Hallottál róla

Jakuzák Holdja : Egy gengszter lányának visszaemlékezései

Shoko Tendo sokkoló műve 2011-ben érte el Magyarországot, ám jóval kevéssé vált ismertté hazánkban, mint Távol-Keleten. Rezes árnyalatú hajával, divatos ruháiban megjelenő Tendo első pillantásra aligha tér el egy átlagos, trendeket követő fiatal japán nőtől, ám ha öltözékétől megválik, a különbség szembetűnő. Ő ugyanis soha nem meztelen. Ruha nélküli teste már-már inkább egy vászonra hasonlít, melyen festője gondosan ügyelve töltött ki minden üres foltot, csuklójától egészen bokájáig. Feltehetnénk azonban a kérdést, hogy miért is olyan megdöbbentő ez, különösen a mai világban, ahol már mindenki szabadon rendelkezik testének bármely felületével? Nos, azért, mert a japánok zárt világa, és a világszerte csodált kulturális sajátosságaik mögött megbújik egy titkos, kegyetlen és hierarchikus világ, a jakuzák világa – melynek egyik legnagyobb jellegzetessége a Shoko Tendo testét is beborító tetoválás.

jajuzak holdjaA Nyitott Könyvműhely Kiadó gondozásában megjelent önéletrajzi írás a japán alvilág szervezett működését, bűnözési struktúráját felvonultató mű, melynek naturális stílusa megérint minden olvasót, különösen, hogy mindezt egy nő kiszolgáltatott helyzetén keresztül teszi. Nem is akármilyen nőén… Shoko Tendo ugyanis maga is a Jakuza világ félelmetes ölelésében nőtt fel, noha ezt nem önszántából tette, csupán az élet rendelte így. Az írónő egy dúsgazdag jakuza főnök harmadik leánygyermekeként született bele a luxus és a jakuzák különös elegyének világába. A kezdetben kényelmes, és jólétet biztosító életet később felváltották az iskolai élet megpróbáltatásai, ahol már korai gyermekéveiben szembesülnie kellett az előítéletekkel és a távolságtartással. A baráti kör kialakítása a későbbiekben sem ment egyszerűen a fiatal lány számára, így választásai sem bizonyultak túl szerencsésnek: a drogok, a szexualitás és az alvilági tevékenységek romboló világa kérlelhetetlenül magával rántották. Az élete a későbbiek során sem volt „leányálom”, erőszakos, és kegyetlen férfiakkal folytatott kapcsolatai erősen meghatározták a továbbiakban is, nehezen lépett túl a kiszolgáltatottság és a fájdalom érzésén. Az út azonban tovább vezetett lefelé, kilátástalan helyzetében kapálózva csak még mélyebbre sodródott. Végignézve szülei halálát és nővére siralmas életét, úgy érezte, az öngyilkosság lenne a legegyszerűbb megoldás, ám kísérlete ellenére életben maradt. Ez azonban ahhoz éppen elég volt, hogy megszülessen az elhatározás: nem lesz többé saját kultúrájának fogja, a sarkára áll, és kilábal képtelennek tűnő helyzetéből.

E kilábalás eredményeként született a Távol-Keleten elképesztő sikerrel végigsöprő írása, a Jakuzák Holdja. A múltjának kísértetétől szabadulni vágyó Tendo örök emlékeztetőül véste testébe a Jakuza társadalomra oly jellemző tetoválásokat, s mind a mai napig úgy véli, ez segített számára a továbblépésben. A könyv során az írónő egy percig nem ítélkezik, épp ellenkezőleg, már-már ijesztő tárgyilagossággal mesél saját, rémisztő múltjáról és a japán maffia szörnyűségeiről. Bár írásstílusán érződik, hogy – ahogyan ezt ő maga is elismeri – nem egy gyakorlott író tollából született, de ez cseppet sem vesz el az élvezhetőségéből, sőt talán éppen ez az, ami miatt még közelebb érezzük magunkhoz. Hiszen ő is egy átlagos nő, akinek épp olyan érzései, vágyai vannak, mint bárki másnak, csak éppen egy egészen más, a többség számára érthetetlen és ijesztő világba született.