tous_cobayes_magyar_korhatar2

Az igazság nevében

tous_cobayes_magyar_korhatar/Hasznosi Attila írása a Kísérleti egerek vagyunk? című filmről/

A valódi fenyegetés ott ólálkodik a sarki boltokban és a szomszédos földeken. Jean-Paul Jaudnál kevesebben tudják ezt jobban, mint kiderült, az általa fogyasztott élelmiszerektől vastagbélrák alakult ki szervezetében. Első ránézésre ugyanolyan ételek idézték elő helyzetét, melyek bármelyikünk számára ismerősek lehetnek; húsáruk, zöldségfélék, és így tovább.

.

A titok nyitja, vagyis a háttérben megbújó ördög, a látszólag előnyösebb tulajdonságok jegyében genetikailag módosított élelmiszerekben rejtőzik. Nem sokkal azután, hogy ez számára is nyilvánvaló lett, felülkerekedett súlyos betegségén, majd minden lehetséges eszközzel a GMO-k (Genetically Modified Organism) elleni harcot tűzte ki célul. Ennek egyik kiemelkedő állomását képezi jelen dokumentumfilm, melyben a genetikailag módosított élelmiszerek problémakörét a fukusimai atomerőmű balesetének példájából kiindulva a nukleáris energiák kezelésének aggályaival köti össze. A kettő közti kapocs folyamatuk mibenlétében keresendő, mert ami eddig történt, az már mindkét esetben visszafordíthatatlan.

kiserleti-egerek-vagyunk03-rKülönösen igaz ez hazájában, Franciaországban, ahol az energiaszolgáltatás túlnyomó része, világszinten legnagyobb mértékben, atomerőművek garmadájából táplálkozik, melyek közül ha csupán egy is végzetesen meghibásodna, nem csak, hogy akár a lakosság milliós nagyságrendű kitelepítéséhez vezetne, az ország történelmi örökséget képező épületei és világhíres borvidékei is örökre nukleáris sírba borulnának. Ez a nagymértékű függőség és a már kitermelt radioaktív hulladék aggasztó mennyisége időzített bombaként tornyosul megannyi embertársunk felett, egyre több helyen, az egész világon, és még csak nem is ez a legnagyobb baj.

Az illetékesek hozzáállása az igazán ijesztő, és ahogy ez az eset is példázza, sok esetben ki sem vizsgálták rendesen, hogy hosszútávon milyen hatásai lehetnek az alkalmazott technológiáknak, vagy ha mégis, az igazság árnyoldalait elhallgatva, nyugodt szívvel az emberek képébe hazudnak és hazugságaik mellett az utolsó leheletükig ki is tartanak, akármennyire is szorul a hurok a nyakuk körül. Szerencsére rengeteg szervezet küzd aktívan azért, hogy még jobban szoruljon az a hurok és ha azt nem is tudják elérni, hogy a felelősök nyíltan bevallják bűneiket, de legalább egyre többször sikerül mindenki más számára elég nyilvánvalóvá tenni az általuk okozott kárt, hogy érdemi, bírósági határozatokkal alátámasztott döntés születhessen ellenük.

Megnyugtatásul szolgálhat, hogy hazánkban 2006 óta GMO-mentes stratégia van érvényben, mely a géntechnológiával módosított növényekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását és a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését biztosítja, míg a villamosenergia több, mint negyven százalékát termelő hazai atomerőművet, európai szinten, nemzetközi felülvizsgálatok igazoltan a legjobbak közt tartják számon.

kiserleti-egerek-vagyunk01-rAttól függetlenül, hogy pillanatnyilag nem vagyunk veszélyben, számunkra is sok érdekességet tartogat a film, hiszen bennfentes riportjai, az inspiráló zenével aláfestett montázsok, és a figyelemfelkeltő prezentációk gazdag látképet adnak a helyzetről, egy-egy ihletettebb momentum pedig még érzelmileg is hatása alá tud vonni. Jean-Paul Jaud a jót akarás hevében végül egyre jobban az egyoldalú bizonygatás irányába fordul és a két téma fúziója sem lett tökéletes, ugyanakkor valamilyen szempontból mindig elgondolkodtató az, amit éppen látunk és hallunk, ezért kiegyensúlyozatlansága ellenére is amondó vagyok, üdvözítő lenne még több ilyen építő jellegű dokumentumfilmet viszontlátni a hazai televíziók képernyőin és a mozivásznakon egyaránt.

Hasznosi Attila

A filmért köszönet az Anjou Lafayette-nek!