webj

Jogosítvány kattintásra? Teszteltük az online Kresz-tanfolyamot

Az idősebb generációnak sokszor meggyűlik a baja a modern készülékekkel, az emberek pedig még mindig tartanak egy picit az elektronikus ügyintézéstől, a digitalizált folyamatoktól. Sőt, sokan még a számlapénz gondolatától is irtóznak. A fiatalabb generáció képviselői – akik már részben a virtuális világban nőttek fel – azonban előszeretettel élnek az internet nyújtotta előnyökkel. A szobájuk kellemes melegében intézik bankügyeit, az órákon át való sorban állás helyett, könyveket, ételt, ruhaneműt, bútort rendelnek egy kattintással.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az internet előnyeinek kihasználása az oktatás területén is. A főiskolák, egyetemek is előszeretettel alkalmazzák az oktató jellegű videókat, animált dokumentumokat a képzések során. Már az általános iskolákban is elektronikus naplókat használnak, annak minden előnyével és hátrányával. Miért ne élhetnénk a közlekedési alapismeretek elsajátítása során is ezzel a lehetőséggel?!

Jelenleg egy online Kresz-tanfolyamon veszek részt, az E-Titán rendszer segítségével. Eleinte – számítástechnikai analfabéta lévén – én is tartottam egy kissé a tanfolyamtól. Azonban a felület könnyen kezelhető, logikus felépítésű. A részletes tájékoztatásnak köszönhetően nem találkoztam a rendszer kezeléséből adódó problémával.

A tanfolyam egymásra épülő fejezetekre osztja a tananyagot, melyek kisebb alfejezetekre oszlanak.Mindegyik anyagrészt 1-1 rövid teszt jellegű számonkérés zár le. A tudnivalókat színes ábrák, animált képek elevenítik meg számunkra, sőt sokszor interaktív felület segíti az anyag érzékelését. (Ez a holt tér fogalmának megértése során kifejezetten hasznosnak bizonyult) a tudásanyagot érdekességekkel, kapcsolódó jogszabályokkal bővíthetjük, hogyha a megfelelő ikonokra kattintunk.

webjogsiholtter

A leckében való előrehaladást baloldalon egy vonal jelzi, valamint a jobb sarokban lévő jelzőlámpa figyelmeztet minket, hogy nehogy elfelejtsünk egy fontos információt megjeleníteni adott oldalon. Ami különösen tetszett, hogy interaktív. Sokszor érzem a tanulási folyamatok során –főleg kevésbé izgalmas anyagrészeknél – hogy fáradok, a koncentrálóképességem csökken, sokszor elkalandozok. Azonban ez e tanfolyam során mérséklődik, hiszen sok inger éri az olvasót. A továbbhaladás érdekében kattintani kell, az ikonok más helyen jelennek meg, az felületeken aktív részesei vagyunk a történéseknek. Olyan számomra ez az egész, mintha egy olyan tankönyvet olvasnék, amely folyamatosan feladatokkal lát el, növelve a koncentráló képességemet.

A vezetői engedély gyakorlati képzése egy általunk választott tanár segítségével bonyolítható le az elméleti tanfolyamot lezáró vizsga sikeres teljesítését követően. Nagyon nagy előnye a tanfolyamnak, hogy rendkívül rugalmas, hiszen csak egy személyi számítógép és internetes kapcsolat szükséges az órákon való részvételhez. A fejezeteket akkor olvashatjuk végig, amikor időnk engedi, alkalmazkodva a koncentrálóképességünkhöz tarthatunk kisebb-nagyobb szüneteket a leckék között. Ideális lehet diákoknak, kisgyermekes családanyáknak, változó vagy kedvezőtlen munkaidővel rendelkező embereknek. A tanfolyam ára kedvező, kényelmes lehetőség nyílik általa az autóvezetők új generációjának. Nagyon örülök, hogy ezt a megoldást választottam.

Bővebb információ:

www.webjogsi.hu

Pál Kitti