai koprodukció, Hua Mulan címmel, mely elég hű maradt az eredeti történethez. A Wei Dong és Jingle Ma rendező páros kezei alatt megszületett, megható és izgalmas kalandfilm megtalálható magyarul, szinkronizált változatban is. Mindenki számára érdekes és lenyűgöző lehet Hua Mulán legendájának finomítatlan változata, akkor is, ha szívéhez nőtt a Disney által készített, egyébként igen szép alkotás, és akkor is, ha azt a változatot kevéssé szerette.