So_es_borstarto

Ízléstelen kiállítás Bécsben

Bizarr, hasznavehetetlen tárgyak a főszereplői a bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállításának, amely a jó ízlés mai és történelmi eltévelyedéseit állítja szembe egymással. A tárlat különlegessége, hogy a látogatók saját darabokkal bővíthetik a gyűjteményt, amelyeket a zárónapon elárvereznek.

Gustav E. Pazaurek német művészettörténész „Jó és rossz ízlés az iparművészetben” című 1912-es értekezésében komplex kritériumrendszert dolgozott ki az ízléstelenség legkülönbözőbb megnyilvánulásainak definiálására. Eszerint a csúnyaság a kivitelezésben, a megformázásban és a hasznavehetetlenségben nyilvánul meg.

Gomba_szuvenirEzt a Pazaurek-féle „borzalmak tárházát” igyekszik rekonstruálni a bécsi Hofmobiliendepot 2014. február 19-től „Csúnya dolgok. Az ízléstelenség enciklopédiája” címmel látható kiállítása, amely több mint ötszáz csúnya, ízléstelen és hasznavehetetlen tárgyat vonultat fel. A kiállított darabok többek között a berlini Museum der Dinge-ből, a Landesmuseum Württenbergből és a Hofmobiliendepot-ból származnak és a múlt tévedései mellett mai darabokat – kínai Dior-cípő-másolatot, altestet formázó hamutartót, Obama-mintás gyerekcipőt – is magukban foglalnak.

Ötven kiállítási tárgynak ezzel szemben nem az a bűne, hogy az anyaga, a mintája vagy a formája sérti a jó ízlést, hanem hogy előállításuk vagy értékesítésük során társadalmi, ökológiai és gazdasági szabályokat sértenek meg. Az ő bűnük a gyerekmunka, a szexista és rasszista ábrázolásmód, a kizsákmányoló előállítási körülmények és a környezetszennyezés.

A jó és rossz ízlésről szóló vitát felvállaló, valamint az aktuális véleményeket történelmi álláspontokkal szembesítő kiállítás különlegessége, hogy a látogatók maguk is kiegészíthetik egy-egy különösen ízléstelen darabbal a gyűjteményt.  Ezeket az utolsó napon, 2014. július 6-án elárverezik, a teljes árbevétellel pedig a Neunerhaus hajléktalanokat segítő alapítványt támogatják.

 

Böse Dinge. Eine Enzyklopädie des Ungeschmacks
Hofmobiliendepot – Möbel Museum Wien
1070 Bécs, Andreasgasse 7.
www.hofmobiliendepot.at

PapucsFotók:
Fekvő nőt ábrázoló só- és borstartó. Copyright: Werkbundarchiv – Museum der Dinge/ Armin Herrmann
Dessaui szuvenír. Légyölő galóca alakú sótartó kalapján a dessaui városháza látképével. 20. század első fele. Copyright: Pazaurek-Sammlung, Landesmuseum Württemberg, Stuttgart, Fotó: H. Zwietasch
Péniszpapucs, rózsaszín, Copyright: Werkbundarchiv – Museum der Dinge/ Armin Herrmann