transzplant

Jótékonysági aukció a transzplantált gyermekekért

Ismert kortárs képzőművészek alkotásaiból második alkalommal rendez árverést a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért. Az aukcióból befolyó pénzt a szervátültetett gyermek 14. nyári élményterápiás-rehabilitációs táborozására fordítják.

Az aukció ötlete Börcsök Enikő színművésznő és párja, Tóth József festőművész fejéből pattant ki, ők „civilben” régóta az alapítvány önkénteseiként vesznek részt a transzplantált gyermekek balatoni táboroztatásában. Múlt év elejétől kezdeményezésük nyomán művész barátaik önként ajánlották fel festményeiket, szobraikat és fotóikat a jótékonysági árverésre. Ám az összefogás itt nem ért véget: az aukció létrejöttének minden lépésénél önzetlen segítségnyújtással találkoztak az Alapítvány munkatársai. A 2016. május 30.-i első aukció sikeresnek mondható, több mint 1.200.000 Ft jött be az elkelt alkotásokból, ami 20 gyerek nyári táborozását fedezte.

Ugyanez az összefogás, segítőkészség tapasztalható a második aukció esetében is. A kiállításnak/aukciónak az SCH-Galéria ad térítésmentesen helyet, a műtárgyakat a Vígszínház fotósa, Szkárossy Zsuzsa barátságból fotózta le a katalógus készítéséhez, a katalógust a Pharma Press nyomda ingyen készítette el, az árverést a Virág Judit Galéria szintén térítésmentesen bonyolítja le.

„Boldogsággal tölt el, hogy művész barátaink önként ajánlották fel alkotásaikat. Büszke vagyok rá, hogy ennyi segítőkész ember vesz körül bennünket. Szívet melengető ez az összefogás” – emelte ki Börcsök Enikő.

A teljes egészében adományokból fenntartott Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért egyik legfontosabb programja az egyhetes „Mi is nyaralunk” elnevezésű tábor.

– A 2004 óta minden évben megrendezett táborban rekreációs programokkal segítjük a szervátültetésen átesett gyerekek közösségi életbe való sikeres visszatérését: csoportos beszélgetésekkel, sok sporttal, kalandparkkal, motorozással, együttes játékkal. Fontosnak tartjuk, hogy az érintett családok mielőbb felismerjék, hogy gyermekeik a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően újra teljes értékű életet élhetnek – hangsúlyozta Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke, 22 éve vesetranszplantált.

Az aukció időpontja és helye: 2017. március 24. (péntek), 18:00 óra, SCH-Galéria